Sari direct la conținut

Subvenții tăiate pentru principalul partid de opoziție din Polonia. PiS: „O decizie rușinoasă”

HotNews.ro
Mateusz Morawiecki, Foto: DAMIAN BURZYKOWSKI / imago stock&people / Profimedia
Mateusz Morawiecki, Foto: DAMIAN BURZYKOWSKI / imago stock&people / Profimedia

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia între 2015 şi 2023, va fi privat de o mare parte a subvenţiilor de la stat din cauza folosirii abuzive de fonduri publice în campania pentru alegerile parlamentare din 2023, a decis joi Comisia electorală (PKW), transmite AFP, preluată de Agerpres.

Comisia „decide să respingă raportul comitetului electoral al Partidului Lege şi Justiţie”, a declarat pentru presă preşedintele PKW, Sylwester Marciniak, adăugând că subvenţiile de la stat pentru PiS ar putea fi, în consecinţă, „reduse”.

PiS, acum principalul partid din opoziţie, a denunţat imediat decizia, pe care a numit-o „ruşinoasă”. „Ea se înscrie în cadrul jocului politic al guvernului actual, ce constă în a se răzbuna şi a marginaliza opoziţia”, a scris Mateusz Morawiecki, fostul premier al PiS, pe X.

Conform presei poloneze, partidul ar putea pierde în jur de 57 milioane de zloţi (13,3 milioane de euro), adică o mare parte din subvenţiile sale publice. Partidul poate face apel în faţa Curţii Supreme.

PKW mai urmează să verifice luna viitoare raportul financiar al PiS. Dacă i-l va respinge, partidul ar putea pierde toate subvenţiile de la stat pe următorii trei ani, a indicat preşedintele comisiei. Conform legii, PKW limitează cheltuielile electorale pentru fiecare partid şi rambursează aceşti bani după verificări.

În fiecare an, partidele care au depăşit pragul de 3% din voturi la legislative primesc şi o subvenţie publică, şi aceasta controlată de PKW.

Potrivit Comisiei electorale, organul constituţional responsabil cu supravegherea întregului proces electoral în Polonia, PiS a depăşit limitele impuse, recurgând în ultima campanie la bani din bugetele unor instituţii publice.

PiS s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor din octombrie, dar nu a reuşit să formeze o majoritate, care a revenit unei coaliţii pro-europene, acum la putere.

În trecut, Comisia electorală a privat de subvenţii mai multe partide politice din cauza unor nereguli financiare.

INTERVIURILE HotNews.ro