Sari direct la conținut

7 din 10 români se tem mai mult de spitalizare decât de infectarea cu SARS-CoV2

HotNews.ro
Coronavirus in Romania, Foto: Xinhua / Profimedia Images
Coronavirus in Romania, Foto: Xinhua / Profimedia Images

Unu din doi români consideră că pandemia COVID-19 i-a afectat puternic sau foarte puternic stilul de viață, iar peste 70% dintre ei sunt de părere că sezonul de răceală și gripă vine cu mai multe pericole decât în mod obișnuit, arată un studiu realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă. Majoritatea respondenților se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV 2) și consecințele COVID-19 (49,7%). Aproximativ 29% se tem de lipsa posibilității de asistență medicală, iar în jur de 22% dintre ei, de măsurile restrictive care împiedică desfășurarea vieții de zi cu zi.

  • Un nou protocol terapeutic și limitele automedicației la români

Peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente, ibuprofenul, paracetamolul și aspirina fiind cele mai des întâlnite.

„Este important ca oamenii să înțeleagă care sunt limitele automedicației, iar noul protocol de tratament al Covid-19, publicat de autorități, vine cu anumite modificări importante: pentru tratamentul simptomatic, a fost clarificată folosirea medicamentelor antiinflamatoare, cu recomandarea ca AINS pot fi folosite fie în tratarea febrei, fie în reducerea durerii și inflamației. Pentru cazurile asimptomatice, nu se recomandă niciun fel de tratament. Dincolo de Covid-19, studiul realizat de noi arată că trei din zece români tratează simptome de răceală și gripă, precum durerea și febra, cu ibuprofen. E foarte important, însă, să nu fie folosite antibiotice împotriva infecțiilor virale. Acestea pot fi administrate doar după un consult medical și pentru cazuri de suprainfecții bacteriene”, explică Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliției România Sănătoasă.

Medicii de familie și infecționiștii sunt considerați a avea cel mai important rol în informare pentru peste jumătate dintre cei chestionați, în timp ce unu din trei români consideră că acest rol revine Ministerului Sănătății. Când vine vorba despre informațiile cu privire la tratarea răcelilor și gripei în context pandemic, peste 80% dintre români au cea mai mare încredere în medici.

„Ne bucură faptul că românii au încredere în medici și în recomandările lor, lucru absolut esential pentru a trece cu bine prin sezonul virozelor în context pandemic. Le recomandăm în continuare un tratament simptomatic și o urmărire atentă a evoluției bolii, precum și contactarea medicului de familie, ori de câte ori este nevoie”, a declarat Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie.

Există și motive de optimism, 30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viața va redeveni la normal în următoarele 9-12 luni, iar aproape 20% dintre ei speră că acest lucru se va întâmpla chiar mai repede de atât, în următoarele patru-opt luni.

Studiul Temerile românilor în sezonul răcelilor și gripei, în context pandemic a fost realizat la comanda Coaliției România Sănătoasă, în perioada 29.11.2020- 07.12.2020, pe un eșantion reprezentativ format din 1.493 de respondenți.

Coaliția România Sănătoasă s-a născut din dorința de a oferi informație ușor de înțeles, plăcută vizual și validată științific despre subiecte ce țin de sănătatea tuturor.

ARHIVĂ COMENTARII
Savitar • 2020-12-10 16:45:55
din spitalele romanesti, nici nu e de mirare.
0 11
mmagic • 2020-12-10 16:54:02
Parerea mea ... poate gresesc dar din pacate spitalele noastre in care lucreaza doctorii care au semnat juramantul lui Hipocrate(culmea, nu inteleg cum nu le e rusine de juramntul dat) sunt in ultimul hal pe toate planurile, egale cu lagarele de exterminare si cu inchisorile, iar analizand la rece Covid19 reprezinta raul cel mai mic.
0 10
rareshb • 2020-12-10 17:01:40
Ceilalti 3 sunt nerealisti
0 13
2020-12-10 18:03:26
0 3
spirache • 2020-12-10 19:11:40
Cred ca realizați ca oamenii sănătoși la cap în situația apariției unor dureri in gat ori tuse ușoară, chiar si lipsa mirosului, nu dau fuga la spital sa neutralizeze de tot pe acolo. Se îndoapă acasă cu paracetamol si cu vitamine, poarta masca cu mai mare grija si mai des si zic ,, Doamne ajută! Poate n-o fi din ăla.". La spital probabil se duc cand au stare febrila, frisoane etc. Spitalele sunt mizerabile. Ajungi acolo si iei alte gângănii ori te umpli si de mai mult corona. Daca erau cat de cat curate spitalele românești, nu pleca răposatul deputat PSD de Buzau in Germania. In orice caz, s-ar putea că mulți dintre noi sa avem sau sa fi avut corona fara macar sa fi stiut sau daca am avut o minimă bănuială, ea a ramas la stadiul de minima banuiala.
0 4
INTERVIURILE HotNews.ro