Surse: Secretarul de stat Ovidiu Putura, care este si judecator, a fost numit ilegal in functia de presedinte al CA al CFR. Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu
Secretarul de stat in ministerul justitiei, Ovidiu Putura, a fost numit ilegal in functia de presedinte al Consiliului de Administratiei al CFR, deoarece acesta are calitatea de judecator pe durata detasarii la MJ iar legea 303 le interzice, intre altele, magistratilor sa fie membri in organele de conducere a unor societati nationale, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Putura a fost detasat din functia de judecator la ministerul justitiei pe pozitia de secretar de stat la MJ, de unde a fost numit in CA la CFR. Legea arata ca, in perioada detasarii, judecatorii si procurorii isi pastreaza calitatea de magistrat.
- Contactat de HotNews.ro, Putura a spus ca este intr-o sedinta. Ulterior, intrebat prin SMS daca se considera in situatia de incompatibilitate prevazuta prin lege, secretarul de stat n-a mai raspuns.
- UPDATE Potrivit unor surse oficiale. Guvernul Ponta ar fi adoptat un memorandum prin care se face o derogare de la lege pentru numirea lui Putura. Agentia Nationala de Integritate ar fi emis un punct de vedere potrivit caruia, in situatia in care ar exista un astfel de memorandum, nu ar fi nici o incompatibilitate.
- UPDATE 2: „Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu si efectueaza verificari prealabile pentru a vedea daca exista indiciile incalcarii de catre domnul judecator detasat a vreunei dintre interdictiile impuse judecatorilor si procurorilor”, a declarat pentru HotNews.ro Tamara Manea, purtatorul de cuvint al Inspectiei Judiciare.
- UPDATE 3: Ministerul Justitiei sustine, intr-un comunicat, ca Ovidiu Putura poate fi numit in CA al CFR in calitate de secretar de stat, invocand prevederile legii 161/ 2003, dar face nici o referire la calitatea sa de magistrat detasat, care-l face incompatibil cu functia de reprezentant al statului in conducerea unei societati nationale.
Ce spune legea 304/ 2004 privind statulul magistratilor
- Art 8 Magistratilor le este interzis (c) să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome;
- Art 58 alin (3) În perioada detaşării, judecătorii şi procurorii îşi păstrează calitatea de judecător sau procuror şi beneficiază de drepturile prevăzute de lege pentru personalul detaşat. Când salariul şi celelalte drepturi băneşti prevăzute pentru funcţia în care este detaşat judecătorul sau procurorul sunt inferioare, acesta îşi păstrează indemnizaţia de încadrare lunară şi celelalte drepturi băneşti.
Putura a fost detasat la ministerul justitiei din pozitia de judecator la Tribunalul Bistrita, conform propriului CV. Pe durata detasarii, judecatorii isi pastreaza calitatea de judecator. Potrivit legii, judecatorii nu pot fi in organele de conducere a unor societati natiolale. Aceasta incompatibilitate rezulta din articolele 8 (c) si 58 (3) din legea 303 privind statutul magistratilor. Surse din CSM au declarat pentru Hotnwes.ro ca secretarul de stat din MJ nu a demisionat din magistratura, avand la aceasta ora calitatea de magistrat.
Potrivit site-ul CFR, Ovidiu Putura, secretar de stat in Ministerul Justitiei, este membru al Consiliului de Administratie al companiei CFR si a fost ales presedintele CA. Adunarea Generala a Actionarilor CFR SA, companie controlata de stat prin Ministerul Transporturilor, a revocat saptamana trecuta administratorii CFR, invocand managementul defectuos al companiei, si a numit o noua componenta a Consiliului.
Potrivit hotararii AGA din 10.01.2014, noii administratori sunt Ovidiu Putura, Ovidiu Petrisor Artopolescu (totodata membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica), Victor Cionga (managing partner la AZ Capital Advisors), Florin Luca (consultant financiar) si George Ciobanasu (auditor financiar).
Redam mai jos comunicatul Ministerului Justitiei in legatura cu numirea secretarului de stat Ovidiui Putura in conducerea CA al CFR Marfa:
„În urma apariţiei articolului “Surse: Secretarul de stat Ovidiu Putura, care este si judecator, a fost numit ilegal in functia de presedinte al CA al CFR. Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu” , Ministerul Justiţiei face următoarele precizări:
În conformitate cu dispoziţiile art.84 alin.3 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, în mod excepţional, Guvernul României poate aproba participarea persoanelor care deţin funcţia de secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţii asimilate acestora, ca reprezentanţi ai statului în Adunarea Generală a Acţionarilor ori ca membri în Consiliul de Administraţie al regiilor autonome, companiilor sau societăţilor naţionale, instituţiilor publice ori ale societăţilor comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, de interes strategic sau în cazul în care un interes public impune aceasta.
Domnul judecător, Ovidiu Putura, este numit în functia de secretar de stat începând cu data de 17.05.2012, functie pe care o exercită si în prezent. Atâta timp cât domnia sa exercită functia de secretar de stat, detine toate drepturile si obligatiile aferente functiei.
Având în vedere Legea nr.161/2003 în baza căreia, la data de 14.01.2014, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind aprobarea participării domnului Ovidiu Putura secretar de stat, în calitatea de membru în Consiliul de Administratie al SC “CFR” SA, domnul secretar de stat, în Ministerul Justitiei, Ovidiu Putura, îsi poate exercita atât functia de secretar de stat, cât si pe cea de membru într-un consiliu de administratie al unei societăti de stat, nefiind în stare de incompatibilitate.
Mentionăm faptul că, în acest sens, există si punctul de vedere al Agentiei Nationale de Integritate emis la 14.10.2013, la cererea domnului Ovidiu Putura.”