Sari direct la conținut

Suspiciuni de spionaj pentru FSB la cea mai importantă companie tehnologică din Europa. Ce acuză procurorii olandezi

HotNews.ro
Suspiciuni de spionaj pentru FSB la cea mai importantă companie tehnologică din Europa. Ce acuză procurorii olandezi
Vedere aeriană a sediului ASML din Veldhoven, Olanda, FOTO: Aerovista luchtfotografie / AFP / Profimedia Images

Fostul angajat al producătorului olandez de echipamente pentru cipuri ASML care a fost reținut sub suspiciunea de furt și vânzare a unor secrete industriale către un cumpărător rus a avut, de asemenea, contacte cu serviciul de informații FSB, au declarat joi procurorii olandezi, potrivit Reuters.

Suspectul de naționalitate rusă, German Aksenov, a negat comiterea oricărei infracțiuni. ASML și producătorul olandez de cipuri NXP, un alt fost angajator al lui Aksenov, au afirmat că nu cred că acesta a vândut informații care ar fi putut afecta grav afacerile lor.

Procurorii olandezi au declarat, în cadrul unei audieri preliminare în care a fost prelungită măsura de arestare preventivă a lui Aksenov, că au primit informații despre contactul său cu FSB printr-un mesaj transmis de agenția olandeză de informații AIVD, la sfârșitul lunii decembrie.

Procurorii nu au oferit detalii despre importanța presupusului contact, dar au subliniat că mesajul primit de la agenția de informații națională arăta că „strângerea de informații în domeniul științei și tehnologiei este una dintre sarcinile FSB”.

Aksenov și avocatul său nu au comentat acuzația privind legăturile cu FSB în timpul audierii.

De ce este atât de importantă compania ASML pentru Europa

Cu o capitalizare bursieră de peste 290 de miliarde de dolari, ASML este una dintre cele mai valoroase companii din Europa, în spatele doar a Novo Nordisk, LVMH, SAP și Hermès.

UE consideră ASML o companie de importanță strategică pentru continent deoarece ea este liderul mondial în producția mașinăriilor de litografie necesare pentru fabricarea circuitelor integrate pentru plăcile electronice.

ASML este cea mai avansată companie în acest domeniu și are un număr redus de rivali la nivel mondial. Guvernul olandez a anunțat în luna martie a anului trecut ceea ce el a numit „Operațiunea Beethoven”: un plan de investiții masiv, în valoare de 2,5 miliarde de euro, pentru a convinge ASML să nu își externalizeze producția în alte țări.

O investigație publicată de agenția Reuters luna trecută a arătat că guvernul olandez a decis să excludă din raportările publice miliarde de euro din vânzările ASML către China, decizia fiind luată când executivul Olandei încă era condus de Mark Rutte, actualul secretar general al NATO.

Într-un raport transmis parlamentului în noiembrie 2024, Ministerul de Externe olandez a indicat că China a fost a șasea destinație ca mărime pentru bunurile olandeze „cu utilizare duală”, cu exporturi în valoare de 253 milioane de euro (262 milioane de dolari) în 2023, puțin sub Elveția. Bunurile cu utilizare duală se referă la componentele care pot fi folosite și pentru aplicații civile, și militare.

Calculele făcute de jurnaliștii Reuters arată însă că China ar fi fost pe primul loc, înaintea Taiwanului, Coreei de Sud, SUA și a Marii Britanii, dacă vânzările componentelor cu utilizare duală produse de ASML ar fi fost incluse în datele raportate.

Procurorii olandezi spun că fostul angajat al ASML a desfășurat activități de spionaj pe scară largă

La prima apariție a lui Aksenov în instanță, în decembrie, procurorii au declarat că acesta avea un contact numit „Misha”, care lucra pentru o companie rusă numită Innovative Engineering Centre și care încerca să înființeze o fabrică de producție de cipuri în Rusia.

Aksenov este suspectat că a furat manuale de proiectare pentru microcipuri, echipamente pentru microcipuri și tehnologii cu posibile aplicații militare, aparținând ASML, subsidiarei sale Mapper, NXP și Universității Tehnice Delft, la care avea acces prin locul său de muncă.

În instanță, Aksenov s-a plâns joi de condițiile sale de detenție, inclusiv de contactul limitat cu partenera și familia sa din Rusia, și a declarat că „nu avea altă opțiune” decât să intre în greva foamei.

El a spus că în Olanda nu mai are unde să locuiască decât în închisoare, întrucât și-a pierdut apartamentul și permisul de ședere în țară i-a fost revocat.

Procurorii au susținut că există riscul ca Aksenov să fugă și să continue să dezvăluie secrete dacă ar fi eliberat.

Judecătoarea Annemiek Boer a declarat că se așteaptă ca condițiile sale de detenție să fie îmbunătățite și a stabilit următoarea audiere pentru 4 aprilie.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro