De la vindecători prin unde Theta, la adepți ai detoxifierii cu sucuri de castravete. Straniile personaje care au decis în ultimul an ce medicamente intră pe piața din România
Oameni care au ratat admiterea la Facultatea de Farmacie, adepți ai detoxifierii cu sucuri de castravete sau ai vindecării prin unde Theta – ei au populat în timpul guvernării PSD conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, au decis ce medicamente intră pe piața din România și ar fi trebuit, cel puțin în teorie, să monitorizeze permanent stocurile de medicamente existente pe piață, astfel încât să limiteze crizele de medicamente esențiale, ce lipsesc frecvent din țara noastră.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a decapitat recent conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, instituție-cheie care aprobă ce medicamente intră pe piața din România și una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical.
Info pe scurt:
- Fără studii în domeniul Farmaciei. Marius Daniel Șișu (36 de ani), fostul președinte al Agenției, demis săptămâna trecută, fusese numit în februarie anul trecut, la mai puțin de un an după ce picase admiterea la Facultatea de Farmacie.
- Adept al detoxifierii cu sucuri de castravete. Același Marius Daniel Șișu s-a „remarcat”, înaintea numirii la Agenția Medicamentului, promovând detoxifierea cu sucuri de castravete.
- Adriana Cotel – ascensiune fulminantă, CV secret. Șișu a preluat conducerea Agenției Medicamentului de la Adriana Cotel (35 de ani), o apropiată a lui Darius Vâlcov cu o ascensiune fulminantă în ultimul an al guvernării PSD: Cotel a reușit, într-un singur an, performanța de a conduce, pe rând, Agenția Națională a Medicamentului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Institutul Clinic Fundeni, cel mai mare spital oncologic din România.
- În perioada de 4 luni în care a condus Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, CV-ul Adrianei Cotel nu a fost publicat pe site-ul instituției.
- De la vindecarea prin unde Theta în conducerea Agenției Medicamentului. Marius Daniel Șișu și Adriana Cotel nu sunt singurele personaje ajunse în condiții bizare în conducerea Agenției Medicamentului. Alina Mușetescu, fost președinte al Asociației Vindecătorilor prin unde Theta, a condus, în mandatul lui Marius Daniel Șișu, Direcția de Studii Clinice din ANMDM.
- În pixul ministrului Sănătății. Numirea sau demiterea conducerii interimare a Agenției Medicamentului stă direct în pixul ministrului Sănătății. Fostului ministru, Sorina Pintea, i s-a cerut insistent, pe parcursul mandatului său, demiterea lui Marius Șișu, inclusiv într-o petiție inițiată de Asociația Dăruiește Viață, care construiește, din donații și sponsorizări, primul spital de oncologie pediatrică din România.
- Lista personajelor ajunse în condiții bizare la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului
Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale este una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical și este cea care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața din România. De asemenea, Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să monitorizeze permanent stocurile de medicamente din țara noastră, în condițiile în care medicamente esențiale lipsesc adesea de pe piața din România.
Marius Daniel Șișu, fostul președinte interimar al Agenției Naționale a Medicamentului, demis săptămâna trecută de Victor Costache, a fost numit la conducerea Agenției în februarie anul trecut, la mai puțin de un an după ce ratase admiterea la Facultatea de Farmacie.
Marius Daniel Șișu
Înaintea numirii la conducerea Agenției Medicamentului, Marius Daniel Șișu s-a „remarcat” promovând detoxifierea cu sucuri de castravete.
Șișu a preluat conducerea Agenției Naționale a Medicamentului de la Adriana Cotel (35 de ani), o apropiată a lui Darius Vâlcov cu o ascensiune fulminantă în ultimul an al guvernării PSD: Cotel a reușit, într-un singur an, performanța de a conduce, pe rând, Agenția Națională a Medicamentului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Institutul Clinic Fundeni, cel mai mare spital oncologic din România. În perioada de 4 luni în care a condus Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, CV-ul Adrianei Cotel nu a fost publicat pe site-ul instituției. Demiterea Adrianei Cotel de la conducerea Institutului Fundeni a fost una dintre primele mutări ale lui Victor Costache, după venirea la Ministerul Sănătății.
Adriana Cotel
După ce Adriana Cotel a părăsit Agenția Națională a Medicamentului pentru a fi promovată la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, au circulat inclusiv zvonuri potrivit cărora Darius Vâlcov ar fi încercat să își impună apropiata cu CV secret la conducerea Ministerului Sănătății, în locul Sorinei Pintea. Sorina Pintea venea la conducerea ministerului după o experiență de aproape 10 ani ca manager de spital, la Baia Mare.
Marius Daniel Șișu și Adriana Cotel nu sunt singurele personaje ajunse în condiții bizare în conducerea Agenției Naționale a Medicamentului. Alina Magdalena Mușetescu, fost președinte al Asociației Vindecătorilor prin unde Theta, a condus, în mandatul lui Marius Daniel Șișu, Direcția de Studii Clinice din Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
Emanuel Ungureanu
De asemenea, Alina Magdalena Mușetescu este acuzată de un posibil conflict de interese „uriaș”, a dezvăluit marți deputatul USR Emanuel Ungureanu, care va depune mâine dimineață o plângere pe numele acesteia la Agenția Națională de Integritate: Emanuel Ungureanu o acuză pe Alina Magdalena Mușetescu, fosta șefă a Direcției de Studii Clinice din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, că ar fi aprobat studii clinice pentru o firmă la care era acționar, în perioada în care a fost șefă de departament la Agenția Medicamentului. (Citește pe larg aici)
- Numirea sau demiterea conducerii ANM, în pixul ministrului Sănătății. Asociația Dăruiește Viață i-a cerut insistent Sorinei Pintea să îl demită pe Marius Daniel Șișu
Numirea sau demiterea conducerii interimare a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale stă direct în pixul ministrului Sănătății. Președinții interimari sunt numiți direct de ministrul Sănătății, a doua variantă fiind organizarea concursului pentru ocuparea funcției de președinte și vicepreședinți ai ANMDM, tot de către Ministerul Sănătății.
Actualul ministru al Sănătății, Victor Costache, a pus punct imposturii din ultimul an și jumătate de la vârful acestei instituții prin demiterea lui Marius Daniel Șișu, săptămâna trecută. Șișu părăsește Agenția Națională a Medicamentului împreună cu o mare parte din echipa sa, inclusiv Alina Magdalena Mușetescu, fosta șefă a Direcției de Studii Clinice din cadrul Agenției.
Victor Costache
Astăzi, la 5 zile de la demiterea lui Marius Daniel Șișu, ministrul Victor Costache a numit-o pe Roxana Stroe în funcția de președinte interimar al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
Roxana Stroe este medic primar Farmacologie Clinică și lucrează în cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la sfârșitul anului 2010. În prezent ocupă functia de coordonator al Directiei Farmacovigilentă și Managementul Riscului. Din 2014 este membru în Comitetul de Farmacovigilenta si Managementul Riscului al Agenției Europene a Medicamentului, iar din martie 2019 membru al board-ului Agenției Europene a Medicamentului.
Fostului ministru, Sorina Pintea, i s-a cerut insistent, pe parcursul mandatului său, schimbarea lui Marius Daniel Șișu de la conducerea instituției. Șișu i-a „supraviețuit” însă Sorinei Pintea două luni după plecarea acesteia de la minister, până când a fost demis de noul ministru, Victor Costache.
Sorina Pintea
Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care construiește din donații și sponsorizări primul spital de oncologie pediatrică din România, a inițiat în iunie anul trecut o petiție online în care cerea demiterea președintelui Agenției Naționale a Medicamentului, Marius Daniel Șișu. Petiția era intitulată „Stop incompetenței care decide soarta noastră medicală!” și era adresată președintelui României, primului ministru și ministrului Sănătății de la acea vreme.
„România se confruntă constant, în ultimii 30 de ani, cu crize ale medicamentelor în toate domeniile. De multe ori pacienții sunt nevoiți să-și cumpere singuri medicamentele sau dispozitivele medicale de care au nevoie pentru tratament în spital sau acasă. Medicii și spitalele nu au soluții, iar vina nu este asumată de nimeni. Mai mult, autoritățile responsabile, inclusiv ANMDM, nu caută soluții pentru remedierea situației. ANMDM este direct răspunzătoare pentru accesul la medicamente și dispozitive medicale”, subliniau inițiatorii petiției.
Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu
„Profesioniștii din cadrul ANMDM sunt, în prezent, subordonați unei persoane căreia îi lipsește un minimum de competență profesională pentru o funcție cu o asemenea responsabilitate”, se mai arăta în textul petiției.
„Astăzi incompetența decide soarta noastră medicală. Tăcerea și neimplicarea noastră fac victime”, atrăgeau atenția inițiatorii petiției.