Sari direct la conținut

SUA: S-ar putea Trump auto-grația? Părerile experților în drept americani și precedentul Nixon

HotNews.ro
SUA: S-ar putea Trump auto-grația? Părerile experților în drept americani și precedentul Nixon

Respectând o tradiție inițiată de președintele republican Ronald Reagan, Donald Trump a participat de Ziua Recunoștinței la ceremonia anuală de „grațiere” a unui curcan în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă. Însă se poate președintele american grația pe el însuși?

Grațierea curcanului de Ziua Recunoștinței este o formă amuzantă de a folosi puterile ample de grațiere ale președintelui acordate de Constituția Statelor Unite.

Însă circulă deja speculații că Trump ar putea folosi puterile respective într-o manieră mult mai serioasă după decizia de a-l grația pe fostul său consilier de securitate națională, Michael Flynn, care a recunoscut că a mințit FBI-ul în legătură cu comunicațiile sale cu Rusia, notează Business Insider.

Miercuri, Trump a redistribuit un tweet al congresmenului republican Matt Gaetz care afirma că „Președintele Trump ar trebui să îl grațieze pe Flynn, curcanul de Ziua Recunoștinței, și pe toată lumea de la el însuși la administrația sa și Joe Exotic dacă trebuie”.

Ar putea Trump să folosească puterea pentru a se grația pe el însuși? El cu siguranță crede că poate, după cum a afirmat în 2018:

„După cum a fost afirmat de numeroși juriști, am dreptul absolut de a mă GRAȚIA, dar de ce aș face asta când n-am făcut nimic greșit?”, nota la momentul respectiv Trump pe Twitter.

Este un subiect pe care acesta l-a discutat și cu prietenii și aliații săi, potrivit Vanity Fair.

Trump nu a fost acuzat de nicio infracțiune dar s-ar putea confrunta cu cel puțin nouă posibile procese după ce va părăsi Biroul Oval, printre acestea numărându-se unul legat de o anchetă penală a procurorului general din Manhattan în legătură cu afacerile sale.

Însă puterea de grațiere a președintelui american se aplică doar în cazul infracțiunilor federale, prin urmare nu ar afecta niciunul din cele nouă cazuri.

Constituția stipulează că Trump se bucură de o imunitate extinsă în fața anchetelor federale ca președinte dar deocamdată nu este cunoscută nicio astfel de anchetă care să îl vizeze. Însă acest lucru s-ar putea schimba după 20 ianuarie, ziua în care Trump va părăsi Casa Albă.

Constituția americană stipulează că puterile de clemență ale președintelui sunt ample și nu exclude explicit posibilitatea ca acesta să se grațieze singur.

„El (n.r. președintele) va avea puterea de a acorda suspendarea executării şi graţierea pentru infracţiunile comise împotriva Statelor Unite, cu excepţia cazurilor de punere sub acuzare a membrilor Congresului”, prevede Articolul II din constituția americană.

Mark Tushnet, profesor de drept la Universitatea Harvard, a declarat pentru Vox în 2018: „după înțelegerea mea, o auto-grațiere pentru infracțiuni ordinare nu cade sub incidența acelei excepții”.

Însă niciun președinte din istoria SUA nu a încercat să folosească puterea respectivă pentru a se grația pe sine, mulți avocați fiind de părere că o astfel de acțiune s-ar confrunta cu atacuri serioase în instanță și va ajunge probabil la Curtea Supremă.

Există două precedente legale cheie care ar putea fi folosite în timpul unei astfel de audieri.

Una este o hotărâre din 1915 a Curții Supreme despre care unii experți în drept afirmă că orice tentativă de auto-grațiere pentru infracțiuni constituie o recunoaștere a vinovăției. Așadar mutarea ar fi una riscantă pentru Trump și l-ar putea lăsa expus din punct de vedere legal.

Însă profesorul de drept Brian Kalt a scris în Washington Post că hotărârea poate fi interpretată și că nu înseamnă o recunoaștere a vinovăției, deci ar putea fi un risc pe care Trump ar putea dori să și-l asume.

Există și opinia lui Mary C. Lawton, procurorul general adjunct din timpul președinției lui Richard Nixon, care în 1974 a afirmat că președintele nu se poate grația pe el însuși datorită principiului juridic că nicio persoană nu poate fi propriul judecător.

Este un alt precedent pe care Curtea Supremă îl va avea de analizat probabil dacă va avea vreodată de decis asupra legalității unei auto-grațieri a lui Trump.

Jeffrey Kramer, un fost procuror general care a lucrat 12 ani în cadrul Departamentului de justiție american, a declarat pentru Business Insider în 2018 că auto-grațierea va fi probabil considerată neconstituțională de Curtea Supremă.

„Care este alternativa? Curtea Supremă să afirme că președintele este deasupra legii?”, declara Kramer la momentul respectiv.

Însă Trump mai are o opțiune de ultim moment dacă vrea să se protejeze de o posibilă anchetă federală.

Teoretic acesta ar putea demisiona înainte de încheierea mandatului, Mike Pence devenind președinte și având posibilitatea să-l grațieze și scutească pe Trump de toate ramificațiile legale legate de o auto-grațiere.

Aceasta a fost ruta aleasă de președintele Gerald Ford când l-a grațiat pe Nixon după scandalul Watergate.

Însă ar fi o mutare care l-ar plasa pe Pence, despre care se zvonește că ia în considerare o candidatură la președinție în 2024, în dificultăți politice și legale, potrivit analistului juridic CNN, Eliott Williams.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro