Sari direct la conținut

SUA: Aproape jumătate din republicani s-ar alătura unui nou partid condus de Trump (sondaj)

HotNews.ro
Afis al Partidului Republican, Foto: Jason Redmond / AFP / Profimedia Images
Afis al Partidului Republican, Foto: Jason Redmond / AFP / Profimedia Images

Aproape jumătate din republicani afirmă că ar abandona Partidul Republican (GOP) pentru a se alătura unei noi formațiuni politice dacă va fi condusă de fostul președinte Donald Trump, potrivit unui nou sondaj publicat duminică și citat de The Hill.

Un sondaj realizat de Universitatea Suffolk pentru USA Today a descoperit că 46% din republicani afirmă că ar abandona GOP pentru a se alătura unui nou partid dacă Trump va decide să fondeze unul.

Doar 27% au afirmat că ar rămâne alături de Partidul Republican, diferența fiind reprezentată de cei care s-au declarat indeciși.

„Simțim că republicanii nu luptă suficient pentru noi și vedem cu toții cum Donald Trump luptă pentru noi cât de tare poate în fiecare zi”, a declarat un republican din Milwaukee pentru USA Today.

„Iar apoi îi ai pe republicanii din ‘establishment’ care doar se pun de acord cu democrații din ‘establishment’ și toate alea și nici măcar nu încearcă să li se opună”.

Donald Trump nu a oferit în mod oficial detalii despre viitorul său politic însă l-a criticat dur pe liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, după achitarea sa de către camera superioară a Congresului american în procesul în care a fost pus sub acuzare pentru incitarea insurecției de la Dealul Capitoliului.

McConnell a votat împotriva condamnării lui Trump, afirmând că Senatul nu poate în mod constituțional să condamne un președinte care nu mai este în funcție, însă a declarat public că îl consideră pe fostul președinte republican responsabil de incitarea violențelor în urma cărora 5 persoane și-au pierdut viața.

„Mitch este o mârțoagă politică, aspru, morocănos și mereu încruntat, iar dacă senatorii republicani vor rămâne alături de el, nu vor mai câștiga (alegerile –n. red)”, a declarat Trump într-o declarație politică publicată după achitarea sa.

„[McConnell] nu va face niciodată ceea ce trebuie făcut sau ceea ce este bine pentru țara noastră. Atunci când va fi necesar și potrivit, voi susține în alegerile primare acei contracandidați care adoptă politica ‘Să facem America Măreață Din Nou’ (MAGA) sau ‘America, pe primul loc’. Vrem un leadership sclipitor, puternic, plin de compasiune”, a mai transmis acesta.

Principalii consilieri ai lui Trump au declarat că se concentrează pe alegerea unor conservatori în Congres, Jason Miller, unul dintre apropiații fostului președinte republican, declarând săptămâna aceasta că:

„Scopul nostru este să recâștigăm Camera [Reprezentanților] și Senatul”.

„Vom analiza scaunele goale, scaunele deținute de democrați și poate că sunt alte locuri unde ne vom uita la îmbunătățiri și voci prietenoase față de MAGA. N-am nicio idee de ce McConnell a decis să îl atace pe fostul președinte în acest fel dar când o faci poți să te aștepți că ți se va răspunde”, a adăugat Miller.

Sondaul a fost realizat de Suffolk University-USA Today între 15 și 19 februarie pe un eșantion de 1.000 de votanți Trump, având o marjă de eroare de 3%.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro