Sari direct la conținut

SUA au refuzat întrarea în țară a unui savant francez pentru că telefonul său conținea schimburi de mesaje în care acesta se referea la politica lui Trump din domeniul științei

HotNews.ro
SUA au refuzat întrarea în țară a unui savant francez pentru că telefonul său conținea schimburi de mesaje în care acesta se referea la politica lui Trump din domeniul științei
Philippe Baptiste, ministrul francez al Educației și Cercetării. Credit line: Alain ROBERT / Sipa Press / Profimedia

Cercetătorul lucra pentru Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, finanțat din fonduri publice și călătorea la o conferință în apropiere de Houston, când oficialii de la frontieră l-au oprit. Autoritățile americane i-au refuzat intrarea omului de știință și apoi l-au deportat pentru că telefonul său conținea schimburi de mesaje cu colegii și prietenii în care acesta și-a exprimat „opinia personală” cu privire la politicile științifice ale administrației Trump, spune Philippe Baptiste, ministrul francez pentru învăţământul superior şi cercetare, care a descris această mişcare ca fiind îngrijorătoare, potrivit New York Times.

„Libertatea de opinie, cercetarea liberă și libertatea academică sunt valori pe care vom continua să le susținem cu mândrie”, a spus Baptiste într-un comunicat. „Voi apăra posibilitatea ca toți cercetătorii francezi să fie fideli acestor valori, oriunde s-ar afla în lume.”

Nu e clar de ce autoritățile de frontieră au examinat conținutul telefonului sau ce au considerat inacceptabil în legătură cu conversațiile savantului francez.

Ofițerii vamali au dreptul să percheziționeze telefonul mobil, computerul, camera sau orice alt dispozitiv electronic al călătorilor care trec granița, potrivit Serviciului Vamal și Protecției Frontierelor din SUA, deși agenția spune că astfel de cazuri sunt rare. În 2024, mai puțin de 0,01% dintre călătorii internaționali sosiți au fost percheziționați cu dispozitivele electronice, potrivit agenției.

Biroul de presă al ministerului francez a refuzat să ofere detalii suplimentare despre caz. De asemenea, un purtător de cuvânt al Ambasadei Americane la Paris a refuzat să comenteze.

O purtătoare de cuvânt a Centrului Național de Cercetare Științifică a spus că omul de știință nu a dorit să vorbească cu presa și a refuzat să comenteze în continuare.

Ministrul Baptiste a fost deosebit de vocal în ultimele săptămâni în denunțarea amenințărilor la adresa libertății academice în Statele Unite, unde reducerile finanțărilor și disponibilizările de către administrația Trump au vizat instituțiile de învățământ superior, de cercetare științifică a guvernului federal și forța de muncă din domeniul științei.

Domnul Baptiste a îndemnat universitățile și institutele de cercetare franceze să primească cercetătorii care doresc să părăsească Statele Unite.

„Europa trebuie să protejeze cercetarea și să salute talentele care pote contribui la succesul acesteia”, a scris Baptiste pe rețelele de socializare, după ce s-a întâlnit miercuri cu omologii săi europeni la Varșovia pentru a aborda „amenințările la adresa cercetării libere din Statele Unite”.

INTERVIURILE HotNews.ro