STUDIU: Lipsa somnului ar putea fi vinovată de creșterea tensiunii arteriale
O dietă bogată în sare, obezitatea, lipsa mișcării fizice, fumatul, consumul de alcool, antecedentele în familie, chiar și rasa sunt considerați factori de risc pentru creșterea tensiunii arteriale. Un studiu recent a demonstrat că și tulburările de somn – lipsa acestuia pe timpul nopții, apneea – cresc riscul de a dezvolta tensiune arterială ridicată.
Tulburările de somnau fost doar suspectate până acum că ar provoca creșterea tensiunii arteriale. Cu cât dormi mai puțin, cu atât tensiunea arterială poate crește, scria anul trecut dr. Francisco Lopez-Jimenez de la Clinica Mayo într-un răspuns la întrebarea „Este adevărat că privarea de somn poate provoca tensiune arterială?”. Se crede că somnul ajută organismul să gestioneze hormonii necesari pentru a controla stresul și metabolismul. De-a lungul timpului, lipsa somnului poate provoca tulburări hormonale. Acestea pot duce la hipertensiune arterială și alți factori de risc pentru bolile de inimă, explică medicul.
Tulburările de somn pot crește tensiune arterială, arată noul studiu
Medicii de la Spitalul Brighan and Woman´s din Boston au realizat un studiu pe 66.122 de femei, cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani. Niciuna dintre participante nu înregistrase niveluri ridicate ale tensiunii arteriale în 2001, anul în care s-au înscris în studiu. Cercetătorii au urmărit starea de sănătate a participantelor timp de 16 ani, evaluându-le tensiunea arterială la fiecare doi ani.
Astfel, în acest decurs, cercetătorii au observat 25.987 de cazuri de creștere a tensiunii arteriale. Ei au luat în considerare stilul de viață ale acestor participante și factorii de risc demografic. În felul acesta, au descoperit că hipertensiunea înregistrată este asociată cu un somn insuficient, dar și cu alte tulburări de somn.
Conform rezultatelor studiului, femeile care au dormit 5 ore sau mai puțin în 24 de ore, au un risc cu 10% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială. Cele care au dormit 6 ore și-au scăzut acest risc la 7%. Pe de altă parte, participantele care au dormit mai mult de 8 ore în 24 de ore, dar și cele care lucrau în schimburi de noapte n-au înregistrat niciun risc de a face hipertensiune.
Studiul mai arată că femeile care au raportat că au uneori probleme cu somnul au un risc cu 14% mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriale. Pentru cele care au raportat probleme frecvente cu somnul, riscul crește la 28%, conform studiului.
Ce legătură are somnul cu hipertensiunea
Cercetătorii recunosc că studiul nu poate stabilita cauzalitatea. Tulburările de somn provoacă creșteri ale tensiunii arteriale sau o tensiune arterială crescută ne strică somnul? Dr. Shahag Haghayegh, autorul principal al studiului, cercetător la Harvard, crede că mecanismul este în felul următor: „Tulburările de somn duc la retenția de sodiu, provoacă rigiditate arterială și cresc ritmul cardiac, ceea ce poate duce la hipertensiune. Trezirile nocturne și calitatea slabă a somnului în general pot afecta constricția/relaxarea vaselor de sânge și funcția celulelor care reglează tonusul vascular.”
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), există o legătură strânsă între cantitatea de sare consumată și nivelul crescut al tensiunii arteriale. Iar pentru majoritatea oamenilor, reducerea consumului de sare are drept rezultat scăderea tensiunii arteriale.
O ipoteză citată în studiu sugerează un scenariu opus: existența unor valori ridicate ale tensiunii arteriale ar provoca tulburările de somn, și nu invers. Însă, conform dr. Haghayegh, dificultatea de a adormi și de rămâne adormit apare, de regulă, pe timpul nopții, când tensiunea arterială este scăzută, căci aceasta scade pe timpul nopții și crește la trezire. „Hipertensiunea arterială ar putea fi rezultatul unui somn de slabă calitate sau al unui somn insuficient sau atât hipertensiunea, cât și somnul de proastă calitate ar putea fi rezultatele altor afecțiuni subiacente”, a declarat medicul pentru Medical News Today.
Lipsa somnului sau calitatea acestuia are efecte pentru sănătatea psihică
Efectele imediate ale somnului insuficient, vorbind aici de scurtarea chiar cu una-două ore a somnului normal, sunt legate în principal de funcțiile sistemului nervos central. Cel mai frecvent sunt întâlnite somnolența diurnă excesivă, scăderea vitezei de reacție și un risc crescut de accidente rutiere. Dar și tulburările de memorie și de concentrare, iritabilitatea și o scădere globală a calității vieții pot fi printre consecințe.
Pe termen lung, lipsa somnului suficient sau de calitate este legată de probleme de sănătate cu potențial sever. Vorbim pe lângă hipertensiune arterială, despre diabet zaharat, insuficiență cardiacă, dar și de obezitate, depresie și scăderea imunității.
Hipertensiunea arterială afectează 1,28 miliarde de adulți din întreaga lume, arată Organizația Mondială a Sănătății. În România, cifrele raportate în 17 mai 2023, de Ziua Mondială a luptei împotriva Hipertensiunii Arteriale, arată că 45% din populație suferă de această afecțiune.
Tensiunea arterială reprezintă presiunea pe care o exercită sângele asupra pereților interni ai vaselor de sânge în timpul contracției miocardice (tensiunea sistolică) și a relaxării cardiace (tensiunea arterială diastolică). Tensiunea arteriala optimala este egala sau mai mica de 120/80 milimetri coloana de mercur (mm Hg), conform Societatii Europene de Hipertensiune. În cazul in care valorile tensiunii arteriale sunt crescute, egale sau mai mari de 140/90 mm Hg, vorbim de hipertensiune arteriala.
Sursa foto: Dreamstime.com