VIDEO Elveția a câștigat finala Eurovision 2024. Cine este Nemo, artistul care a obținut marele premiu al concursului
Elveția a câștigat finala Eurovision 2024, care s-a desfășurat sâmbătă seara la Malmo Arena, Suedia pe un fundal tensionat de protestele pro-palestiniene și față de participarea Israelului la concurs. Marele premiu al celei de-a 68-a ediție a fost luat de Nemo, care a obținut 591 de puncte, cu melodia „The Code”. Pe locul doi s-a clasat Croația cu 547 de puncte, iar pe trei Ucraina cu 453.
Cu o coroană care imită spinii și în fustă, Nemo a reușit să spargă „codul” (referire la melodia care i-a adus victoria) și să câștige în fața Croației, care era dată favorită la casele de pariuri, însă Baby Lasagna a reușit să ducă țara doar pe poziția a doua.
La finalul spectacolului, după ce a terminat de cântat, Nemo a spart trofeul obținut, dar în acest moment nu se știe dacă din greșeală sau intenționat.
Participarea Israelului la concursul din acest an a fost o sursă de controverse, mai mulţi concurenţi punând la îndoială prezenţa acestei țări pe lista țărilor participante, în timp ce mii de persoane au protestat la Malmo, pe fondul dezastrului umanitar din Fâșia Gaza, provocat de războiul Israel-Hamas.
Elveția a câștigat Eurovision 2024. Cum arată clasamentul final
Here is the full result of #Eurovision 2024 pic.twitter.com/vuPypBdDbk
— ESC Discord (@ESCdiscord) May 11, 2024
Switzerland’s Nemo has won the 68th Eurovision Song Contest with their song The Code \uD83C\uDDE8\uD83C\uDDEDhttps://t.co/iS5xIwIG6U
— Eurovision Song Contest (@Eurovision) May 11, 2024
Ce a spus Nemo, după câștigarea finalei Eurovision 2024
„Vreau să vă mulțumesc foarte mult, sper că acest concurs își va putea respecta promisiunea și va continua să susțină pacea și demnitatea pentru fiecare persoană din această lume”, a spus Nemo, după ce a primit pe scenă trofeul Eurovision, care a fost înmânat
de câștigătoarea de anul trecut, Loreen.
\uD83C\uDDE8\uD83C\uDDED Nemo has received the #Eurovision trophy from last year’s winner Loreen! pic.twitter.com/WoeqKsx9l6
— ESC Discord (@ESCdiscord) May 11, 2024
Cine este Nemo, reprezentantul Elveției, care a câștigat Mare Premiu al Eurovision 2024
Reprezentantul Elveției, în vârstă de 24 de ani, pe numele complet Nemo Mettler, este deja cunoscut ca muzician în țara lor natală și a primit patru premii elvețiene pentru muzică în 2018, inclusiv Cântecul anului pentru single-ul „Du”.
Nemo este non-binar.
Despre ce este vorba în The Code, melodia câștigătoare Eurovision 2024
Melodia plină de energie trece prin rap, drum ’n bass și operă. Este amuzantă și neconvențională, dar poartă un mesaj important despre acceptarea de sine și evidențiază perseverența de care multe persoane au nevoie pentru a trăi într-un mod deschis și liber, notează TVR pe pagina dedicată Concursului Eurovision 2024.
Folosind codul binar ca analogie pentru negru și alb, bărbat și femeie, Nemo își descoperă adevărul: „Undeva între 0 și 1 / aici am găsit regatul meu / inima mea bate ca o toba”, potrivit aceleiași surse.
Într-un comunicat de presă trimis de postul de televiziune elvețian SRF, și citat de TVR, Nemo a spus: „Este o onoare incredibilă să pot reprezenta Elveția la ESC. Platforma Eurovision oferă o oportunitate imensă de a construi punți între diferite culturi și generații. De aceea este foarte important pentru mine, ca persoană queer, să mă implic pentru întreaga comunitate LGBTQIA+. “The Code” este despre călătoria pe care am început-o cu în momentul în care am realizat că nu sunt nici bărbat, nici femeie. Să mă găsesc pe mine însumi a fost un proces lung și adesea dificil pentru mine. Dar nimic nu mă face să mă simt mai bine decât libertatea pe care am câștigat-o realizând că sunt non-binar”.
SRF descrie piesa ca fiind „manifestul artistic al acestei călătorii personale” și un „spațiu sigur în care fiecare persoană își poate găsi adevărul”. Povestea sa devine „o poveste universală” și un apel pentru fiecare „să spargă propriul său cod și să intre în regatul autenticității”.
- VIDEO Eurovision 2024: Care sunt primele 10 țări finaliste / Natalia Barbu, reprezentanta Moldovei, nu a reușit să se califice în finală
- VIDEO Eurovision 2024: Israel s-a calificat în finala de sâmbătă, în ciuda protestelor din stradă şi a huiduielilor de pe Malmo Arena / Ce țări s-au mai calificat
Scandal de proporții cu excluderea concurentului olandez, Joos Klein
Pe lângă protestele și cererile de boicotare a ediției din acest an al Eurovision, pe fondul războiului din Gaza, sâmbătă concursul a avut parte de un moment neașteptat și care a provocat uimire în întreaga lume, mai ales că inițial nici nu se știa exact despre ce este vorba. Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a declarat vineri că investighează un incident în care a fost implicat Klein. Pentru ca sâmbătă să se afle că Klein a fost exclus sâmbătă din finala competiției după o plângere a unui membru al echipei de producție.
„În timp ce procesul legal își urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue în Concurs”, a spus EBU într-un comunicat.
Potrivit radiodifuzorului olandez AVROTROS, Klein a fost filmat în ciuda acordurilor clar încheiate, imediat după ce a coborât de pe scenă după prestația sa din semifinala de joi.
„Acest lucru nu a fost respectat”, a spus AVROTROS într-o postare pe platforma de socializare X, adăugând: „Acest lucru a dus la o mișcare amenințătoare a lui Joost către cameră”.
Klein nu s-a atins de cameraman, potrivit AVROTROS, care a spus că a considerat excluderea artisului drept „disproporționată”.
Un fan olandez, Frank Zwarthoed, a spus: „Suntem foarte, foarte, foarte dezamăgiți… Și nu este bine pentru bucuria tuturor fanilor olandezi care sunt prezenți”.
Țările calificate în finala Eurovision 2024
- Suedia – Markus and Martinus – Unforgettable
- Ucraina – Alyona Alyona and Jerry Heil – Teresa and Maria
- Germania
- Luxemburg
- Olanda
- Israel
- Lituania
- Spania
- Estonia
- Irlanda
- Letonia
- Grecia
- Marea Britanie
- Norvegia
- Italia
- Serbia
- Finlanda
- Portugalia
- Armenia
- Cipru
- Elveția
- Slovenia
- Croația
- Georgia
- Franța
- Austria
Din istoria concursului Eurovision
- Eurovision a început în 1956, cu doar şapte ţări participante.
- Concursul a avut loc de 64 de ori, dar a avut 67 de câştigători. În 1969, primul loc a fost împărţit între Marea Britanie, Spania, Olanda şi Franţa. Regulile de egalitate au fost introduse la scurt timp după aceea.
- Răspândirea COVID-19 în 2020 a dus la anularea concursului pentru prima dată în istorie.
- ABBA, care a câştigat cu „Waterloo” în 1974, a devenit cel mai de succes câştigător Eurovision din toate timpurile.
- Piesa „Nel Blu Dipinto Di Blu” a lui Domenico Modugno, denumită şi „Volare”, este cel mai preluat cântec Eurovision. A fost preluat, printre alţii, de Dean Martin şi David Bowie.
- Până în 1998, cântecele au fost acompaniate de o orchestră live.
- Celine Dion, Cliff Richard şi Julio Iglesias au fost concurenţi la Eurovision.
- Pe scenă pot urca cel mult şase artişti în acelaşi timp şi nu sunt permise animale vii.
- În zilele noastre, concurenţii Eurovision pot cânta în orice limbă doresc, dar nu a fost întotdeauna aşa. La primele 10 concursuri, problema limbii nu s-a pus, iar concurenţii cântau în limba lor maternă. Dar în 1965, concurentul Suediei, cântăreţul de operă Ingvar Wixell, a cântat melodia „Absent Friend” în engleză. Acest lucru a dus la introducerea unei reguli lingvistice în anul următor, care prevedea că „piesele trebuie interpretate într-una dintre limbile oficiale ale ţării participante”. În 1973, regula a fost abolită, permiţând participanţilor să îşi aleagă din nou limba dorită. Aceasta a fost reintrodusă în 1977, înainte de a fi abolită din nou în 1999. De atunci, mulţi interpreţi au ales să cânte în limba engleză în speranţa de a obţine un punctaj mai mare.
Citește și: