STUDIU: Depresia crește riscul de boli cardiace la adulți
- Redactia Hotnews
Persoanele care suferă de depresie sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, potrivit unui studiu la care au participat peste o jumătate de milion de adulți tineri. Cu cât depresia este mai severă, cu atât sunt mai mari pericolele pentru inimă.
În ultimii ani, cercetări tot mai numeroase au semnalat o legătură strânsă între două afecțiuni cu o incidență foarte crescută în rândul populației adulte: bolile cardiovasculare și depresia. Prima dintre ele reprezintă principala cauză de mortalitate în lume, iar depresia este cea mai frecventă tulburare de sănătate mintală. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 5% din populația globală este afectată de depresie.
Ea reprezintă principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. Un studiu la care au participat peste o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani confirmă corelația dintre depresie și sănătatea inimii. Tulburarea depresivă este un important factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, susține cercetarea publicată în Journal of the American Heart Association, revista Asociației Americane a Inimii. Participanții la studiu care au raportat între una și 13 zile de stări depresive în ultimele 30 de zile au avut un risc de boli de inimă de 1,5 ori mai mare decât cei care nu s-au confruntat cu depresia.
Cu cât depresia este mai îndelungată, cu atât crește și riscul de boli cardiace, potrivit studiului. Astfel, la participanții care au raportat între 14 și 30 de zile cu simptome specifice depresiei, riscul cardiovascular a fost de 2,3 ori mai mare. Unul din 5 participanți a declarat că se confruntă cu stări depresive, iar legătura cu problemele cardiovasculare identificată de cercetători a fost independentă de sex și de mediul de viață (urban/rural).
Depresia ne influențează comportamentele
Depresia duce la comportamente nesănătoase care afectează sănătatea inimii, potrivit medicilor Asociației Americane a Inimii. „O stare depresivă sau deprimată poate determina o persoană să sară peste mese, poate duce la mâncat emoțional, compulsiv, la tulburări de somn, fumat sau refuz de a se implica în activități fizice, iar toți aceștia sunt factori de risc pentru o sănătate cardiovasculară precară și pentru boli cardiovasculare”, a explicat într-un interviu pentru Medical News Today dr. Yaa A. Kwapong, coordonatorul studiului.
Afecțiunile cardiace, la rândul lor, afectează echilibrul emoțional, ca într-un cerc vicios. Persoanele care suferă de boli de inimă sunt mai predispuse la depresie, au mai observat cercetătorii americani în studiul lor.
Depresia are un impact direct asupra inimii
Nu doar comportamentele nesănătoase adoptate de persoanele depresive cresc riscul de boli cardiace. Depresia afectează sistemul cardiovascular și printr-un mecanism direct, susține dr. Kwapong.
„Fiziologic, depresia și alte tulburări de dispoziție cresc nivelul hormonilor de stres, inflamația din corp, precum și metabolismul glucozei și lipidelor. Toate pot duce, în timp, la apariția bolilor cardiovasculare”, explică specialistul. Tratarea timpurie a depresiei, de la primele simptome, poate preveni instalarea bolilor de inimă, mai spune specialistul. Medicul încurajează tinerii depresivi să ceară ajutor specializat pentru a-și reduce riscurile și recomandă medicilor care monitorizează acești pacienți să le evalueze periodic sănătatea cardiovasculară.