Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 827: Kievul a lansat un atac major asupra unei baze rusești din Crimeea folosind arme occidentale / Moscova masează noi trupe în Harkov / Ucraina a respins parțial un atac lansat de Moscova în timpul nopții

HotNews.ro
Serviciul militar de informaţii de la Kiev susține că a distrus două nave de patrulare rusești în largul coastelor peninsulei Crimeea, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Serviciul militar de informaţii de la Kiev susține că a distrus două nave de patrulare rusești în largul coastelor peninsulei Crimeea, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

În cea de-a 827-a zi de război, Rusia a anunțat că a doborât 8 rachete ATACMS deasupra Mării Azov și 8 drone kamikaze deasupra Mării Negre, în apropiere de peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014. Pe de altă parte, Ucraina susține că a respins parțial un atac lansat de Moscova în timpul nopții.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 827 – LIVE pe HotNews.ro:

15:22 Kievul a lansat un atac major asupra unei baze rusești din Crimeea folosind arme occidentale

Atacul de joi dimineața din Crimeea a fost efectuat cu arme ale aliaților Kievului, care au fost „extrem de eficiente”, a declarat o sursă militară ucraineană pentru Sky News.

Conform sursei citate, forțele Kievului au lovit ținte din apropierea podului Kerci cu rachete ghidate de precizie.

O navă de patrulare rusă Mangust a fost distrusă în atac, a declarat o sursă militară ucraineană pentru Sky News.

Sursa a confirmat, de asemenea, că au fost folosite arme furnizate de Occident, adăugând că acestea „s-au dovedit extrem de eficiente împotriva acestei ținte militare rusești, în ciuda concentrațiilor ridicate de sisteme de apărare antiaeriană rusești”.

Nikolai Lukașenko, șeful transporturilor din Crimeea, instalat de Rusia, a susținut pe Telegram că atacul ucrainean din timpul nopții a avariat două feriboturi de transport.

14:26Kremlinul a declarat joi că Statele Unite, NATO și unele țări europene încurajează Ucraina să continue „războiul fără sens” cu Rusia și că acestea sunt responsabile de escaladarea tensiunilor în ultimele săptămâni.

13:56Franța ar putea trimite în curând instructori militari în Ucraina, în pofida îngrijorărilor unor aliați și a criticilor Rusiei, și ar putea anunța decizia săptămâna viitoare în timpul unei vizite a președintelui ucrainean, au declarat trei surse diplomatice citate de Reuters.

China vrea să organizeze o conferință de pace

12:24China ar putea organiza o conferinţă de pace la care să participe Rusia şi Ucraina, a declarat joi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă RIA, transmit Reuters și Agerpres.

Potrivit lui Lavrov, o astfel de mişcare ar fi o continuare a eforturilor Beijingului de a rezolva criza ucraineană.

„Împărtăşim poziţia (Chinei) potrivit căreia trebuie abordate în primul rând cauzele fundamentale, iar interesele legale ale tuturor părţilor trebuie protejate, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securităţii egale şi indivizibile”, a declarat Lavrov în interviul pentru RIA.

„Permiteţi-mi să subliniez încă o dată, aceasta presupune respectarea realităţilor de pe teren, ce reflectă voinţa oamenilor care trăiesc acolo”, a adăugat el.

Rusia a chemat în mod repetat la discuţii cu condiţia prealabilă ca Occidentul şi Kievul să-i recunoască câştigurile teritoriale în Ucraina. Kievul a respins aceste propuneri.

11:21 Italia nu va trimite niciodată trupe în Ucraina, iar armele pe care le-a furnizat Kievului nu ar trebui să fie folosite pe teritoriul rusesc, a declarat joi șeful diplomației de la Roma, Antonio Tajani, informează Reuters.

„Toate armele care pleacă din Italia (către Ucraina) ar trebui să fie folosite pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Tajani într-un interviu televizat pentru postul public de televiziune RAI.

Sub conducerea premierului Giorgia Meloni, Italia a fost un susținător ferm al Ucrainei, dar Roma nu a dezvăluit niciodată detalii despre ajutorul său militar oferit Kievului.

11:00Echipajele ucrainene care lucrează pe tancurile Abrams, furnizate de SUA, au dezvăluit pentru CNN o serie de slăbiciuni și defecte ale vehiculelor blindate, punând sub semnul întrebării utilitatea acestora pe frontul aflat în continuă schimbare.

10:13 Rusia masează noi trupe în regiunea Harkov, dar numărul acesto nu sun suficiente pentru o ofensivă pe scară largă, a declarat joi comandantul armatei ucrainen, generalul Oleksandr Sîrskîi, citat de Ukrainska Pravda

„Inamicul continuă să consolideze gruparea trupelor sale în direcția Strelecha – Liptsy și în zona Volchansk, transferând regimente și brigăzi suplimentare din alte direcții și poligoane de tragere. Cu toate acestea, aceste forțe sunt acum insuficiente pentru o ofensivă pe scară largă și o străpungere a apărării noastre”, a scris Sîrskîi pe Facebook.

Șeful armatei ucrainene a mai precizat că „acțiunile inamicului sunt îngreunate datorită transferului rezervelor ucrainene în acele direcții și întăririi apărării”.

10:09Două nave de patrulare rusești au fost lovite în peninsula Crimeea în noaptea de miercuri spre joi, în timpul unei operațiuni speciale a Serviciului de informații al apărării din Ucraina, potrivit unei surse citate de Ukrainska Pravda.

Sursa a declarat că dronele navale ucrainene Magura V5 au atacat navele rusești.

„Pentru a contracara, inamicul a folosit în mod activ avioanele, armele de calibru mic și artileria, dar fără niciun rezultat”, a declarat sursa.

Rușii spun că au doborât rachete ATACMS și drone în apropiere de Crimeea

09:16 Primarul orașului rus Novorossiisk, port la Marea Neagră, a emis joi dimineață o alertă de raid aerian, dar a precizat că orașul nu este atacat în acest moment, transmite Reuters.

Primarul Andrei Kravchenko a declarat pe Telegram că serviciile de securitate au avertizat autoritățile cu privire la o potențială amenințare.

09:00Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus șapte rachete lansate de Rusia și 32 de drone în timpul nopții, a declarat joi comandantul forțelor aeriene ucrainene, transmite Reuters.

Pe aplicația de mesagerie Telegram, oficialul forțelor aeriene a declarat că Rusia a lansat în total 51 de rachete și drone.

Comandantul a precizat că forțele ruse au atacat „instalații militare și infrastructuri critice din Ucraina”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Primarul orașului Harkov din estul Ucrainei, Ihor Terejov, a precizat, într-o declarație separată, că infrastructura critică din oraș a fost bombardată noaptea trecută și că patru persoane au fost rănite.

Alte autorități civile și militare nu au raportat victime și distrugeri provocate de atacuri.

08:50Rusia ar putea lua măsuri în domeniul descurajării nucleare dacă Statele Unite vor desfășura rachete cu rază intermediară și scurtă de acțiune în Europa și Asia, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a relatat joi agenția de presă RIA Novosti, informează reuters.

07:53Autoritățile ruse au declarat că traficul auto a fost suspendat și pe podul cheie din Crimeea care leagă peninsula de Rusia, scrie Reuters.

07:43 Apărarea aeriană rusă a doborât joi opt rachete ATACMS deasupra Mării Azov și a interceptat opt drone deasupra Mării Negre, în apropiere de Crimeea, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de presa de stat, informează Reuters.

Un oficial instalat de Rusia în Crimeea a declarat anterior că resturi de rachete au avariat două feriboturi în apropierea orașului Kerci.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

Cele mai importante informații de miercuri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro