Sari direct la conținut

SUA aprobă vânzarea de rachete Patriot către Germania în valoare de 5 miliarde de dolari

HotNews.ro
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Sistem Patriot. Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele Unite au anunțat joi că au aprobat vânzarea, pentru o sumă ce se ridică la 5 miliarde de dolari, a aproximativ 600 de rachete Patriot și echipamente conexe către Germania, care a donat Ucrainei unele dintre aceste sisteme de apărare antiaeriană, notează AFP.

„Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă și de securitate națională ale SUA prin sporirea securității unui aliat NATO, care este de asemenea o forță importantă pentru stabilitatea economică și politică în Europa”, afirmă într-un comunicat Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA), din cadrul Departamentului american al Apărării.

Ucraina a primit de la Germania trei sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Aceste sisteme avansate sunt în special capabile să doboare rachetele hipersonice rusești.

Kievul a cerut insistent aliaților săi occidentali noi sisteme moderne de apărare antiaeriană precum Patriot pentru a se proteja de loviturile rusești, care au vizat numeroase centrale electrice și aerodromuri militare în ultimele luni.

În afară de Germania, România a promis să livreze Ucrainei o baterie Patriot. Statele Unite ar putea furniza, de asemenea, o baterie suplimentară, conform relatărilor presei americane.

Italia s-a angajat să trimită o baterie de Samp-T, un sistem de apărare aeriană italo-francez.

INTERVIURILE HotNews.ro