Sari direct la conținut

„Sunt un orator grozav”: Donald Trump susține că, spre deosebire de Biden, confuziile sale de nume sunt intenționate

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia
Donald Trump, Foto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

„Sunt un orator grozav”, susține Donald Trump. Fostul președinte care vrea să se întoarcă în Biroul Oval se apără și spune că gafele publice recente au fost intenționate, relatează Reuters.

În cursa pentru Casa Albă, președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump se află într-o confruntare în care vârsta și pierderile de memorie sunt în centrul atenției.

La încheierea unui potențial al doilea mandat, Joe Biden ar avea 86 de ani, în timp ce Donald Trump ar avea 82 de ani. Pe măsură ce americanii privesc spre viitoarea lor conducere, dezbaterile legate de vârstă, sănătate și competență vor rămâne probabil teme centrale în discursul politic.

Donald Trump susține că greșelile sale sunt intenționate

Scăpările verbale și momentele de confuzie ale ambilor posibili candidați generează îngrijorări în rândul alegătorilor. Confuziile de nume ale lui Biden și Trump au devenit un punct central al cursei prezidențiale în ultima perioadă, dar Trump afirmă că greșelile sale sunt intenționate.

„Când am schimbat intenționat numele, au spus că o confund pe Pelosi cu Nikki”, a declarat Trump la un miting organizat miercuri în Carolina de Sud. El a mai spus și că atunci când l-a numit pe Obama drept actualul președinte nu a încurcat lucrurile, ci a fost doar sarcastic.

În timpul unui discurs de luna trecută, el a confundat-o pe Nikki Haley, ultima sa rivală rămasă în lupta pentru nominalizarea republicană, cu Nancy Pelosi, fosta președintă democrată a Camerei Reprezentanților.

Nu este prima dată când se întâmplă. Tot el l-a confundat recent pe premierul ungar Viktor Orbán cu Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei. Asta nu este tot. În septembrie, spre exemplu, Trump l-a confundat pe Biden cu fostul președinte Barack Obama, spunând că „în fața lui Obama, am câștigat niște alegeri despre care toată lumea spunea că nu pot fi câștigate”.

Numeroasele gafe recente ale lui Trump (77 de ani) vin în contextul în care acesta l-a criticat pe actualul președinte, Joe Biden (81 de ani) pentru bâlbe sau pierderi de memorie. Despre Biden, Trump a spus de mai multe ori că este confuz și inapt mental pentru funcție.

Gafele lui Joe Biden se văd în sondaje

Chiar și așa, sondajele de opinie relevă faptul că principalul candidat care îi îngrijorează pe votanți este Biden. Întrebările privind vârsta și abilitățile sale mentale i-ar fi afectat inclusiv poziția în sondaje.

Biden și aliații săi au criticat, la rândul lor, gafele fostului președinte și au subliniat faptul că între Biden si Trump sunt numai trei ani diferență.

Președintele Joe Biden a fost vizat recent de o anchetă în care era acuzat că a luat de la Casa Albă documente cu informaţii clasificate despre războiul american din Afganistan, dar şi despre alte chestiuni de securitate naţională atunci când a părăsit postul de vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii în 2017.

Consilierul special, Robert Hur, spunea în raport, că a decis să nu-l acuze pe Biden pentru că într-un potențial proces, „domnul Biden s-ar prezenta probabil în fața juriului, așa cum a făcut-o în timpul discuției noastre cu el, ca un om în vârstă simpatic, bine intenționat, cu o memorie slabă”.

Joe Biden a reacționat vizibil furios, și a afirmat într-un discurs la televiziune că nu are probleme de memorie. Kamala Harris a denunțat și ea „motivațiile politice” ale magistratului care a comentat despre memoria lui Biden.

Președintele SUA a făcut trei confuzii de nume într-o săptămână

Săptămâna trecută Joe Biden i-a confundat pe președinții Mexicului și Egiptului chiar în conferința de presă în care a respins vehement raportul lui Hur în care se afirma că este un bărbat în vârstă „cu memorie slabă”.

Președintele american a mai făcut săptămâna trecută două alte confuzii majore.

El s-a referit din greșeală la o discuție pe care a avut-o în 2021 cu Angela Merkel ca fiind purtată cu răposatul cancelar german Helmut Kohl, care a murit în 2017.

De asemenea, pe 6 februarie, la un miting electroral din Las Vegas, a făcut o confuzie între președintele Emmanuel Macron și fostul lider francez Francois Mitterand, mort din 1996.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro