Sydney este „vulnerabil” la creșterea nivelului mării: „56 de centimetri până în 2090”
Sydney, orașul emblemă al Australiei, este „vulnerabil” la creșterea nivelului mării din cauza încălzirii globale, potrivit unui raport guvernamental privind clima publicat marți, și citat de AFP.
Statul New South Wales, unde se află orașul, a avertizat că Sydney s-ar putea confrunta cu o creștere a temperaturii de 1,8 grade Celsius până în 2050, iar această prognoză s-ar putea dubla până în 2090 dacă încălzirea globală nu este frânată.
Aceste creșteri de temperatură ar cauza probleme grave pentru populațiile de coastă și pentru cei care trăiesc în apropierea tufișurilor.
Potrivit raportului, Opera din Sydney, simbolul emblematic al portului orașului, și plajele din nordul orașului ar fi grav afectate.
O treime din an cu temperaturi de peste 35 de grade
Conform celui mai pesimist scenariu, nivelul mării în Sydney ar putea crește cu 56 de centimetri până în 2090.
Însă orașele situate departe de coastă ar fi cele mai afectate de căldură. Conform studiului, până în 2090, locuitorii acestora vor trebui să trăiască o treime din an cu temperaturi de peste 35 de grade.
Autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a se asigura că aceste orașe pot face față cât mai bine „testului viitorului”.
Printre acestea se numără furnizarea de adăposturi în care oamenii să se refugieze în cazul în care temperaturile cresc brusc, precum și asigurarea faptului că spitalele dispun de resursele necesare pentru tratarea bolilor legate de căldură.
„Aceste date vor ajuta la protejarea infrastructurii critice, cum ar fi spitalele, rețelele de transport, barajele și sistemele energetice, de efectele schimbărilor climatice, cum ar fi căldura extremă, incendiile și inundațiile”, a declarat Penny Sharpe, ministrul schimbărilor climatice din New South Wales.
Conform datelor naționale privind sănătatea, căldura a fost responsabilă pentru 7 104 internări în spital și 293 de decese în Australia între 2012 și 2022.