Sari direct la conținut

Stoltenberg confirmă că Rusia folosește bombe cu dispersie în conflictul din Ucraina

HotNews.ro
Bombe cu dispersie neexplodate în timpul conflictului militar în curs dintre Armenia și Azerbaidjan, Foto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images
Bombe cu dispersie neexplodate în timpul conflictului militar în curs dintre Armenia și Azerbaidjan, Foto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images

Rusia a folosit bombe cu dispersie, artilerie interzisă pe scară largă în Ucraina, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează CNN.

„Am văzut că sunt utilizate bombe cu dispersie și am văzut informații cu privire la utilizarea altor tipuri de arme care ar încălca dreptul internațional”, a declarat Stoltenberg reporterilor vineri la Bruxelles.

Stoltenberg a adăugat că NATO și aliații săi „colectează informații și monitorizează foarte îndeaproape ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

„Salut, de asemenea, decizia Curții Penale Internaționale de a deschide o anchetă în acest sens, deoarece trebuie să ne asigurăm că președintele Putin și președintele Belarusului sunt trași la răspundere pentru ceea ce fac”, a spus el.

„Aceasta este brutalitate. Acest lucru este inuman. Aceasta încalcă dreptul internațional”, a spus Stoltenberg.

Bombele cu dispersie – care nu numai că produc o explozie inițială la impact, dar conțin de asemenea mai multe bombe mai mici care se răspândesc pe o zonă largă – sunt în mare măsură condamnate de comunitatea internațională din cauza riscului de victime civile atunci când sunt folosite în zone populate.

Doi experți în muniție spuneau încă de pe 1 martie că, după ce au analizat imaginile postate pe rețelele de socializare, mai multe bombe cu dispersie au fost lansate luni asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv.

„Harkivul pare să fi fost ținta mai multor atacuri cu muniții cu dispersie ieri (luni, n.r.)”, declara pe 1 martie Sam Dubberley, șeful Digital Investigations Lab de la Human Rights Watch din New York.

Trimisa președintelui american Joe Biden la ONU a acuzat Rusia că se pregătește să folosească arme interzise, ​​inclusiv „muniții cu dispersie și bombe cu vid”, în Ucraina. Și ea a emis un avertisment dur împotriva soldaților ruși invadatori.

„Liderii dumneavoastră vă mint. Nu comiteți crime de război”, a spus ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în timpul declarațiilor la o sesiune de urgență a Adunării Generale de miercuri.

Echipele CNN din Ucraina au observat, de asemenea, lansatoare de „bombe cu vid” termobarice rusești în ultima săptămână.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro