Tanczos Barna: Este nepermis ca banii europeni să fie pierduți din cauza incapacității instituționale de implementare. Fondurile ministerelor incapabile vor fi relocate

„Am vorbit și eu să mai vorbim săptămâna aceasta cu Comisia (Europeană-n.red.) foarte mult despre PNRR și despre modul în care proiectele întârziate trebuie grăbite. Ministerele de resort trebuie să facă eforturi pentru a implementa exact așa cum și-au propus acele proiecte. Altfel, acele ministere vor pierde bani și este nepermis, din punctul meu de vedere, ca banii europeni să fie pierduți din cauza incapacității instituționale de implementare. Fiecare minister va trebui să grăbească și să accelereze implementarea PNRR sau să se ridice și să spună „da, am fost incapabil să fac implementarea” și atunci fondurile să fie relocate, de exemplu, la alte ministere capabile să facă performanță”, a spus marți ministrul Finanțelor, Tanczos Barna la o emisiune tv de la Prima News.

El a admis că e vorba despre o provocare uriașă pentru guvern și este o măsură a performanței ministeriale. „Dacă instituțiile care și-au propus în 2021 să cheltuie un miliard de euro sau 2,5 miliarde de euro pe diverse proiecte și n-au făcut suficienți pași sau nu au luat suficiente măsuri, vor trebui să se ridice de la masă să spună: „Nu suntem în stare să facem acest lucru și lăsăm loc celorlalți care sunt performanți!”. Și aici, de exemplu, Ministerul Transporturilor face performanță. Sunt ministere unde se face performanță, dar sunt și întârzieri”, a adăugat Barna
Banii din PNRR au atras atenția și celor de la Banca Națională, unui dintre cei 9 membri ai boardului BNR, Cristian Popa, atrăgând public atenția că implementarea reformelor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență este mult întârziată, iar acest lucru creează un pericol ca banii alocați pentru țara noastră să fie, în mare parte, pierduți.
Popa invocă datele Comisiei Europene potrivit cărora România a îndeplinit doar 14% din ce își asumase, fiind realizate doar 70 de jaloane din cele 518.
„Asta înseamnă că ritmul de absorbție și implementare este extrem de lent. Fără reforme, respectiv jaloane îndeplinite, miliardele nu vor mai veni. În plus, România a fost singura țară în pericol de suspendare a angajamentelor de plată sau a plăților, în baza articolului 10 din Regulamentul Facilității de Redresare și Reziliență, care sancționează statele membre care nu corectează deficitul excesiv”, avertizează Cristian Popa, menționând că PNRR nu este doar o modalitate de a obține bani, sub formă de granturi sau ca împrumuturi avantajoase, ci o ocazie de a realiza reforme care oricum erau necesare.