Sari direct la conținut

Ucraina primește cel de-al treilea sistem antiaerian Patriot donat de Germania

HotNews.ro
Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot promis de Germania în aprilie pentru a o ajuta să facă față bombardamentelor rusești, a anunțat vineri ambasada germană la Kiev, potrivit AFP.
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kievul cere de urgență aliaților săi occidentali noi sisteme moderne de apărare antiaeriană precum Patriot pentru a se proteja de loviturile rusești, care au vizat numeroase centrale electrice și aerodromuri militare în ultimele luni.

„Al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot al Germaniei a ajuns deja în Ucraina. Acesta va consolida protecția populației și a infrastructurii țării”, a declarat Martin Jaeger, ambasadorul Germaniei la Kiev, pe contul său X.

„Echipa ucraineană (de utilizare a acestui) sistem a urmat cu succes o formare corespunzătoare în Germania în ultimele luni”, a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat această „veste excelentă”.

„Ne-am propus să dublăm puterea scutului nostru antiaerian, iar astăzi începem să facem acest lucru”, a subliniat el în mesajul său zilnic.

La începutul lunii aprilie, Germania și-a anunțat intenția de a furniza Ucrainei o baterie Patriot suplimentară, după cele două pe care le-a trimis deja. Aceste sisteme avansate sunt în special capabile să doboare rachetele hipersonice rusești.

În iunie, Zelenski a insistat că țara sa are nevoie de cel puțin șapte sisteme antiaeriene Patriot moderne suplimentare, inclusiv două pentru apărarea regiunii Harkov din nord-est, care a fost ținta unei ofensive rusești începând cu 10 mai.

În afară de Germania, România a promis să livreze Ucrainei o baterie Patriot. Statele Unite ar putea furniza, de asemenea, o baterie suplimentară, conform rapoartelor mass-media americane.

Italia s-a angajat să trimită o baterie de Samp-T, un sistem de apărare aeriană italo-francez.

INTERVIURILE HotNews.ro