Sari direct la conținut

Suedia a clasat dosarul penal care a dus la descalificarea reprezentantului Olandei la Eurovision, o premieră în istoria concursului

HotNews.ro
Joost Klein, reprezentantul Olandei, și-a pus steagul în cap în timpul unei conferințe de presă după a doua semifinală a concursului Eurovision, la Malmo Arena, în Malmo, Suedia, joi, 9 mai 2024, Foto: Jessica Gow / AP / Profimedia
Joost Klein, reprezentantul Olandei, și-a pus steagul în cap în timpul unei conferințe de presă după a doua semifinală a concursului Eurovision, la Malmo Arena, în Malmo, Suedia, joi, 9 mai 2024, Foto: Jessica Gow / AP / Profimedia

Procurorii suedezi au anunțat luni că au clasat dosarul pe numele cântărețului olandez Joost Klein, care a fost descalificat de la ediția de anul acesta a concursului Eurovision pe motiv că ar fi amenințat-o pe o membră a echipei de producție. Descalificarea sa a șocat opinia publică din Olanda și a marcat o premieră în istoria de 68 de ani a Eurovision, amintește Reuters.

În vârstă de 26 de ani, Klein a fost considerat unul dintre favoriții să câștige ediția de anul acesta a Eurovision grație cântecului său excentric „Europapa”. Însă el a ajuns să fie interogat de poliția din Malmo, orașul care a găzduit Eurovision 2024, după un incident care a avut loc în spatele culiselor.

Poliția suedeză a declarat la momentul respectiv că un bărbat a fost interogat pentru că a amenințat o angajată a Eurovision în interiorul Malmo Arena, după cea de-a doua semifinală a concursului.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), cea care organizează concursul muzical, a confirmat ulterior că este vorba de artistul olandez și a precizat că acesta a fost descalificat.

Joost Klein, descalificat de la Eurovision 2024, o premieră în istoria concursului

„În timp ce procesul legal își urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue concursul”, a declarat EBU într-un comunicat.

Televiziunea publică olandeză Avrotros a spus că decizia de eliminare din concurs este „disproporţionată”, precizând că este „şocată”.

Ulterior, Avrotros a explicat că Joost Klein a fost descalificat din finala Eurovision pentru că a făcut o „mişcare ameninţătoare” către o cameramană, fără a o atinge.

Concurentul olandez, care se grăbea spre vestiare după semifinală, a spus de mai multe ori că nu doreşte să fie filmat. Acest lucru nu a fost respectat, a susținut televiziunea olandeză.

Avrotros a propus EBU mai multe soluţii, dar organizația nu a putut fi înduplecată și a decis totuşi să-l descalifice pe Joost Klein.

Procurorii suedezi spun că nu au putut demonstra că olandezul a vrut să o lovească pe femeie

„Investigația a ajuns la concluzia că bărbatul a făcut o mișcare care a lovit camera de filmat a femeii. Evenimentele s-au desfășurat rapid și au fost percepute diferit de martorii incidentului”, a declarat luni într-un comunicat parchetul suedez.

„Astăzi am clasat investigația fiindcă nu pot dovedi că gestul a fost capabil de a produce frică gravă sau că bărbatul a avut vreo intenție în acest sens”, a declarat procurorul Fredrik Jonsson, citat în comunicat.

EBU și Avrotros nu au dat deocamdată curs solicitării Reuters de a comenta informația.

Cântărețul elvețian Nemo a devenit în cele din urmă câștigătorul de anul acesta al Eurovision mulțumită melodiei sale „The Code”.

INTERVIURILE HotNews.ro