Sari direct la conținut

Suedia acuză Garda Revoluționară a Iranului că a încercat să orchestreze atentate teroriste pe teritoriul său

HotNews.ro
Ofițeri ai Gărzilor Revoluționare din Iran Foto
Ofițeri ai Gărzilor Revoluționare din Iran Foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Autoritățile suedeze au declarat marți că hackeri iranieni au spart anul trecut un serviciu de mesagerie și au trimis mii de mesaje prin care îndemnau locuitori ai țării să răzbune incidentele de incendiere a Coranului în public, relatează Reuters.

În 2023 Suedia a asistat la mai multe incidente de incendiere a Coranului în public, evenimente ce au declanșat manifestații violente împotriva țării nordice în lume și au determinat Turcia să blocheze aderarea sa la NATO timp de luni de zile.

„Poliția de securitate poate să stabilească că un grup cibernetic a acționat din partea Gărzii Revoluționare Iraniene pentru a desfășura o campanie de influență”, a declarat marți Serviciul de Securitate al Suediei într-un comunicat remis presei.

„Obiectivul a fost, printre altele, de a ilustra o imagine a Suediei ca o țară islamofobă și de a crea diviziuni în societate”, a continuat sursa citată.

Suedia și-a ridicat anul trecut nivelul de alertă teroristă în urma incidentelor soldate cu incendierea Coranului, premierul Ulf Kristersson denunțând o situație „foarte gravă”.

„În limba serviciilor suedeze de securitate, dintr-o ţintă legitimă, noi am devenit o ţintă prioritară”, a avertizat el la sfârșitul lui iulie 2023.

Într-un comunicat separat remis presei marțea aceasta, parchetul de la Stockholm a declarat la rândul său că investigația sa a arătat că breșa de date descoperită de Serviciul de Securitate al țării a fost orchestrată de statul iranian prin Garda Revoluționară.

Parchetul a precizat că a identificat hackerii individuali responsabili de atacul cibernetic, dar că nu îi va pune sub acuzare.

„Întrucât făptașii acționează pentru o putere străină, în cazul de față Iranul, considerăm că lipsesc condițiile pentru judecarea în străinătate sau extrădarea în Suedia”, a motivat parchetul de la Stockholm.

Agenția Reuters notează că ambasada iraniană de la Stockholm nu a putut fi contactată pentru comentarii și că ministerul iranian al externelor nu a comentat deocamdată aceste acuzații.

INTERVIURILE HotNews.ro