Surse FMI: TVA-ul e mare, dar scaderea sa trebuie compensata in totalitate cu alte masuri fiscale
Fondul Monetar International intelege ca actuala taxa pe valoare adaugata de 24% din Romania este mare, insa avertizeaza ca orice scadere a TVA trebuie neaparat compensata cu alte masuri fiscale, inclusiv reduceri de cheltuieli bugetare, pentru ca Romania sa respecte tintele de deficite, au declarat, miercuri, pentru HotNews, surse FMI. Guvernul Ponta a initiat miercuri scaderea TVA pana la 20% din anul 2016, in timp ce acordul cu FMI ci Comisia Europeana expira la finele lui septembrie 2015.
„Autoritățile au informat misiunea FMI cu privire la intențiile de reducere a TVA și a accizele în viitor. În timp ce TVA este mare, autoritățile se confruntă, de asemenea, cu creștere presiunii cheltuielilor”, au declarat sursele FMI, pentru HotNews.
„Astfel, pentru a se asigura că tintele de deficite fiscale pot fi îndeplinite, orice reduceri ale TVA ar trebui să fie compensate în totalitate prin alte măsuri fiscale, inclusiv pe partea de cheltuieli”, au mai apreciat acestea.
De asemenea, o eventuala reducere a TVA ar fi ajutata in prealabil de cresterea gradului de colectare a taxei, precum si trecerea cheltuielilor de capital ale statului de la fondurile bugetare la fondurile europene.
„Ceva spațiu fiscal ar putea fi creat prin reforma profundă și durabilă care sa imbunatateasca administrarea fiscala și prin mutarea suplimentara a cheltuielilor de capital de la fondurile nationale catre fondurile europene”, au apreciat surse din FMI.
La randul ei Comisia Europeana asteapta ca Guvernul sa discute cu oficialii de la Bruxelles eventuale modificari majore de taxe, in cadrul Programului de asistenta, conform unor surse europene.
Potrivit acestora, orice modificare fiscala trebuie discutata, evaluata si convenita in cadrul Programului.
Conform prognozei de iarna din 2 februarie 2015, Comisia Europeana se asteapta ca Romania sa aiba in anul 2015 o crestere economica de 2,7%, iar in 2016 de 2,9%. Deficitul structural este asteptat sa scada la 1,25% din PIB pana in anul 2016.
Trebuie precizat, insa, ca actualul Program de asistenta cu Comisia Europeana si Acordul stand by cu Fondul Monetar International, considerate ca fiind de precautie de catre Romania, expira la finele lunii septembrie 2015.
Guvernul Ponta propune, printr-o modificare de cod fiscal, scaderea TVA de la 24% la 20% din anul 2016, si pana la 18% din anul 2019.