Sari direct la conținut

Sultanul din Brunei – unul dintre cei mai bogati pamanteni

HotNews.ro

Sarbatoare mare in Brunei, unde Sultanul Hassanal Bolkiah va gazdui, sambata seara, la palatul sau din capitala Bandar Seri Begawan, un banchet fastuos in cinstea aniversarii sale. Cu aceasta ocazie, unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei se pregateste sa ciocneasca un pahar de sampanie cu peste 10.000 de oaspeti veniti din intreaga lume.

Serbarile populare in onoarea sultanului vor debuta cu focuri de artificii, curse de ambarcatiuni si concerte. Ca in fiecare an de ziua lui, sultanul ofera un cadou in bani celui/celei care isi serbeaza aniversarea in aceasta zi. Anul acesta, suma ce reprezinta cadoul a crescut si este estimata la aproape 700 de dolari de persoana.

Aventurile lui Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Al-Mu’izzaddin Waddaulah ibni Almarhum Sultan Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien (prescurtat – Hassanal Bolkiah) incep in 1967, cand, dupa doi ani de studiu in cadrul Academiei Militare Britanice Sundhurst si dupa un stil de viata cvasi-anonim, este chemat de tatal sau pentru a prelua puterea.

Astfel, la numai 21 de ani a devinit cel de-al 29-lea sultan al Brunei-ului si mostenitorul unei averi de peste 60 miliarde de dolari. De asemenea, el a primit dificila sarcina de a readuce liniste intr-o tara aflata in haos, care trecea prin mari transformari.

O tara infloritoare, dar lipsita de libertate

Bruneiul s-a dezvoltat rapid cu ajutorul unui protectorat britanic si a devenit una dintre cele mai bogate tari ale lumii. Terenurile petrolifere au fost descoperite in anii ’20, dar abia in anii ‘70 investitorii straini au inceput sa creada in potentialul acestei natiuni. Populatia de doar 380.000 de locuitori a Brunei-ului s-a imbogatit, iar Familia Regala a devenit si mai bogata.

Sultanul a devenit astfel cunoscut ca fiind cel mai extravagant conducator din lume si nici “supusii” lui, scutiti de taxe si cu subventii din partea statului, nu au dus-o prea rau. In Brunei, educatia si ingrijirile de sanatate sunt gratuite, nu exista taxe pe venit, iar 94% dintre locuitori stiu sa scrie si sa citeasca.

Hassanal Bolkiah, tatal a cinci baieti si sase fete, a construit pentru poporul sau si un Parc Disney de doua miliarde de dolari si plateste fiecarui cetatean costul unui pelerinaj la Mecca. De asemenea, olimpicii si cei care doresc sa studieze in afara sunt ajutati financiar de sultan.

Insa aceasta generozitate fara limite a sultanului are si un pret. In Brunei, poporul nu se bucura de libertatea de exprimare, nu se organizeaza alegeri, nu exista partide politice sau presa libera, iar sultanul a dat un decret prin care a modificat Constitutia in favoarea sa. Potrivit lui, „Maiestatea Sa, sultanul, nu greseste nici in problemele personale, nici in cele ale statului”.

Palate din marmura si aur, avioane personale, masini scumpe si iahturi

In present, Hassanal Bolkiah locuieste intr-un palat cu 1.788 de camere, mai mare decat Vaticanul, si a cheltuit milioane pe masini si pe scaune de toaleta placate cu aur. In garajul sau se afla peste 3000 de automobile dintre cele mai rare, mai scumpe, mai frumoase si mai rapide.

Circa 350 de modele Rolls-Royce, opt McLaren F1, sase Dauer 962 LM, singurul Mercedes CLK-GTR din lume cu volan pe dreapta, un Lamborghini Diablo Jota, Porsche 959, Bugatti EB110, Lamborghini Murcielago LP640, Maybach 62, doua Jaguar XJR-15 si numeroase alte modele Ferrari, Mercedes, Aston Martin, Porsche si Bentley, sunt asezate frumos in cinci garaje imense a cate doua nivele fiecare si reprezinta mandria sultanului.

Masinile sunt conduse de Hassanal Bolkiah, de ministrii si de membrii familiei regale.

Sultanul din Brunei a fost cel mai bogat om de pe planeta ani de-a randul, pana sa fie surclasat de Bill Gates. Cu toate acestea, el inca isi permite absolut orice la cele peste 15 miliarde de dolari pe care le mai are in seif.

Surse: sultanbrunei.com, reuters.com, wikipedia.org

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro