Sari direct la conținut

Submarin rus scufundat, în atacul masiv al ucrainenilor, în care și sistemul de apărare Triumf a fost avariat semnificativ, susține armata Kievului

HotNews.ro
Submarinul rus Rostov pe Don a fost scufundat în peninsula Crimeea, susține armata ucrainenă. Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Submarinul rus Rostov pe Don a fost scufundat în peninsula Crimeea, susține armata ucrainenă. Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Armata ucraineană a declarat sâmbătă că a scufundat un submarin rus și a deteriorat un sistem de rachete antiaeriene S-400 în peninsula Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014, informează Reuters.

Armata a declarat că atacul său de vineri asupra portului Sevastopol a avariat semnificativ patru lansatoare ale sistemului de apărare antiaeriană „Triumf” vineri.

De asemenea, forțele ucrainene au reușit să lovească și să scufunde submarinul rus „Rostov pe Don” în portul Sevastopol din Crimeea, a declarat armata.

„Un submarin rusesc a ajuns pe fundul Mării Negre”, a declarat Ministerul Apărării de la Kiev într-o postare pe X, precizând că este vorba despre submarinul de atac B-237 Rostov-on-Don.

Rusia nu a comentat atacul de la Sevastopol.

Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, a fost atacată de rachete și drone vineri dimineață, au anunțat cu o zi în urmă oficialii impuși de Moscova.

Depozite de petrol în flăcări

Armata Kievului a declarat că în atacurile din timpul nopții că a lovit un depozit de muniție la aerodromul Morozovsk, unde forțele ruse depozitau bombe aeriene ghidate, printre alte echipamente, precum și o serie de depozite de petrol și instalații de stocare a combustibilului.

„Aviația de luptă rusă trebuie să fie distrusă oriunde s-ar afla, prin toate mijloacele eficiente. De asemenea, este destul de corect să atacăm aerodromurile rusești. Și avem nevoie de această soluție comună cu partenerii noștri – o soluție de securitate”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenslki pe Telegram.

Președintele ucrainean a cerut în repetate rânduri aliaților săi occidentali permisiunea de a-și folosi armele pentru atacuri cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei, în plus față de lovirea țintelor militare din apropierea frontierei.

El a declarat sâmbătă că forțele ruse au folosit peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a ataca Ucraina în ultima săptămână.

Potrivit armatei ucrainene, atacul asupra depozitelor petroliere și a instalațiilor de stocare a carburanților și lubrifianților din regiunile Belgorod, Kursk și Rostov a incendiat cel puțin două rezervoare de petrol.

În Rusia, oficialii au raportat că rezervoarele unui depozit de combustibil din districtul Kamensky din regiunea Rostov au luat foc ca urmare a unui atac cu dronă.

Guvernatorul regional din Belgorod a declarat, de asemenea, că dronele lansate de Ucraina au provocat un incendiu la un depozit de petrol din această regiune, adăugând că incendiul a fost stins și că nimeni nu a fost rănit.

Ucraina și-a intensificat dramatic utilizarea dronelor cu rază lungă de acțiune în acest an pentru a ataca instalațiile petroliere rusești, încercând să avarieze siturile care alimentează forțele rusești și economia țării.

INTERVIURILE HotNews.ro