Sari direct la conținut

Summitul de la Vilnius ziua II : Republica Moldova parafeaza Acordul de Asociere cu UE. “Vedeta geopolitica”, Ucraina, ramine mai departe cu Rusia/ Premierul Iurie Leanca: Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana

HotNews.ro
Iurie Leanca semneaza demararea Acordului de Asociere la UE, Foto: Hotnews
Iurie Leanca semneaza demararea Acordului de Asociere la UE, Foto: Hotnews

Esec sau succes partial al UE? Summitul Parteneriatului Estic (PaE) a inceput joi la Vilnius cu incercarea Uniunii Europene de a continua procesul de extindere spre Est, o miscare pentru care Bruxelles-ul nu este foarte bine pregatit. Miza „vedeta” a acestui summit, Ucraina, a anuntat, cu cateva zile inainte de a semna Acordul de Asociere cu UE ca suspenda orice negociere. Lideri europeni au spus ca ¬usa este inca deschisa¬ ¬¬Marea castigatoare va ramane asadar Republica Moldova, care parafeaza acest acord astazi, 29 noiembrie, alaturi de Georgia. Tensiunilor UE-Rusia li s-a adaugat si declaratia lui Traian Basescu, conform caruia unirea cu Moldova e urmatorul proiect de tara al Romaniei.

  • Urmareste LIVE TEXT principalele evenimente si declaratii de la Vilnius

Vezi LIVE VIDEO conferinta de presa de la finalul summit-ului, aici

Momentul parafrarii acordului

Momentul parafrarii acordului

Foto: captura ecran

UPDATE ora 12:30 Concluziile summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius

Mesajele pentru Ucraina

Van Rompuy si Barroso fac trimitere la vointa si dorinta ucrainienilor si explica de ce este in interesul Ucrainei „pe termen lung” de a avea un acord de liber schimb cu UE (dau exemplu statelor membre UE care au intrat in 2004). Toti sefii de stat si de guvern i-au explicat lui Viktor Ianukovici beneficiile (in PIB, in crestere economica, in exporturi) dupa asocierea cu UE.

Presedintele Consiliului European Herman Van Ropuy a declarat ca UE a incheiat cu Republica Moldova si cu Georgia cel mai extins Acord de Asociere, inclusiv DCFTA, la care s-a ajuns vreodata in istoria UE. Aceeasi oferta a fost valabila si pentru Ucraina. ¬Din pacate nu am reusit acelasi lucru cu Ucraina si sa parafam unul cu Armenia. Cel mai extins acord care a fost oferit vreodata unui stat care nu este membru UE este in continuare deschisa”.

Presedintele Lituaniei ¬ care detine presedintia rotativa a Consiliului European: Ucraina nu a negociat nimic. Presedintele Ianukovici nu venise sa semneze.

Mesajele pentru Rusia

Intrebat despre planurile viitoare legate de Ucraina si despre cum vor gestiona liderii UE „interventiile” Moscovei, presedintele Comisiei Europene puncteaza doua lucruri: Acest parteneriat este pentru a realiza ceva si nu este impotriva cuiva. Stim foarte bine insa ca trebuie sa respectam vointa suverana a unui stat (Ucraina).

Barroso despre presiunile Rusiei: Sunt incompatibile cu felul in care Uniunea Europeana intelege sa intretina si sa faca sa functioneze relatiile internationale. Cat despre negocierile trilaterale pentru un parteneriat bilateral UE – Ucraina – acestea sunt inacceptabile. UE nu accepta veto-ul Rusiei – detalii aici

Mesaje pentru Republica Moldova

Pentru a convinge Ucraina ca Acordul de Asociere cu UE nu inseamna doar beneficii in zona economica, presedintele Comisiei Europene da exemplul Republicii Moldova. „Ganditi-va la vize, ceva ce tinerii isi doresc. Acestea sunt beneficii tangibile pentru cetatenii statelor cu care UE se asociaza”, a spus Barroso.

Presedintele Traian Basescu a declarat la incheierea summitului de la Vilnius ca „dincolo de entuziasmul momentului” parafarea Acordului de Asociere si a celui de liber schimb (extins si aprofundat) inseamna un drum lung. Romaniei i-a luat 13 ani dar nu a avut opozitia virulenta pe care Guvernul Republicii Moldova o are la Chisinau, ceea ce va face ca provocarile sale politice sa fie mai mari. Hotnews a transmis live text din Vilnius declaratiile presedintelui Traian Basescu

09:39 Premierul Republicii Moldova Iurie Leanca este invitat sa parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. „Traim un moment istoric, semnarea unui acord cu ambitii fara precedent care inseamna incredere, deschidere, cooperare”. Leanca da semnalul clar ca acest moment, al semnarii Acordului de Asociere, este pasul Republicii Moldova catre UE. La final, cere permisiunea sa spuna cateva cuvinte in limba materna si vorbeste in romana: „Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana”.

09:30 Georgia a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana dupa ca Acordul privind regimul de vize UE Azerbaijian a fost si el semnat.

09:25 Presedintele Comisiei Europene Jose Barroso anunta parafarea Acordurilor de Asociere (inclusiv asa numitul Deep and Comprehensive Free Trade Agreement ¬ Acordul de liber schimb existins si aprofundat) cu Republica Moldova. Ceremonia oficiala de semnare a acordurilor cu Georgia si R.Moldova a inceput.

Rezumatul primei zile a summitului de la Vilnius

Liderii Uniunii Europene nu au reusit sa convinga Ucraina sa semneze acord politic si comercial cu UE dupa prima zi a summitului, a declarat presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, pentru AFP. ¬Pana in prezent, pozitiile nu s-au schimbat”. Dupa reuniunea de doua zile de la Vilnius, liderul ucrainean Viktor Ianukovici va mai avea discutii cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande.

Potrivit mai multor surse citate de presa internationala si de jurnalisti romani, liderii europeni au discutat cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici inclusiv despre varianta renuntarii, intr-o prima faza, la conditia „Timosenko”. Detalii aici. Nu a fost insa acceptata de niciunul din liderii europeni formula de negociere in trei, UE – Rusia – Ucraina. Detaliile si dezbaterile primei zile a summitului de la Vilnius, relatate in direct din capitala Lituaniei in formatul LIVE Debate CRPE – Hotnews pot fi urmarite integral aici.

Imagini document de la „primirea lui Ianukovici”

Cristian Ghinea: Presedintele ucrainean Ianucovici e surprins pe camera zicand ca a trebuit sa faca fata presiunii rusesti de trei ani incoace si a fost singur. Uitati-va la imagini, lituanienii au dat pe Youtube de la camera care se plimba printre oaspeti la cocktail. Se vede si inceputul cinei de lucru.

Merkel il ia tare: salut, ne asteptam la mai mult. Incepe un dialog in care Ianucovici e evident incurcat si intra in explicatiile de mai sus.

Inainte de asta, Presedinta Lituaniei (strasnica femeie) pare ca il prelucreaza, in rusa, intr-un F2F: mai incercam odata miine? (asa imi traduce o colega din Moldova, desi se aude foarte slab). EUobserver remarca faptul ca tot ea le zice de la obraz: pe noi ne-au tinut rusii in frig o iarna intreaga, asta e, trebuie sa rezisti.

Cum si-a negociat Ianukovici la Moscova viitorul mandat ¬ surse din presa rusa

Noi amanunte de culise despre decizia Ucrainei din aceste zile. Un articol interesant talmacit si rezumat de colega noastra Ludmila Gamurari, de la filiala CRPE ¬ R. Moldova.

„Schimbarea radicala a directiei politicii externe a Ucrainei se datoreaza intalnirii dintre Vladimir Putin si Victor Ianucovici (9 noiembrie). Nu exista detalii privind aceasta intrevedere la nivel inalt.

Totusi, cotidianul ¬Zerkalo nedeli¬ (rus. ¬Oglinda saptamanii¬), a informat ca trocul a fost: posibilitatea realegerii lui Ianucovici (cu ajutorul Kremlinului, prin influenta asupra minoritatii ruse) pentru un al doilea mandat prezidential in 2015 contra refuzului ucrainean definitiv cu privire la integrarea europeana (si a oricaror discutii si negocieri privind aceasta tematica) si aderarea acesteia la Uniunea Vamala.

Cu cateva minute inainte de momentul in care s-a aflat de suspendarea procesului privind acordul dintre Kiev si Bruxelles, presedintele rus a declarat, in cadrul unei sedinte a societatii literare ruse, ca Ucraina este libera sa isi aleaga orientarea de politica externa si ca, personal, nu are nimic impotriva integrarii statului ucrainean in Uniunea Europeana`.

Cristian Ghinea: Faza de roman de Ilf si Petrov, dupa ce aranjeaza treburile, Putin spune ca Ucraina e libera sa faca ce vrea, inclusiv sa adere la UE. Si asta la sedinta societatii literare.

Background

Acordul de Asociere (AA) UE ￯ Republica Moldova care include si asa numitul Acord de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement ￯ DCFTA) inseamna practic integrarea economica in piata comuna a UE. Este primul pas in pregatirea aderarii unui stat tert la Uniunea Europeana, ia aceste acorduri internationale pregatesc, in unele cazuri, procesul de aderare. Odata cu parafarea si, ulterior semnarea (AA) este stabilit cadrul pentru liberalizarea schimburilor comerciale UE-Moldova. Aderarea presupune insa si asa numita integrare politica. Romania a semnat acest acord in 1995 iar integrarea a venit 12 ani mai tarziu.

Aceasta corespondenta este parte a proiectului: EU – Moldova Think Tank Dialoguewww.eumoldovadialogue.eu care prezinta cele mai recente analize legate de provocarile parcursului european pentru Republica Moldova. Partenerii proiectului sunt Centrul Roman de Politici Europene, European Policy Center din Bruxelles si Asociatia de Politica Externa din Chisinau si este finantat din Programul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Romaniei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro