Summit la Bruxelles: Prima infatisare intr-un divort istoric al UE: Se desparte Euro de Grecia? Liderii UE discuta cu scenariile plecarii Greciei din zona euro pe masa. Partajul pierderilor se anunta dramatic
Cei 27 de sefi de stat sau de guverne ai statelor UE se intalnesc miercuri, 23 mai, la Bruxelles in cadrul unei reuniuni „informale” care are pe agenda masurile de crestere economica in UE dar, potrivit mai multor surse, va avea pe masa si scenariile iesirii Greciei din zona euro dupa criza politica ce ameninta programul de austeritate si reformele angajate de Atena in schimbul ajutorului international.
UE nu doar ca nu avea incredere in politicienii greci, dar dupa 6 mai – momentul alegerilor din Grecia – isi pierde increderea si in poporul grec care a ales prin vot forte nationaliste anti-europene si anti-austeritate.
Ultimele mesaje ale Bruxelles-ului catre poporul grec: sunteti in fata unei decizii istorice
Cele mai recente discursuri ale liderilor UE catre Grecia au incercat sa transmita, cu ultimele puteri mobilizatoare, ca daca poporul grec va vota la fel sau mai rau peste o luna, la alegerile anticipate, in Grecia va incepe dezastrul.
Un mesaj a fost transmis de seful Executivului UE, Jose Barroso, inainte de placarea la Camp David (SUA) la summitul G8. „Grecia face parte din familia UE. Ne dorim ca ea sa ramana in familia noastra (…) dar de acum inainte e randul grecilor sa se decida”, a afirmat Barroso, care a precizat ca grecii sunt in fata unei decizii istorice legata de soarta lor alaturi de UE.
Neamtul de la PE: Dragi greci, daca renuntati acum, urmatoarea transa de salvare nu va fi platita
Al doilea a fost transmis de socialistul german Martin Schulz, presedintele Parlamentului European (PE), care a fost in acest weekend la Atena. „Am primit mesajul dumneavoastra clar si apasat: poporul grec sufera. Va inteleg disperarea. Va inteleg resemnarea. Va inteleg furia. Solidaritatea europeana cere sa stam unii alaturi de ceilalti”, a spus Schulz cu precizarea ca UE vrea ca Grecia sa ramâna in zona euro.
„Daca renuntati acum urmatoarea transa din pachetul de salvare nu va mai fi platita. Ce va insemna asta? Statul grec nu va mai avea bani sa plateasca salarii, pensii, ajutoarele de somaj sau sa poata sustina functionarea scolilor si a spitalelor”, a declarat seful PE. Schulz a mai precizat ca cei care spun ca Grecia nu trebuie sa respecte acordurile uita sa precizeze ca aceasta va avea drept consecinta plecarea din zona euro.
Fost lider al socialistilor din PE, Schulz le-a spus mai grecilor ca electoratul sau din Aachen (Germania) il intreaba de ce sunt trimisi bani in Grecia in timp ce si nemtii isi pierd joburile, pensiile private sau nu-si mai pot plati ratele. „Tara mea, Germania a garantat cu 401 miliarde de euro pachetul salvare. 401 miliarde de euro! Este mai mult decit tot bugetul anual al Germaniei”, a spus Schulz.
SCENARIILE unui caz istoric pentru UE: primul exit din zona euro
Pe fondul prabusirii burselor au aparut primele semne ale panicii. Populatia elena a scos sume uriase din banci la inceputul acestei saptamini, avertisment transmis de seful Bancii Centrale a Greciei: sumele retrase sunt de 700 de milioane de euro. Estimarile aratau ca retragerile au putea totaliza 800 de milioane. Tendinte similare se regasesc si in alte tari din sudul Europei, primele care ar fi lovite in cazul iesirii Greciei din Euro. Turistii se feresc de Grecia, iar exportatorii au cer deja plati in avans.
SCENARIUL nr. 1: Grecia pleaca din Euro, dar ramine in UE? Tratatul UE trebuie amendat „Sunt atât de multe lucruri pe care nu le stim. Daca Grecia pleaca din zona euro, va fi nevoita sa plece si din UE”, observa Domenico Lombardi, asociat la Brookings Institution de la Washington, specializat in economia global, citat de Reuters. Tratatele UE ar putea fi interpretate sau amendate astfel incât Grecia sa poata ramâne in Uniune chiar daca iese din zona euro.
SCENARIUL nr. 2: UE scoate Grecia din euro si ii taie accesul la operatiunile BCE: Este insa de asteptat ca Grecia sa nu decida unilateral iesirea din zona euro. Liderii politici anti-europeni de la Atena, contesta austeritatea, dar s-au declarat decisi sa mentina tara in zona euro. Teoretic, nu exista prevederi in tratatele UE pentru „expulzarea” unei tari din zona euro sau din Uniune. Analisti si surse oficiale sustin insa ca Grecia ar putea fi privata, de facto, de statutul de stat euro prin inchiderea accesului la operatiunile Bancii Centrale Europene.
SCENARIUL nr. 3: Iesirea treptata a Greciei din zona euro, tranzactiile financiare raman in moneda unica. Asa cum se intâmpla cu statele UE non euro, in Grecia moneda unica europeana ar putea ramâne in circulatie pentru majoritatea tranzactiilor din economie. Pentru analistii consultati de Reuters aceasta varianta va fi dificila din perspectiva guvernului grec care nu ar mai putea controla sau influenta miscarea banilor in economie, iar utilizarea euro pentru salariilor si alte cheltuieli sociale nu va fi posibila. Economiile in euro aflate inca in bancile elene ar fi redenominate in noua moneda, puternic devalorizata, in timp ce bancnotele euro aflate deja in circulatie ar castiga semnificativ in valoare. Guvernul ar fi nevoit sa inchida granitele pentru a impiedica „traficul de euro” catre conturi bancare straine.
Iesirea Greciei din Euro, consecinte pentru sistemul financiar: Statul grec nu va mai putea plati pensii si salarii iar functionarea spitalelor si a scolilor va fi pusa in dificultate. Importurile necesare pentru energie si pentru alimente vor fi grav perturbate.
Noua drahma nu va putea fi pusa in circulatie rapid. „Bancile s-ar prabusi si ar trebui nationalizate. Nu vor mai putea fi facute plati decât in cupoane. Exista o singura presa in toata Grecia, la un muzeu din Atena, si nu mai functioneaza”, explica Marios Efthymiopoulos, profesor la Universitatea Johns Hopkins, citat de Reuters. Singurul avantaj pe termen scurt: noua moneda elena va fi puternic devalorizata la introducere, astfel ca economia tarii va câstiga un mare plus de competitivitate.
Iesirea Greciei din Euro, costuri internationale: Pierderile iesirii Greciei din zona euro ar insemna, pentru Europa, sume mult mai mari decât pachetele de salvare puse la dispozitia Atenei pâna acum, noteaza analistii din presa internationala. Costurile direct vizate sunt cele ale partenerilor Atenei deoarece se presupune ca un eventual exit al Greciei va insemna inclusiv neplata datoriilor pe care statul elen le-a facut déjà, noteaza AFP care a publicat si primele estimari ale pierderilor .
Vor fi direct afectate si ar putea inregistra pierderi in lant:
– creditorii directi prin sumele din imprumuturile deja acordate Atenei, direct sau prin intermediul FMI;
– creditorii privati – urmare a detinerii de obligatiuni grecesti de bancile europene: 100 de miliarde de euro.
– pierderile pe care le-ar suferi BCE din obligatiunile grecesti pe care le are in portofoliu (intre 35 si 55 de miliarde de euro)
– Pierderile vor suferi si bancile centrale in contul expunerii lor la Grecia
– Banca germana DekaBank poate ajunge la pierderi estimate la circa 350 de miliarde de euro, dintre care 86 de miliarde revin Germaniei, potrivit AFP
– Germania: 1.000 de miliarde de euro sunt calculele lui Hans-Werner Sinn, presedintele institutului german Ifo, in scenariul apocaliptic in care intreaga Zona Euro s-ar prabusi urmare a despartirii Greciei de zona euro.
– Franta: 50 de miliarde de euro au fost estimarile fostul ministru francez al Economiei Francois Baroin
– Olanda: 20 de miliarde de euro au fost estimarile economistului ING Marteen Leen in cazul iesirii unui partener din zona euro
Iesirea Greciei din euro, costuri politice si sociale: Cine va lua decizia – daca ea va fi pornita dinspre Atena – nu ar trebui sa se astepte sa mai fie la putere la câteva saptamâni sau chiar zile de la consumarea faptului, noteaza Reuters. Nemultumirea populatiei va fi extreme de mare dupa ce economiile si veniturile si asa reduse ale populatiei se vor devaloriza dramatic urmare a trecerii la moneda nationala. Mai multi experti anticipeaza revolte sociale uriase, la care fortele de politie ar face cu greu, moment in care este posibil apelul la interventia armatei.
Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble, cel mai probabil viitorul presedinte al Eurozonei, a declarat duminica pentru Bild am Sonntag ca iesirea Greciei din zona euro poate fi evitata cu siguranta, dar acest lucru depinde doar de statul elen care trebuie sa respecte angajamentele fata de UE.