Sari direct la conținut

Joe Biden nu va participa la summitul privind pacea în Ucraina / Kamala Harris va fi cea care merge în Elveția

HotNews.ro
Joe Biden si Volodimir Zelenski, Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia
Joe Biden si Volodimir Zelenski, Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Casa Albă a anunțat luni că vicepreședintele SUA Kamala Harris va călători în Elveția, pe 15 iunie, pentru a participa la Conferința care vizează pacea din Ucraina, iar aceasta va fi însoțită de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. Asta înseamnă că președintele Biden nu va fi prezent, în ciuda apelurilor omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

Ea va evidenția „angajamentul administrației Biden-Harris de a încuraja eforturile Ucrainei de a asigura o pace justă și de durată, bazată pe suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială și principiile Cartei Națiunilor Unite”, potrivit comunicatului Casei Albe, citat de AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe omologul său american Joe Biden, care va participa la summitul G7 din Italia chiar înainte, să-și prelungească șederea în Europa și să vină personal în Elveția.

Democratul în vârstă de 81 de ani, care se află în campanie pentru cursa care vizează un al doilea mandat, a decis însă să se întoarcă în Statele Unite, potrivit presei pentru a participa la o operațiune de strângere de fonduri în California, în prezența vedetelor George Clooney și Julia Roberts, printre alții.

Kamala Harris intenționează să „reafirme sprijinul (american) pentru poporul ucrainean în timp ce se apără împotriva agresiunii ruse”.

Ea va reprezenta Statele Unite, principalul susținător militar al Ucrainei, alături de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Peste o sută de țări și organizații s-au angajat să participe la acest summit din Elveția, potrivit lui Volodimir Zelenski, la care Rusia nu este invitată.

China a considerat că ar fi „dificil” să participe dacă Moscova nu este invitată.

Citește și:

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro