Sunteti de acord cu parteneriatele civile sau casatoriile intre persoane de acelasi sex? Dar cu legalizarea drogurilor usoare? Cu sinuciderea asistata?
Toti candidatii la europarlamentare chestionati de HotNews.ro se opun casatoriilor intre persoane de acelasi sex iar cativa sunt de acord cu parteneriatele civile. Cu o exceptie, candidatii se opun legalizarii drogurilor usoare iar cativa ar fi de acord cu sinuciderea asistata. Unii au refuzat pur si simplu sa raspunda la intrebari. HotNews.ro a testat capacitatea candidatilor la europarlamentare de a-si asuma o pozitie pe teme delicate, altele decat criza si atragerea de fonduri europene, despre care toti vorbesc fara prea mari riscuri. Vezi in articol cum au raspuns Adrian Severin, Ioan Mircea Pascu, Rovana Plumb, Theodor Stolojan, Traian Ungureanu, Cristian Preda, Norica Nicolai, Adina Valean, Renate Weber
Primilor trei candidati de pe listele PSD, PDL, PNL si UDMR li s-a trimis un set de intrebari cu precizarea ca nu sunt cele mai arzatoare probleme ale Romaniei, dar ca unii cetateni vor sa afle cum se raporteaza candidatii la ele. Sunt teme dezbatute intens in alte tari UE, evitate cu grija in Romania din cauza ca toate trei – casatoriile sau parteneriatele civile intre persoane de acelasi sex, legalizarea drogurilor usoare si sinuciderea asistata – nu aduc voturi, dimpotriva, se lovesc de mentalitatea electoratului majoritar, profund traditionalist si de rigiditatea Bisericii Ortodoxe.
Iata cele trei intrebari transmise primilor trei candidati la europarlamentare de pe listele partidelor:
- Sunteti de acord cu casatoriile homosexuale? Da sau nu? Dar cu parteneriatele civile? Da sau nu? Argumentati-va pozitia.
- Sunteti de acord cu legalizarea drogurilor usoare? Da sau nu? Argumentati-va pozitia.
- Sunteti de acord cu sinuciderea asistata? Da sau nu? Argumentati-va pozitia.
Redam mai jos integral raspunsurile candidatilor.
PSD
Pascu, Vanghelie si Severin Foto: AGERPRES |
Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu au trimis un raspuns comun:
1. Nu acestea sunt actualmente problemele cele mai presante pentru societatea romaneasca din perspectiva europeana.
2. Le vom aborda si pe acestea cand societatea romaneasca va fi pregatita sa o faca.
3. Aceste chestiuni nu au fost transate nici in Parlmamentul European, care le-a inregistrat doar si a recomandat numai inceperea reflectiei asupra lor.
4. In plus, in politica nimic nu este alb sau negru, ci, cel mai adesea, cenusiu, in cel mai bun caz.
Rovana Plumb
1. Pentru mine, casatoria este intemeiata pe relatia dintre un barbat si o femeie. Deci raspunsul este nu. In ceea ce priveste parteneriatele civile, nu cred ca trebuie sa constituie, cel putin momentan, o prioritate legislativa.
2. Cred ca legalizarea drogurilor usoare poate fi facuta numai dupa analize serioase in acest sens. Daca expertii ofera date concrete si credibile cum ca un regim juridic mai permisiv are rezultate mai bune, atunci putem lua in discutie subiectul. De asemenea, legalizarea trebuie sa tina cont si de efectele medicale benefice (act medical) si contrare asupra organismului.
3. Nu sunt de acord, odata legalizata, nu va putea fi controlata. Daca eutanasia ar fi legalizata, ar fi ucisi si pacienti care nu si-au dorit acest lucru. Dreptul la viata este fundamental iar sinucuderea asistata va submina in cele din urma ingrijirea medicala, in special ingrijirea paliativa, si va submina serios relatiile doctor-pacient.
Nota redactiei: Pe 14 ianuarie 2009, Parlamentul European a votat asa numitul raport Catania referitor la drepturile fundamentale. Intre altele, la doua din punctele din raport se arata ca Parlamentul European:
- La punctul 75: „Invita statele membre care au adoptat reglementari in privinta parteneriatului intre persoane de acelasi sex sa recunoasca dispozitiile adoptate de alte state membre, care au efecte similare; invita aceste state membre sa propuna linii directoare pentru recunoasterea reciproca, intre statele membre, a legislatiei existente, in vederea garantarii faptului ca libertatea de circulatie in Uniunea Europeana a cuplurilor de persoane de acelasi sex se aplica in conditii egale cu cele pentru cuplurile heterosexuale„.
- La punctul 76: „Solicita insistent Comisiei sa prezinte propuneri care sa garanteze aplicarea de catre statele membre a principiului recunoasterii reciproce in cazul cuplurilor homosexuale, casatorite sau inregistrate ca parteneri civili, mai ales atunci cand acestea isi exercita dreptul la libera circulatie, in temeiul legislatiei UE”.
Raportul a fost votat de catre toti europarlamentarii PSD, inclusiv de catre Adrian Severin, Ioan Mircea Pascu, care evita astazi un raspuns transant.
PDL
Theodor Stolojan: „Nu sunt temele mele de discutie”. Monica Macovei n-a putut fi contactata, fiind plecata din tara.
Traian Ungureanu: „Mi se pare bizara alcatuirea acestui pachet cand problemele europene ale Romaniei sunt cu totul altele.”
Nota redactiei: Luni, in timpul discutiei on line HotNews.ro, Ungureanu a raspuns la o intrebare pe tema casatoriilor intre persoane de acelasi sex: “Nu sint adeptul casatoriilor homosexuale, dar admit dreptul la uniuni civile.”
Cristian Preda
1. Casatoria trebuie sa ramana uniunea dintre femeie si barbat. E o chestiune religioasa. Nu ne sta in putere sa redefinim doctrina Bisericii, indiferent de cultul caruia ii apartinem. Am, in schimb, convingerea ferma ca in plan civil, politic sau social homosexualii si lesbienele trebuie sa aiba aceleasi drepturi, inclusiv la parteneriate sau uniuni care sa nu-i discrimineze. Ei pot fi inegali in fata lui Dumnezeu, nu si in fata semenilor lor.
2. Nu sunt de acord cu legalizarea drogurilor de nici un fel. Desi nu le-am incercat (si nici nu am de gand sa o fac), inteleg ca ele dau o dependenta care e mai rea decat cea pe care o da tutunul. Cum a fost un chin sa scap de fumat, ma gandesc ca nu e prea sanatos sa incurajam dependente de alt fel. Ar fi o limitare a libertatii, iar eu cred ca libertatea nu trebuie limitata pe aceasta cale.
3. Nu sunt de acord cu sinuciderea asistata. Din punct de vedere etic, e imposibil de transat, dar religios vorbind situatia e clara. Vointa umana e in acest caz limitata.
PNL
Norica Nicolai
Norica Nicolai Foto: Rompres |
1. As dori sa dau un raspuns de ansamblu: sunt mama, sunt o femeie nascuta si crescuta in spiritul unor valori crestine bine definite. Fata mea are 14 ani si este la varsta la care descopera marile provocari ale vietii. Uitandu-ma la ea si gandindu-ma la parintii mei, imi dau seama ca, oricat de toleranta as fi, resping tot ceea ce este impotriva firii umane, tot ceea ce aduce atingere demnitatii umane, tot ceea ce este fals, sintetic si imoral.
Probabil par pentru unii de moda veche, dar ma uitam in urma cu ceva vreme la un film in care femeile nu mai puteau da nastere la copii, toate erau infertile, iar lumea imbatranea si era pe cale de disparitie. Nu judec orientarea sexuala a nimanui, nu spun cum si cu cine ar trebui sa se simta fiecare bine, dar pentru noi, ca oameni, este bine sa traim si sa convietuim conform unor norme crestine. Asa ne-a lasat Dumnezeu. Si tot Dumnezeu ne mai invata sa nu-i judecam pe cei care nu sunt ca noi. Ceea ce nu voi face nici eu.
2. In legatura cu drogurile usoare, cred ca exista multe alte forme mult mai sanatoase pentru ca oamenii sa se simta bine, de la compania unei carti pana la compania prietenilor adevarati.
3. In legatura cu sinuciderea asistata, si aceasta mi se pare o chestiune fortata. Este bine sa pretuim viata, atat cat o avem si sa ne bucuram de ea pana la capat, cu bune si cu rele. Sinuciderea asistata trebuie sa ramana in domeniul de reglementare al legislatiilor nationale, fiecare tara fiind libera sa reglementeze in raport de modelul cultural si civilizational, consultand populatia in vederea luarii unei decizii. Acesta nu este un raspuns politic, este ceea ce simt eu in legatura cu aceste teme destul de controversate.
Adina Valean:
1. Nu sunt de acord cu casatoriile homosexuale, dar sunt de acord cu parteneriatele civile care sunt reglementate in diferite forme in unele tari din UE. Casatoria este o institutie religioasa si trebuie sa se realizeze intre persoane de sex diferite. Repet, nu am nimic impotriva parteneriatelor civile.
2. Eu nu sustin legalizarea nici unui fel de drog, oricat de usor ar fi el. Dar cred ca ar trebui crescuta finantarea programelor destinate celor care sufera de dependenta de droguri.
3. Mai degraba as spune da, dar cu anumite conditii. Sinuciderea asistata ar trebui realizata cu aprobarea judecatorului. Oricum nu cu o valoare generalista. Trebuie analizat fiecare caz in parte.
Renate Weber a promis ca va raspunde pe mail, insa pana la ora publicarii materialului n-am primit un raspuns.
UDMR
Iuliu Winkler
Iuliu Winkler Foto: AGERPRES |
1.Nu sunt de acord cu casatoriile homosexuale. Ca europarlamentar reprezint comunitatea din Romania si comunitatea mea maghiara. Ambele sunt profund crestine cu radacini crestine adanci. Ca reprezentant al celor doua, pretuiesc institutia familiei in sensul crestin.
Cred ca una din cauzele crizei demografice prin care trec toate tarile din Europa, cauza imbatranirii populatiei din acest spatiu si criza valorilor, care nu poate fi contestata, isi au radacinile in acesta lipsa a valorilor morale pe care le impune familia.
Dar subliniez ca nu sunt un luptator impotriva casatoriilor homosexuale, ci doar reprezint convingerile mele si ale celor pe care ii reprezint ca europarlamentar. In ceea ce priveste parteneriatul civil el nu reprezinta decat o procedura fiscala care da dreptul la partaj, la unele deduceri si alte facilitati. Nu reprezinta insa o solutie.
2.Raspunsul meu este nu, dar trebuie sa detaliez. Daca ne referim la politicile UE, aici trebuie sa mentionez ca sunt situatii in care Uniunea a cedat dreptul de legiutor statelor, spre exemplu in domeniul fiscal. Si, in acest caz, statele trebuie sa decida singure si sa legifereze aceasta problema. In ceea ce priveste Romania, cred ca deocamdata drogurile, oricat de usoare ar fi, ele nu ar trebui legiferate.
3. Da, sunt de acord, dar cu cateva mentiuni. Trebuie stabilit clar in ce conditii sa se realizeze. Daca persoana nu isi mai poate exercita demnitatea de om, atunci sinuciderea asistata este o solutie. Sunt insa cazuri in care persoana este tinuta in viata artificial, atunci trebuie stabilit daca expertiza medicala elimina orice posibilitate de revenire. In acest caz, cand persoana nu poate sa isi exprime dorinta, trebuie stabilit cine poate decide. Ce grad de rudenie este admis pentru a face acesta decizie? Este o problematica speciala care trebuie bine delimitata si analizata.
Sogor Csaba
sogor csaba Foto: AGERPRES |
1. Nu sunt pentru casatoriile homosexuale. Ca si crestin cred insa ca si homosexualii ca si persoanele care se nasc stangaci sunt copiii lui Dumnezeu chiar daca au alte preferinte. Daca as fi Darvinist as spune ca relatia lor este ca si o strada infundata. Ca si crestin trebuie sa accept diversitatea creata de Dumnezeu. Casatoria presupune o familie aici se ridica o problema.
Eu cred ca nu este tocmai indicat ca persoanele de acelasi sex sa adopte copii. In ceea ce priveste parteneriatul civil eu militez pentru casatoriile in sensul crestinesc, adica unuinea dintre barbat si femei in fata lui Dumnezeu.
2. Nu sunt de acord cu legalizarea chiar si a drogurilor usoare. Eu as interzice politicenilor si oricarei persoane care detine o functie in stat sa isi desfasoarea activitatea daca este fumator. Si tigarile sunt un fel de drog care duc la dependenta. Un om care nu poate sa se abtina de la acest viciu nu poate conduce o tara, un guvern sau o institutie.
3. Sunt de acord dar numai in cazurile foarte speciale. Ca si crestin protestant pot spune ca nu exista o etica batuta in cuie in aceasta problema. Acest aspect insa nu ar trebui legiferat. Sigur in cazuri exceptionale cand se poate alina o suferinta groaznica si cand persoane pot sa isi exprime vointa in acest sens, sinuciderea asistata ar putea fi acceptata. Fiecare caz insa trebuie tratat in parte.
Laszlo Tokes
M-am angajat sa promovez valorile și spiritualitatea creștina in Parlamentul European. Sanctitatea vieții, demnitatea și curațenia ei sunt reperele morale in luarea deciziilor privind activitatea mea ca parlamentar european.
Nota: Sublinierile apartin redactiei