Subiectele Zilei: Cum e posibila frauda in sistem uninominal; Esecul referendumului, aruncat de la PNL la PSD; Statul nu are bani nici sa dea legi. "Codul proceselor rapide" a fost trecut iar la "si altele"
Sorin Blejnar se teme pentru siguranta familiei sale, dupa disparitia lui Codrut Marta. Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, joi seara, ca si-a pus paza si camere de luat vederi la vila sa, dupa ce a disparut fostul sau sef de cabinet, Codrut Marta. Blejnar spune ca se teme pentru siguranta familiei sale. Sorin Blejnar a spus ca disparitia lui Codrut Marta si faptul ca acesta a ajuns sa fie cautat de Directia Criminalistica il determina sa se gandeasca la faptul ca acestuia i s-ar fi putut intampla ceva rau, neexcluzand nici rapirea. „Da, ma pot gandi la o rapire. Ma gandesc la ceva rau”, a spus Blejnar. Continuarea pe Adevarul.
Cum e posibila frauda in sistem uninominal. Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a anuntat ca pregateste un proiect de lege privind regimul listelor electorale, cu scopul de a depasi incertitudinea in care s-a complacut pana acum administratia romaneasca. In absenta unui cvorum de validare, alegerile parlamentare din toamna nu depind, cel putin la prima vedere, de acuratetea listelor electorale. Nici alegatorii din strainatate nu vor mai cantari atat de greu in argumentarea unor decizii politice. Si totusi subiectul nu trebuie tratat cu frivolitate. Frauda e posibila mai ales daca alegerile se vor desfasura ca si acum patru ani in colegii uninominale. De aceea, avertismentele ministrului de Interne sunt indreptatite. El a cerut pe de o parte primarilor, iar pe de alta Directiei de Evidenta Informatizata a Persoanei sa verifice informatiile cu maxima acribie in asa chip, incat sa nu se mai ajunga la acele „discutii care exista de 2 luni de zile pe seama listelor, scrie Deutsche Welle.
Esecul referendumului, aruncat de la PNL la PSD. Crin Antonescu a incercat ieri in sedinta Delegatiei Permanente sa-i invinovateasca pe colegii lor de coalitie de la PSD pentru esecul referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, sustinand ca ideea nu a apartinut PNL, ci PSD. Antonescu a revenit ulterior pentru a-si asuma in „solidar” cu PSD referendumul, dar nu a mai dorit sa faca precizari, nici el, nici alti membri ai PNL. Episodul scoate in evidenta fisurile din USL. Liberalii s-au reunit ieri deja intr-o atmosfera gata incinsa de liderul partidului, Crin Antonescu, care s-a aratat extrem de iritat de intrebarile jurnalistilor privitoare la absenta sa de la conducerea Senatului din ultimele zile. Nervozitatea trebuie sa fi fost amplificata de faptul ca nici macar in sedinta de analiza a referendumului de suspendare a presedintelui Traian Basescu liberalii nu au putut pune de acord teza oficiala a partidului – potrivit careia operatiunea a fost „in realitate” un imens succes – cu realitatea ca Basescu a revenit, in fapt, la Cotroceni, anunta Romania Libera.
Primarul s-a spanzurat pentru datorii electorale. La doar patru luni dupa ce a preluat prerogativele de primar interimar al localitatii Jilava, Gheorghe Brotea (50 de ani), despre care apropiatii au aflat ca era cam „tensionat” de ceva vreme, s-a sinucis, ieri, in garajul locuintei sale. Cea care l-a gasit spanzurat de o grinda a fost sotia lui, care le-a povestit anchetatorilor ca sotul ei s-a trezit la miezul noptii si a disparut fara sa scoata vreo vorba. L-a gasit apoi fara suflare, strangulat, si a chemat politia. Brotea era primar interimar al comunei Jilava dupa ce primarul localitatii, Adrian Mladin, a fost arestat pentru fapte de coruptie. „Vicele avea rate la banca de cateva sute de milioane, iar casa nici acum nu e terminata. Locuinta este mica si nu face nici cateva zeci de mii, mai mare e gardul”, sustine unul dintre locuitorii comunei, conform Adevarul.
Cat de independente sunt institutiile statului? Nu putem vorbi in momentul de fata de institutii consolidate in Romania, care sa-si pastreze intru totul independenta, indiferent de cine detine puterea politica. Presedintele Traian Basescu a tinut primul sau discurs dupa revenirea la Cotroceni cu ocazia Reuniunii anuale a diplomatiei romane. A fost prilejul cel mai nimerit pentru presedinte de a transmite prin diplomatii romani cancelariilor europene concluziile sale privind abuzurile si loviturile de forta ale USL asupra statului de drept. „O majoritate parlamentara, a spus presedintele, a considerat ca poate face tandari statul de drept prin destituiri, revocari, emiteri abuzive de ordonante de urgenta. „Seful statului a adaugat ca institutiile statului au ramas verticale si ca au rezistat presiunilor politice, numind aici CSM, DNA, serviciile de informatii. „Desi aparent a fost un lucru extrem de negativ pentru Romania, a spus presedintele, in acelasi timp ceea ce s-a intimplat a probat ca Romania si-a consolidat institutiile statului de drept.” Continuarea pe Deutsche Welle.
Elena Udrea: „Cazinoul din Constanta, aproape sa ajunga pe mana samsarilor imobiliari”. Fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, sustine ca primarul Constantei, Radu Mazare, isi poate pune in sfarsit in practica planul de a vinde Cazinoul pe nimic amicilor sai care vad in cladirea monument istoric o mare afacere. „Asa cum intuiam zilele trecute, actualul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului nu vrea sa reabiliteze Cazinoul din Constanta, ci il da inapoi lui Mazare sa faca orice vrea cu el. Primarul isi poate pune in sfarsit in practica planul de a vinde Cazinoul pe nimic amicilor sai care vad in cladirea monument istoric o mare afacere”, a scris Elena Udrea pe blog. Fostul ministru al Dezvoltarii a amintit ca, in septembrie anul trecut, a solicitat preluarea Cazinoului la MDRT pentru a fi renovat, urmand sa fie predat ulterior in administrarea Primariei Constanta, cu obligatia acesteia de a-l pastra in circuitul public, la dispozitia constantenilor, dar si a turistilor, anunta EVZ.
Statul nu are bani nici sa dea legi. „Codul proceselor rapide” a fost trecut iar la „si altele”. Casele de avocatura investesc deja de luni de zile in acomodarea oamenilor cu noul Cod de procedura civila. Guvernul a mai amanat o data introducerea legii aratand ca „ar putea genera blocaje”. Noul Cod de procedura civila, actul normativ de la care toata lumea asteapta sa genereze un soi de revolutie in ceea ce priveste durata proceselor si relatia dintre partile implicate, a fost trecut, iar, la categoria si „altele” de catre autoritati. Ca orice alta lege menita sa reformeze ceva in Romania, si Codul de procedura trebuie sa „sufere” inainte de a deveni activ. De aceasta data, Executivul a decis sa mute data intrarii in vigoare de la 1 septembrie 2012 la 1 februarie 2013. Motivul invocat? Introducerea de anul acesta „ar putea genera blocaje la nivelul instantelor, cu consecinte grave de ordin procedural in activitatea de judecata, care ar putea conduce la afectarea dreptului de acces la justitie si a dreptului la un proces echitabil, in termen rezonabil”, scrie Capital.