Sari direct la conținut

Atacul terorist de la concertul Taylor Swift din Viena urma să aibă loc joi sau vineri, cu explozibili și cuțite, în afara stadionului / Suspectul de 19 ani a mărturisit

HotNews.ro
Atacul terorist de la concertul Taylor Swift din Viena urma să aibă loc joi sau vineri, cu explozibili și cuțite, în afara stadionului / Suspectul de 19 ani a mărturisit
Percheziții la casa suspectului austriac. FOTO: ALEX HALADA / imago sportfotodienst / Profimedia

Un austriac în vârstă de 19 ani, suspectat de terorism, a admis că luat măsuri concrete pentru planificarea unui atac la un concert Taylor Swift din capitala țării, substanțe chimice fiind găsite în timpul percheziției la domiciliul său, au anunțat oficialii de la Viena, citați de Reuters și cotidianul Der Standard. Autoritățile au fost ajutate semnificativ de un serviciu străin, televiziunea ABC precizând că este vorba despre serviciile de informații din SUA.

Tânărul suspectat că planifica un atac terorist la un concert Taylor Swift din Viena și-a mărturisit faptele, scrie publicația austriacă Der Standard.

El dorea să comită atacul la concertul de joi sau la cel de vineri, au spus directorul general al securității publice, Franz Ruf, și șeful Direcției pentru securitate și informații (DSN), Omar Haijawi-Pirchner.

Tânărul dorea să se sinucidă și să ucidă un număr mare de alte persoane cu explozibili, cuțite și macete, a declarat Haijawi-Pirchner.

Trei spectacole ale lui Taylor Swift de la Viena din această săptămână au fost anulate după ce guvernul a confirmat dejucarea atacului terorist care viza aceste concerte, atac planificat din iulie.

Austriacul de 19 ani cu rădăcini din Macedonia de Nord este considerat principalul suspect, el colaborând îndeaproape cu un alt tânăr în vârstă de 17 ani, a declarat Ruf pentru postul de radio ORF.

Cei doi adolescenți fac parte dintr-un grup restrâns pe care poliția îl cercetează, a declarat Ruf.

Sursele citate au declarat că cel puțin unul dintre suspecți a jurat credință ISIS-K, o aripă a organizației teroriste Statul Islamic, pe aplicația Telegram în iunie, dar complotul a fost inspirat mai degrabă de Statul Islamic și nu coordonat de agenți ai grupării.

Informați de serviciile secrete din SUA

Ancheta a fost ajutată în mod semnificativ de informațiile primite din afara graniței, deoarece legislația austriacă nu permite cenzurarea aplicațiilor de mesagerie, a declarat joi ministrul austriac de interne.

„Investigațiile, și am făcut deja aluzie la acest lucru în acest caz, au fost, de asemenea, inițiate în special de contacte internaționale și informații internaționale“, a declarat Gerhard Karner într-o conferință de presă.

Potrivit televiziunii americane ABC, care citează surse din serviciile de securitate, autoritățile austriece au primit informații despre atac de la serviciile de informații americane.

Cele trei concerte ale lui Swift la Viena, la care erau așteptate 195.000 de persoane, au fost anulate miercuri târziu, după ce guvernul a semnalat planificarea atacului.

Ruf a spus că amenințarea a fost redusă la minimum odată cu arestările, dar că pericolul rămâne totuși.

Karner a spus și el că amenințarea islamistă a crescut în Europa după atacul Hamas asupra Israelului.

Ziarul Kurier: Suspectul furase substanțele chimice și construise o bombă

Perchezițiile efectuate la casa principalului suspect din orașul Ternitz, în apropiere de granița cu Ungaria, au confirmat „acțiuni pregătitoare concrete”, a declarat Ruf, fiind confiscate substanțe chimice și dispozitive tehnice.

Ziarul Kurier a relatat că suspectul furase substanțele chimice de la locul său de muncă și construise o bombă.

Tânărul de 17 ani, suspectează poliția austriacă, ar fi avut și el un rol major în planificarea atacului.

Potrivit informațiilor confirmate în prezent, acesta se afla pe stadionul Ernst Happel, unde urmau să aibă loc concertele lui Swift.

Regrete și temeri printre fanii lui Swift

Spectacolele urmau să facă parte din turneul-record Eras Tour al cântăreței și compozitoarei americane, care a început la 17 martie 2023, în Glendale, Arizona, SUA, și se va încheia la 8 decembrie 2024, în Vancouver, Canada.

„Cu confirmarea din partea oficialilor guvernamentali a unui atac terorist planificat pe stadionul Ernst Happel, nu avem de ales decât să anulăm cele trei spectacole programate pentru siguranța tuturor”, a declarat Barracuda.music într-o postare pe Instagram, adăugând că toate biletele vor fi rambursate automat.

Swift nu a comentat încă anulările pe contul său oficial de Instagram, care are 283 de milioane de urmăritori.

Fanii ei au fost îngroziți de perspectiva atacului terorist, scrie Reuters, unii implorând totuși organizatorii să amâne concertul în loc să îl anuleze direct.

„Nu pot să cred că concertul pe care îl așteptam de peste 10 ani a dispărut. Nu cred că voi trece vreodată peste asta”, a spus un fan pe rețelele sociale.

„Deși este dezamăgitor să nu poți merge la acest concert, crede-mă că nu ai fi vrut să trăiești asta”, a adăugat un altul.

INTERVIURILE HotNews.ro