Sari direct la conținut

Summitul dedicat planului pentru victorie al Ucrainei în războiul cu Rusia este incert, după retragerea lui Joe Biden

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Joe Biden, Foto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia
Volodimir Zelenski și Joe Biden, Foto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Nu este clar deocamdată modul în care absența lui Joe Biden va afecta summitul planificat pentru săptămâna aceasta în Germania, scrie The Guardian, un lucru cert este însă că planul lui Volodimir Zelenski trebuie discutat cu liderul de la Casa Albă.

Summitul din Germania dedicat „planului pentru victorie” al lui Volodimir Zelenski în războiul din Ucraina este acum incert, după ce președintele SUA Joe Biden, care urma să participe la reuniune, a decis să își amâne vizita.

Casa Albă a anunțat marți seara că Biden va rămâne acasă „pentru a supraveghea pregătirile și răspunsul” la uraganul Milton, care ar trebui să ajungă miercuri sau joi dimineață în Florida.

Nu era clar modul în care absența lui Biden va afecta summitul planificat, scrie The Guardian. Ar fi fost pentru prima dată când liderii mondiali urmau să se reunească la baza aeriană americană Ramstein din Germania, în mod normal locul unei reuniuni regulate a miniștrilor apărării.

Olaf Scholz, cancelarul german, a promis că deplasarea lui Biden va fi reprogramată și a declarat că înțelege motivele pentru care președintele a anulat-o. „Ar fi fost o întâlnire foarte importantă și am pregătit-o din toate părțile”, a spus el.

Mai devreme marți, oficialii declaraseră că premierul britanic Keir Starmer și Emmanuel Macron vor participa la eveniment alături de Biden și Scholz. În jur de 20 de lideri erau așteptați să participe.

Ce va cere Zelenski

Liderii occidentali urmau să îl asculte pe Zelenski prezentând cea mai recentă versiune a „planului său de victorie”, menit să pună capăt războiului.

Presa internațională a scris că acest plan se va concentra puternic pe cererea Ucrainei de a lansa rachete occidentale cu rază lungă de acțiune adânc în Rusia. Biden s-a opus până acum acestei cereri.

Un oficial german a declarat marți că scopul summitului de la Ramstein este acela de a arăta sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, în ciuda îngrijorărilor pentru viitorul apropiat, mai ales în perspectiva unei victorii a lui Donald Trump la prezidențialele din noiembrie din SUA.

„Mesajul pentru Ucraina va fi că sprijinul nostru este puternic și de durată, iar pentru Moscova că nu are rost să speculeze că am putea ezita în sprijinul nostru”, a declarat oficialul german, înainte de anunțul retragerii lui Biden.

Zelenski a declarat că scopul călătoriei sale la Ramstein este acela de a prezenta planul său țărilor aliate. „Odată ce vom înțelege pe deplin pozițiile partenerilor noștri și vom evalua toate posibilitățile reale pentru Ucraina, îmbunătățind planul nostru de victorie, vom face publică strategia noastră pentru acțiunile viitoare”, a declarat el în cursul nopții de luni spre marți.

Marți dimineață, el a indicat că va face o pledoarie specifică pentru ca aliații să ofere țării sale mai multe sisteme Patriot și alte sisteme de apărare antiaeriană, pentru a intercepta mai eficient atacurile cu rachete rusești.

INTERVIURILE HotNews.ro