Sari direct la conținut

SUA: Sindicaliștii depun plângere împotriva lui Trump și Musk pentru „tentativă de intimidare”

HotNews.ro
Donald Trump si Elon Musk, Foto: Alex Brandon / Associated Press / Profimedia Images
Donald Trump si Elon Musk, Foto: Alex Brandon / Associated Press / Profimedia Images

Sindicatul american al lucrătorilor din industria auto (UAW) a depus marți o plângere la un tribunal federal al muncii împotriva lui Donald Trump și Elon Musk, acuzându-i pe cei doi miliardari de „tentativă de intimidare și amenințare” a lucrătorilor, potrivit AFP.

Candidatul republican la Casa Albă și susținătorul său Elon Musk au schimbat luni seara o antologie de teorii radicale pe X.

„Urmăresc ceea ce faci”, i-a spus Donald Trump intervievatului său. „Vii, spui `Vrei să demisionezi?` și ei intră în grevă. Ei intră în grevă și tu spui: ‘În regulă, sunteți toți concediați. Sunteți toți concediați”, a continuat el. De mai multe ori în timpul acestui schimb de replici, cei doi bărbați pot fi auziți chicotind.

Sindicatul explică faptul că a intentat un proces „împotriva miliardarilor de rea-credință Donald Trump și Elon Musk pentru încercările lor ilegale de a amenința și intimida lucrătorii care se mobilizează prin desfășurarea de activități concertate protejate, cum ar fi grevele”.

„În conformitate cu legislația federală, angajații nu pot fi concediați pentru grevă, iar amenințarea cu concedierea este ilegală”, a declarat sindicatul, care și-a oferit sprijinul candidatei democrate Kamala Harris, după ce anterior a făcut același lucru pentru Joe Biden.

„Atât Trump, cât și Musk vor ca lucrătorii să tacă și să păstreze tăcerea, iar ei râd deschis de acest lucru”, a declarat președintele sindicatului, Shawn Fain, citat în declarație. „Acest lucru este dezgustător, ilegal și total previzibil din partea acestor doi clovni”.

Elon Musk deține rețeaua de socializare X, SpaceX și producătorul de vehicule electrice Tesla, printre alte companii. El a fost criticat în trecut pentru obstrucționarea organizării în sindicate a angajaților săi din întreaga lume.

A efectuat concedieri masive după preluarea Twitter (acum X), finalizată în octombrie 2022, iar la jumătatea lunii aprilie a anunțat într-o scrisoare internă că va concedia „mai mult de 10%” din forța de muncă globală a Tesla, adică cel puțin 14.000 de persoane.

Tesla se luptă cu sindicatele din Suedia și Norvegia de mai multe luni.

O serie de plângeri au fost depuse în California de foști angajați ai SpaceX, care acuză represalii împotriva unora care au încercat să protesteze împotriva condițiilor de muncă, inclusiv concedieri în mai multe cazuri.

INTERVIURILE HotNews.ro