Sari direct la conținut

Armata ucraineană va crea unități formate din infractori de drept comun care să lupte pe front

HotNews.ro
Soldați ucraineni care se pregătesc să plece spre frontul din Avdiivka, regiunea Donețk, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni care se pregătesc să plece spre frontul din Avdiivka, regiunea Donețk, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Forţele armate ucrainene vor crea noi unităţi formate exclusiv din foşti deţinuţi de drept comun eliberaţi după ce au semnat contracte pentru a se alătura forţelor armate care vor fi trimise să lupte pe front, a anunţat marţi ministrul justiţiei din Ucraina, Denis Maliuska, citat de EFE și Agerpres.

Maliuska a explicat într-o intervenție televizată că decizia de a nu amesteca deţinuţii de drept comun şi militarii de rând ar putea fi regândită ulterior. Ministrul a dezvăluit că instanţele ucrainene au aprobat deja cererile a peste 600 de deţinuţi ucraineni de a semna un contract cu armata pentru a fi eliberaţi din închisoare înainte de executarea integrală a pedepsei.

Autoritățile ucrainene au afirmat marțea trecută că peste 3.000 de deținuți au depus cereri în vederea mobilizării. Potrivit ultimelor date făcute publice chiar de Maliuska, numărul cererilor a crescut la circa 5.000.

Parlamentul ucrainean a adoptat pe 8 mai proiectul de lege care permite eliberarea anticipată a anumitor categorii de condamnaţi pentru a se alătura forţelor armate.

Ministerul Justiţiei estimează între 15.000 şi 20.000 numărul deţinuţilor de drept comun care au dreptul de a beneficia de această opţiune.

Ucraina caută noi soldați pentru forțele sale armate

Legea în cauză aprobată la începutul lunii mai îi exclude pe cei condamnaţi pentru infracţiuni precum omor multiplu, viol sau corupţie politică.

Cu aceasta şi alte măsuri care încurajează înrolarea în forţele sale armate, Ucraina încearcă să sporească rândurile armatei sale pentru a reduce decalajul de personal care o separă de armata Rusiei.

Rusia a început să recruteze deținuți din închisori încă din primul an al războiului, când recrutările erau efectuate de mercenarii Wagner conduși la momentul respectiv de Evgheni Prigojin.

Ulterior aceste recrutări au trecut în subordinea ministerului rus al apărării, după ce „wagneriții” au recrutat inclusiv criminali și violatori care au recidivat după ce au fost eliberați la încheierea stagiului obligatoriu de 6 luni pe frontul din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 825-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro