Targu Mures: Mars cu imbranceli de "ziua libertatii secuiesti", dupa ce autoritatile locale nu au autorizat actiunea invocand probleme aparute la mitingul din 2013
Cateva mii de persoane au participat luni la comemorarea secuilor martiri de la Targu Mures dupa care au pornit, luni seara, intr-un mars neautorizat pe strazile din Targu Mures, informeaza Agerpres. Potrivit presei locale, marsul organizat de Consiliul National Secuiesc a fost interzis de autoritatile locale, care au aprobat doar o ceremonie de comemorare. Actiunea a fost marcata de imbranceli intre manifestanti si fortele de ordine.
Potrivit agentiei de presa citate, la actiune iau parte peste 4.000 de persoane. B1TV anunta in jur de 3.000 de manifestanti.
Mures.CityNews.ro informeaza ca manifestarea a inceput la ora 16:00 cu o comemorare la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, insa marsul care era anuntat de CNS, de la monument pana la Prefectura, nu a fost autorizat de autoritatile locale.
Desi marsul catre Prefectura Mures nu a fost autorizat, organizatorul manifestarii, Izsak Balazs, a cerut participantilor la comemorarea din Cartierul 22 Decembrie sa se indrepte pe trotuare catre Prefectura Mures, pentru a depune o petitie prin care se solicita autonomia.
In timpul marsului, o serie de membri ai Organizatiei 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar in zona Pietei din cartierul 22 decembrie s-au imbrancit cu jandarmii.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Mures, Daniel Manea, declarase anterior pentru Agerpres ca, dupa comemorarea organizata luni dupa amiaza la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures de Consiliul National Secuiesc (CNS) prin Asociatia Siculitas, nu a fost autorizat niciun mars catre centrul municipiului, asa cum sustin organizatorii, iar persoanele care vor incerca sa scandeze lozinci in fata Institutiei Prefectului vor fi sanctionate conform legii.
Prefectul judetului Mures, Corneliu Grosu, a anuntat sambata ca, in pofida afirmatiilor organizatorilor, marsul nu este autorizat in Targu Mures, in ziua de 10 martie, nici de catre Primaria Targu Mures, nici de catre instanta de judecata si nici de catre Prefectura Mures, iar orice actiune de aceasta natura „este ilegala si va fi sanctionata potrivit legii”.
Anul trecut, in 10 martie, dupa comemorare, Consiliul National Secuiesc a initiat o actiune prin care a revendicat autonomia teritoriala a tinutului secuiesc, solicitand Guvernului, printr-o petitie, consfintirea acesteia printr-o lege organica.
In acest an, Primaria Targu Mures, la propunerea Comisiei de avizare a evenimentelor publice, nu a mai dat autorizatie pentru organizarea marsului, deoarece la mitingul din 2013 au participat membrii unor organizatii din afara judetului Mures si din Ungaria, intre acestia numarandu-se reprezentanti ai partidului de extrema dreapta Jobbik, ai Garzii Maghiare si ai Organizatiei 64 de Comitate, care au promovat sloganuri xenofobe de genul „Opincari, plecati acasa!”, „Sa piara Trianonul!”, „Tinutul Secuiesc nu e Romania!”, „In Bucuresti toti sunt tigani!” etc.
Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, anunta inca de pe 20 ianuarie ca formatiunea va organiza, pentru al doilea an consecutiv, un miting la Targu Mures, in 10 martie – „ziua libertatii secuiesti” -, cand sunt comemorati trei secui martiri executati in 1854.
„Astazi (luni, 20 ianuarie – n.red.) am inregistrat la Primarie, am depus cererea initiala si o scrisoare spre informarea domnului primar. Noi speram sa fie multi participanti, i-am indemnat pe toti care au participat la Marele mars al secuilor sa vina, sa fim mai multi de 100.000”, a spus Izsak Balazs. El a mentionat ca, potrivit legii, a facut o declaratie prealabila la Primarie referitoare la acest miting inca din luna decembrie si au inceput pregatirile pentru manifestare.
Comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri este organizata in memoria a trei intelectuali condamnati la moarte si executati, in 10 martie 1854, la Targu Mures, de catre Armata Austriaca, pentru organizarea unei conspiratii prin care se dorea reizbucnirea unei revolutii, similare celei de la 1848-1849.
Revenim cu informatii