Sari direct la conținut

„Țara ta are nevoie de tine!”. Rusia se folosește inclusiv de conturile de socializare ale grădinițelor pentru a recruta soldați pe contract

HotNews.ro
Soldați ruși folosind drone, Foto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși folosind drone, Foto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia

Din cauza lipsei de trupe, Rusia încearcă să angajeze forțe noi folosindu-se inclusiv de conturile Vkontakte (rețea rusă de socializare) ale bibliotecilor și chiar a grădinițelor, scrie Novaya Gazeta, potrivit Ukrainska Pravda.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a semnat o lege privind citațiile electronice care face mult mai ușoară chemarea rușilor la război. Dar Kremlinul nu este încă pregătit să anunțe un al doilea val de mobilizare, astfel că autoritățile încearcă să rezolve penuria de forță umană în front cu contractori și voluntari.

„Am găsit 75.000 de reclame pe Vkontakte care îndeamnă oamenii să meargă pe front, iar 70% dintre ele au apărut în ultimele două luni. Postările sunt publicate în conturile spitalelor, centrelor de angajare, bibliotecilor și chiar a grădinițelor”, scrie Novaya Gazeta.

Aproape 90% din toate reclamele pentru contracte de la Ministerul Apărării, dar sunt și postări despre căutarea de voluntari și recrutare pentru compania militară privată Wagner.

„Serviciul prin contract – alegerea bărbaților adevărați!”, „Serviciul militar – stabilitate și încredere în viață!” și „Țara ta are nevoie de tine!”.

Novaya Gazeta a găsit aproape 20.000 de postări publicitare în publicații de știri, precum și pe grupurile de căutare a locurilor de muncă.

Cel puțin 650 de posturi vacante sunt postate pe HeadHunter, un site popular de căutare de locuri de muncă din Rusia. Restul anunţurilor au fost publicate în grupuri fără un subiect clar.

Speculații despre faptul că armata rusă ar fi rămas fără rezerve au apărut încă de la începutul toamnei anului trecut, însă ulterior ministerul condus de Serghei Șoigu a aruncat în luptă recruții încorporați ca parte a mobilizării „parțiale” decretate de Vladimir Putin pe 21 septembrie.

Aceste noi trupe au suferit însă pierderi colosale în timpul lunilor de iarnă, când armata rusă a încercat fără succes să captureze orașul Bahmut, lansând totodată alte ofensive de amploare mai redusă înspre localități din jurul său.

În aceste condiții au apărut zvonuri tot mai persistente potrivit cărora Putin s-ar pregăti să declanșeze un nou val al mobilizării, chiar dacă acesta nu va fi anunțat oficial, ci implementat la nivel local de autoritățile militare ruse și guvernatorii diferitelor regiuni.

Vinerea trecută Putin a promulgat o lege care facilitează încorporarea rușilor în forțele armate, după ce un proiect legislativ în acest sens a fost adoptat în regim de urgență de către parlamentul rus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro