Sari direct la conținut

Suedia a respins definitiv procesul intentat de Greta Thunberg pe tema schimbărilor climatice

HotNews.ro
Suedia a respins definitiv procesul intentat de Greta Thunberg pe tema schimbărilor climatice
Greta Thunberg, fotografiată la un protest organizat în decembrie 2024 în Germania, FOTO: Uwe Anspach / AFP / Profimedia Images

Curtea Supremă a Suediei a decis miercuri că Greta Thunberg și alte sute de activiști nu pot continua cu o acțiune colectivă în justiție care urmărea să oblige statul să ia măsuri mai stricte împotriva schimbărilor climatice, relatează Reuters.

Activiștii au intentat un proces în 2022, argumentând că statul suedez încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului prin faptul că nu ia suficiente măsuri pentru a limita schimbările climatice sau pentru a le atenua efectele, iar cazul a fost ulterior supus unei analize din punct de vedere procedural.

Cei aproximativ 300 de reclamanți, care se autointitulează grupul „Aurora”, dorea ca instanțele să oblige Suedia să facă mai multe pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

„O instanță nu poate decide ca parlamentul sau guvernul să ia o anumită măsură fără ca organismele democratice să decidă independent asupra acestor aspecte”, a declarat pentru Reuters judecătorul Curții Supreme de la Stockholm, Jonas Malmberg.

Totuși, instanța nu a exclus posibilitatea ca un proces legat de schimbările climatice, formulat diferit, să poată fi judecat în Suedia, având în vedere că Curtea Europeană de Justiție a afirmat că grupurile care îndeplinesc anumite criterii ar putea avea dreptul de a intenta procese pe această temă.

„Curtea Supremă precizează în decizia sa că un astfel de caz ar putea viza doar întrebarea dacă drepturile unor persoane, garantate prin convenție, au fost încălcate, nu și ce măsuri specifice este obligat statul să ia”, se arată într-un comunicat.

Activiștii conduși de Greta Thunberg spun că nu vor renunța la luptă

Grupul „Aurora” a anunțat că își va analiza opțiunile legale.

„Vom continua să încercăm cu disperare să prevenim colapsuri la nivel planetar și să facem Suedia să își respecte obligațiile legale de a proteja drepturile omului și de a nu înrăutăți criza climatică”, a declarat pentru Reuters Ida Edling, coordonatorul juridic și științific al grupului „Aurora”.

Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că guvernul elvețian a încălcat drepturile unei asociații de femei vârstnice prin faptul că nu a luat măsuri suficiente pentru a combate schimbările climatice.

Însă a respins alte două cazuri, inclusiv unul intentat de șase tineri portughezi împotriva a 32 de state europene, în care reclamanții susțineau că aceste țări nu fac suficient pentru a preveni schimbările climatice catastrofale.

Curtea a precizat că acei reclamanți trebuiau mai întâi să obțină o decizie din partea instanțelor din Portugalia.

INTERVIURILE HotNews.ro