Sari direct la conținut

Suedia se pregătește pentru atentate teroriste după incidentele cu arderea Coranului: „Situația este foarte gravă”

HotNews.ro
Forte speciale antitero, Foto: BARBARA GINDL / AFP / Profimedia
Forte speciale antitero, Foto: BARBARA GINDL / AFP / Profimedia

Suedia a ordonat armatei şi administraţiilor locale să-şi consolideze pregătirile împotriva terorismului pe fondul unei deteriorări a situaţiei securităţii după mai multe episoade de ardere a unor exemplare ale Coranului, care alimentează tensiuni între țara scandinavă şi lumea musulmană, relatează AFP și News.ro.

Aceste distrugeri ostentative ale cărţii sacre a islamului „au sporit riscurile la adresa Suediei”, a avertizat joi premierul suedez Ulf Kristersson într-un mesaj postat pe Instagram.

„În limba serviciilor suedeze de securitate, dintr-o ţintă legitimă, noi am devenit o ţintă prioritară”, a avertizat el, subliniind că situaţia a devenit „foarte gravă”.

În consecinţă, 15 organisme şi administraţii ale statului, de la forţele armate şi până la fisc şi serviciile de poliţie, au primit joi misiunea de a-şi „intensifica activitatea” sub egida serviciilor de securitate.

„Obiectivul este o consiolidare a capacităţii Suediei de a se proteja de terorism şi de violenţe extremiste, a le descuraja şi a le contracara”, a precizat într-o conferinţă de presă ministrul suedez al justiţiei Gunnar Strömmer.

La sfârşitul lui iunie, un irakian în vârstă de 37 de ani, Salwan Momika, un refugiat în Suedia, a dat foc unor pagini ale unui exemplar al Coranului în faţa Marii Moschei din Stockholm, principala moschee suedeză.

Săptămâna trecută, el a călcat în picioare şi a rupt un exemplar al Coranului în faţa sediului Ambasadei Irakului în Suedia, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de preceptele islamului.

Suedia condamnă arderea Coranului, dar spune că nu contravine libertății de exprimare

În urma autorizării de către poliţia suedeză a acestui eveniment, sute de irakieni au luat cu asalt şi au invadat ambasada Suediei la Bagdad. Ambasadoarea suedeză a fost expulzată din Irak, iar Iranul a anunţat că nu acceptă un nou ambasador al Suediei pe teritoriul iranian.

Guvernul suedez a condamnat profanările, dar a subliniat că libertatea de întrunire şi de exprimare sunt protejate de către Constituţie.

În ianuarie, un extremist de dreapta a ars un exemplar al Coranului, denunţând candidatura Suediei la NATO şi negocierile cu Turcia în acest scop.

După secole de nealiniere, Suedia, la fel ca Finlanda, a decis să adere la Alianţa Nord-Atlantică, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Spre deosebire de vecina sa nordică, Suedia aşteaptă în continuare ca Turcia şi Ungaria să-i ratifice aderarea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro