Sari direct la conținut

Surse: PNL si PDL negociaza. Vezi in articol ce vrea Antonescu si de ce se tem oamenii lui Boc

Liberalii negociaza, de la inceputul lunii august, cu lideri PDL din esalonul doi o eventuala intrare la guvernare, prima conditie fiind eliminarea greilor Berceanu, Videanu, Blaga din Guvern, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse apropiate discutiilor. La randul lor, pedelistii le-ar fi cerut liberalilor probe de loialitate. Senatorii PNL au votat, marti seara, in momente cheie, alaturi de partidele care sustin Guvernul Boc: legea ANI, legile privind mica reforma in justitie si o modificare esentiala la legea Curtii Constitutionale. Fara votul liberalilor, legi esentiale sustinute de Guvern n-ar fi trecut. Negocierile ar fi in curs, insa pedelistii se declara sceptici ca se vor finaliza cu intrarea PNL la guvernare. Unii cred ca e vorba de pesudo-negocieri prin care liberalii cauta sa divizeze PDL si sa creeze conditii favorabile suspendarii presedintelui Basescu. Oficial, liberalii neaga ca negociaza cu PDL.

La negocieri ar fi participat, din partea PNL, Crin Antonescu si Radu Rusanu, adica greii partidului. De la PDL, oameni din esalonul doi: parlamentari si lideri din teritoriu. Discutiile au debutat la inceputul lunii august, dupa ce Ponta si Antonescu au avut schimburi dure de replici iar liderul PSD a acuzat chiar PNL ca va intra la guvernare in toamna alaturi de PDL. Conditia pusa de liberali la debutul negocierilor: eliminarea greilor PDL din Guvern.

Au fost niste discutii cu liberalii pentru o viitoare alianta in toamna, dar nu s-a batut nimic in cuie. S-a discutat la nivel parlamentar. Personal cred ca nu se va concretiza nimic. Stiu ca liberalii cerusera sa-i scoatem pe ministrii grei de la Guvern, inclusiv pe Blaga. Este foarte putin probabil sa se formeze o alianta pe aceste solicitari„, au declarat pentru HotNews.ro surse din PDL.

Informatiile au fost confirmate de alte surse PDL, care admit ca, de la inceputul lunii august, au existat mai multe tatonari cu liberalii: „In contextul in care toate partidele isi pregatesc strategia pentru toamna iar PSD se gandeste sa-si prezinte programul de guvernare in octombrie este absolut normal ca si PNL sa stie ce trebuie sa faca. Discutiile s-au purtat la nivel parlamentar si a participat si Crin Antonescu. Una dintre conditiile puse liberalii a fost remanierea ministrilor cu state vechi. Ma refer la tripleta Blaga-Videanu-Berceanu. Pana acum, tatonarile au dat rezultat, liberalii au aratat ca sunt dispusi la negocieri cand au votat alaturi de noi pe legea ANI si la legea privind exceptia de neconstitutionaliate care nu mai intrerupe cursul proceselor.

Dealtfel, premierul Emil Boc a tinut sa aprecieze in mod public liberalilor pentru votul la legea ANI, alaturi de partidele care sustin Guvernul. Intr-un interviu difuzat miercuri, 25 august, la postul public de radio, premierul Boc a declarat: „Mă bucur că majoritatea parlamentară, plus PNL, şi trebuie să subliniez acest lucru pentru că este real, a avut voturile necesare să promoveze această lege care dă posibilitate românilor să aibă în continuare acces la averile demnitarilor„.

Cum au ajutat liberalii Guvernul Boc

Legea ANI a fost votata marti, de plenul Senatului, cu 78 de voturi pentru si o abtinere. Fara votul liberalilor, PDL, UDMR si independentii n-ar fi avut nici o sansa sa aduce cel putin 69 de voturi, adica majoritatea calificata necesara trecerii unei legi organice. Structura votului la legea ANI arata ca au votat pentru 46 senatori de la PDL, 6 de la UDMR, 11 de la independenti si 15 de la PNL. Un calcul simplu arata ca PDL-UDMR si independentii ar fi strans doar 63 de voturi, insuficiente pentru a obtine majoritatea calificata de 69 de voturi. Pe scurt, voturile liberalilor au fost esentiale in acest caz. Vezi aici structura votului la legea ANI

La fel s-a intamplat si in cazul votului la modificarile aduse legii Curtii Constitutionale. In urma acestor modificari, votate tot marti seara in plenul senatului, marile procese de coruptie nu vor mai putea fi intrerupte prin invocarea exceptiei de neconstitutionalitate. Pana acum, arma invocarii exceptiei de neconstitutionalitate era utilizata transpartinic, de toti polticienii acuzati in marile dosare de coruptie (Nastase, Mantog, Pacuraru, Remes, Mitrea, Serban Mihailescu etc) pentru a amana judecata, pentru ca, odata invocata exceptie, procesul se suspenda automat. Or, si in acest caz votul liberailor a fost esential.

Proiectul de lege a trecut la limita, cu 69 de voturi pentru, o abtinere, si 41 de voturi impotriva. Din datele afisate pe site-ul Senatului rezulta ca au votat: de la PDL – 45 pentru, 1 impotriva si 1 abtinere , PSD – 35 impotriva , PNL – 11 pentru, 2 impotriva , UDMR – 6 pentru, UNPR – 7 pentru 3 impotriva. Practic, daca un singur liberal ar fi votat impotriva modificarilor la legea Curtii Constitutionale, proiectul de lege initiat de PDL ar fi cazut, la fel ca acum un an, cand un proiect similar n-a reusit sa stranga minim 69 de voturi pentru a trece. Vezi aici structura votului la legea Curtii Constitutionale

  • Contactat de HotNews.ro, vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, neaga ca partidul sau negociaza cu PDL o eventuala intrare la guvernare: „Nu este adevarat. Este fals 100% la tot ceea ce spuneti dumneavoastra. Aveti informatii foarte proaste„.
  • Presedintele PNL, Crin Antonescu, a negat, la randul sau ca ar fi avut loc negocieri cu PDL: „Nu m-am intalnit cu democrat liberalii si nu a fost nici o negociere cu ei . Nu am dat nimanui mandat sa vorbeasca cu ei. Nu stiu de unde aveti informatiile astea, poate sunt zvonuri prin oras, dar nu m-am intalnit si nu am negociat nimic. Votul PNL pe legea ANI si pentru ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate in procese a fost o decizie luata la partid pentru reforma in justitie. Poate PDL se lauda ca ar fi negociat cu noi, dar va asigur ca a fost o decizie politica a PNL, la votul privind cele doua legi. Am discutat cu toate grupurile  parlmentare agenda pentru sesiunea de toamna, aici a participat si PDL, dar discutia a fost strict pe agenda sesiunii din toamna.

Nici senatorii liberali nu par sa stie ceva de negocierile dintre PNL si PDL. Senatorul liberal, Emilian Francu, sustine ca a votat pentru bunul mers al justitiei in lupa anticoruptie si accelerarea proceselor: „Nu stiu de vreo negociere cu PDL pe cele doua proiecte de legi. Eu v-am spus. A fost o decizie politica la grup pe legea ANI, iar la cealalta am votat cum mi-a dictat constiinta, grupul ne-a lasat sa decidem singuri„.

Liderul PSD, Victor Ponta, declara in data de 4 august, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca anticipeaza intrarea PNL la guvernare in toamna alaturi de PDL. Intrebat pe ce se bazeaza, Ponta a raspuns ca „pe pozitiile liberalilor”. „E o presiune uriasa in interiorul PNL sa intre la guvernare. Domnul Antonescu merge la televizor, ne injura, dar nu el conduce partidul. PNL-ul nu e condus de nimeni„, a explicat liderul PSD.

Negocieri sau pseudo-negocieri cu girul PSD?

Alte surse apropiate negocierilor sustin insa ca ar fi vorba de o pseudo-negociere intre PNL si PDL, iar cearta dintre Victor Ponta si Crin Antonescu de la sfarsitul lunii iulie ar fi avut loc „tocmai pentru a da impresia ca merg pe drumuri separate”. In timpul negocierilor, liberalii ar mai fi pus si conditia inlocuirii lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, in caz ca PSD va initia acest demers, si inlocuirea sa cu un liberal. Or, cata vreme ocupa functia de presedinte la Senat, Mircea Geoana este, pentru PDL, garantia ca PSD-ul condus de Victor Ponta nu va initia suspendarea presedintelui Basescu. Odata suspendat Basescu, al doilea om in stat, adica Geoana, ar prelua functia de presedinte interimar si ar controla jocul politic in interiorul PSD.

Din acest motiv, conditiile puse de liberali pentru o eventuala intrare la guvernare in toamna au starnit suspiciunea ca e vorba de o stragetie prin care PNL cauta sa obtina „spargerea ireversibila a PDL” si sa creeze conditii favorabile suspendarii lui Traian Basescu. Pana una alta, de pe urma negocierilor cu liberalii, Guvernul Boc si-a trecut cateva legi importante, imposibil de votat in conditiile in care PNL ar fi facut alaturi de PSD bloc comun in opozitie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro