Sari direct la conținut

De ce iau autoritățile măsuri de protecție fără precedent pentru coronavirus? Se răspândește foarte rapid și are multe necunoscute, chiar dacă 95% dintre îmbolnăviri sunt ușoare

HotNews.ro
Medicul Andreea Moldovan, Foto: Arhiva personala
Medicul Andreea Moldovan, Foto: Arhiva personala

​Viteza foarte rapidă de răspândire a infecției cu noul coronavirus, alături de nesiguranța venită din faptul că există foarte multe necunoscute legate de acest nou virus și „sunt foarte multe schimbări de situație de la săptămână sau chiar o zi la alta” reprezintă explicația științifică a panicii create de virus și a măsurilor de protecție fără precedent luate de tot mai multe țări, inclusiv România, afirmă Andreea Moldovan, medic primar de boli infecțioase și medic specialist epidemiolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Info pe scurt:

  • Viteza foarte rapidă de răspândire a infecției cu noul coronavirus reprezintă principala explicație științifică a panicii create în jurul virusului, spune medicul Andreea Moldovan.
  • Virusul se transmite în două feluri: prin picături nazofaringiene pe care le eliminăm în timpul vorbitului, tusei și strănutului și prin mâini murdare.
  • Cum vă puteți feri cel mai bine de virus? Splălați-vă des pe mâini, evitați aglomerațiile și spațiile închise și păstrați o distanță de un metru față de persoanele din jurul vostru sau de 2 metri față de cele care tușesc/strănută, sunt sfaturile medicului Andreea Moldovan.
  • 95% dintre îmbolnăvirile cu noul virus sunt cazuri ușoare, similare cu o simplă răceală/viroză și doar 5% sunt cazuri grave, posibil mortale, în general la persoane în vârstă și care suferă de afecțiuni cronice, spun specialiștii.
  • Toate cele 29 de cazuri de îmbolnăvire înregistrate în România sunt ușoare. Niciun pacient român nu a avut nevoie până acum să fie tratat la terapie intensivă, iar 5 dintre ei sunt deja vindecați.
  • Ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri în România. Țara noastră nu se poate feri, în perioada următoare, de o creștere a numărului de cazuri, dar măsurile de protecție și de prevenție pot limita numărul de îmbolnăviri, spune Andreea Moldovan.
  • Românii care vin din zonele cu risc nu trebuie să ascundă acest lucru. Medicul Andreea Moldovan face un apel către românii care vin din zonele cu risc să nu ascundă acest lucru și să anunțe autoritățile sau personalul medical, mai ales că perioada de incubație a virusului este de 14 zile.
  • Medicul Andreea Moldovan face apel la personalul medical să se spele des pe mâini și să renunțe la „unghiile aplicate, unghiile lungi, unghiile colorate, inele, brățări, ceasuri, pentru că este dovedit științific că nu poți să ai o mână curată cu astfel de obiecte”.
  • O altă mare problemă este nesiguranța în fața unui virus atât de nou: încă nu stăpânim foarte bine toate datele științifice privind acest virus și intervin multe schimbări de situație de la o zi/săptămână la alta, explică medicul Andreea Moldovan.

Explicația științifică a panicii: Coronavirusul se răspândește foarte rapid

Scenariul cel mai frecvent în cazul noului coronavirus este cel în care infecția „se instalează ca o răceală și trece ca o răceală – cam 95% din cazuri”, explica, săptămâna trecută, într-un interviu acordat HotNews.ro, medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București.

De altfel, toate cele 29 de cazuri de îmbolnăviri înregistrate în România sunt ușoare. Niciun pacient român nu a avut nevoie până acum să fie tratat la terapie intensivă, iar 5 dintre ei sunt deja vindecați.

Cele mai multe cazuri grave apar la persoanele în vârstă, care au și alte afecțiuni, însă există și excepții, a explicat, într-un interviu acordat HotNews.ro, și medicul Cătălin Apostolescu, specialist în boli infecțioase și purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș. Cel mai celebru caz este al medicului chinez de 32 de ani care „a dat primul alarma” în legătură cu virusul și care a murit.

Medicul Andreea Moldovan

Andreea Moldovan, medic primar de boli infecțioase și medic specialist epidemiolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, confirmă, într-un interviu acordat HotNews.ro, că problema principală ține de viteza foarte rapidă de răspândire a virusului: „Există o îngrijorare crescândă a populației în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, care, după părerea mea, poate să aibă două explicații distincte: una este cea referitoare la viteza foarte rapidă de răspândire – fiind o infecție virală contagioasă față de care noi nu avem imunitate foarte bine consolidată.”

O a doua mare problemă este nesiguranța dată de un virus atât de nou, care are atât de multe necunoscute: „Mare parte din nesiguranța noastră vine din faptul că investigarea agentului etiologic și a fiziopatologiei infecției este clar încă în derulare. Există multe aspecte pe care încă nu le știm și există foarte multe schimbări de situație de la o zi/săptămână la alta. Și atunci este nesiguranță prin viteza rapidă de diseminare a infecției și prin faptul că încă nu stăpânim foarte bine toate datele științifice asupra virusului.”

România nu are cum să evite creșterea numărului de cazuri, dar le putem limita respectând măsurile de prevenție

Ținând cont de creșterea numărului de cazuri în țările europene și de faptul că virusul se apropie încet-încet și de România, medicul Andreea Moldovan spune că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în țara noastră, în perioada următoare: „Nu avem cum să fim ocoliți de această epidemie.”

Medicul Andreea Moldovan

Andreea Moldovan spune însă că ține de fiecare dintre noi să limităm numărul de cazuri: noi toți putem contribui la limitarea răspândirii infecției cu noul virus respectând, înainte de toate, măsurile de profilaxie – ansamblul măsurilor medico-sanitare impuse pentru prevenirea răspândirii acestei infecții.

De asemenea, românii care vin din zone cu risc, unde se înregistrează multe cazuri de infecții cu coronavirus, nu trebuie să ascundă acest lucru, ci trebuie să anunțe imediat autoritățile sau medicii, subliniază Andreea Moldovan.

Cum poate fi limitată răspândirea infecției cu coronavirus în România? Setul de măsuri recomandat de medicul Andreea Moldovan:

  • Fac un apel atât către autorități, pentru triaj – este esențial ca triajul să fie bine făcut și eficient.
  • Fac un apel și pentru eventualii pacienți: cei care știu că au factori de risc să anunțe, așa ar trebui pusă problema.
  • Este foarte important ca pacienții care vin din zonele la risc – zona roșie care impune carantina (întreaga Italie) să fie atent examinați, să li se ia o anamneză foarte scurtă, foarte concisă, dar eficientă, care să permită luarea masurilor necesare.
  • Pe lângă autorități, fac un apel ferm la populație, pentru că este o problemă care ne privește și ne poate afecta pe toți: în momentul în care unul dintre noi vine din zona roșie sau din zona galbenă, de risc, este esențial și absolut obligatoriu să anunțe acest lucru personalului medical cu care vine în contact, pentru că doar comunicând, personal medical cu pacienți, putem să avem rezultate mai bune ale procesului de screening, izolare și limitare epidemiologică.
  • Dacă știi că vii din zona roșie, trebuie să anunți autoritățile – există comunicare cu medicul de familie, există TelVerde și există 112, astfel încât deplasarea unui potențial pacient cu coronavirus prin țară, cu mijloace de transport în comun, să fie stopată. Cred că ține și de noi, ca potențiali pacienți, să avem conștiința de a ne implica și a lua măsurile necesare. Pe lângă autoritățile care au niște reglementări clare, foarte concise și foarte bine puse la punct. Ar trebui să știm foarte bine ce avem de făcut atât ca personal medical, cât și ca potențiali pacienți.
  • Infecția se transmite prin picături nazofaringiene pe care le eliminăm în timpul vorbitului, tusei și strănutului și atunci este important ca atunci când tușim/strănutăm să folosim o batistă de unică folosință pe care să o aruncăm imediat după folosire și să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Dacă această batistă nu este disponibilă, trebuie să tușim/strănutăm în antebraț pentru a limita împrăștierea particulelor de salivă.
  • În al doilea rând, este important să evităm aglomerațiile, spațiile închise și este important să păstrăm o distanță de un metru față de persoanele din jurul nostru sau de 2 metri față de cele care tușesc/strănută.
  • Este foarte important ca persoanele care au simptome respiratorii să stea la domiciliu, să solicite consult telefonic prin medic de familie, TelVerde sau 112 pentru a ști ce au de făcut și să nu se deplaseze în comunitate, pentru că este o diseminare absolut inutilă a bolii.
  • A doua modalitate de transmitere a virusului este cea prin mâini murdare. Cred că trebuie să fim mai mult decât conștienți că aici avem o problemă enormă ca popor. Trebuie să învățăm să ne spălăm corect pe mâini cu apă și săpun după ce folosim batista, dacă tușim, dacă strănutăm, obligatoriu înainte să mâncăm.
  • Este important în comunitate să nu ducem mâna murdară la ochi, nas, gură, pentru că acest lucru înseamnă expunerea mucoaselor la virus, ceea ce nu ne avantajează absolut deloc și este o modalitate importantă de transmitere a virusului.
  • De asemenea, fac un apel către personalul medical din spitale să renunțe la unghiile aplicate, unghiile lungi, unghiile colorate, la inele, brățări, verighete, ceasuri și la alte obiecte de podoaba la nivelul mâinilor, pentru că este dovedit științific că nu poți să ai o mână curată cu astfel de obiecte. Și sa utilizeze corect soluția hidro alcoolica pentru dezinfectia corecta a mâinilor, cu efect imediat. Este vital!
  • În spitale, rog din suflet să se acorde importanța cuvenită igienei mâinilor și respectării celor 5 momente esențiale ale igienei mâinilor: înainte de contactul cu pacientul, înainte de manopere aseptice, înainte și după purtarea mănușilor, după contact cu lichide biologice, după contact cu pacientul sau cu mediul înconjurător al pacientului. Sunt cele 5 momente recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru igiena mâinilor în spital și acum mai mult ca niciodată trebuie să fim conștienți de importanța lor și să le aplicăm necondiționat.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro