Sari direct la conținut

Tăriceanu despre protocolul PG-SRI publicat de Darius Vâlcov: De unde a apărut? De unde i-a venit lui Vâlcov? / E nevoie de Comisia pentru Adevăr pentru situații precum protocolul secret

HotNews.ro
Calin Popescu Tariceanu, Foto: Captura Antena 3
Calin Popescu Tariceanu, Foto: Captura Antena 3

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că nu a aflat încă de unde a apărut protocolul secret semnat de Ministerul Public și SRI, publicat de Darius Vâlcov. „Știm că l-a pus Vâlcov pe pagina de Facebook, dar de unde i-a venit lui Vâlcov? Cine i l-a adus?”, a spus Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Tăriceanu a mai spus că o Comisie pentru Adevăr va ajuta oamenii să spună ceea ce știu, așa cum Vâlcov și-a asumat publicarea protocolului pe pagina sa de Facebook.

„Eu mă bucur să reiau, într-un fel sau altul, o temă pe care am lansat-o cred că în urmă cu un an. Am vorbit de necesitatea creări unei Comisii a Adevărului și Reconcilierii. Trebuie scoase la lumină toate aceste legături pe care le numeam oculte. Astăzi nu mai sunt oculte. Numai că noi știm o parte din protocoale”, a spus președintele Senatului, într-o conferință de presă la Mamaia.

El a fost întrebat de jurnaliști cine ar trebui audiat în cazul protocolului secret semnat de Ministerul Public și SRI, respectiv dacă trebuie audiați șeful SRI și procurorul general.

„Nu numai ei. S-ar putea să vină la audieri oameni care vin să mărturisească lucruri pe care nu le știm. Eu, spre exemplu, nu am aflat încă – poate e interesul vostru jurnalistic și o să aflu și eu cu ocazia asta – de unde a apărut protocolul. Cine l-a scos la lumină? Protocolul secret între SRI și Parchet. Adică știm că l-a pus Vâlcov pe pagina de Facebook, dar de unde i-a venit lui Vâlcov? Cine l-a scos la lumină? Protocolul secret între SRI și Parchet. Adică știm că l-a pus Vâlcov pe pagina de Facebook, dar de unde i-a venit lui Vâlcov? Cine i l-a adus?”, a spus Tăriceanu, care afirmă și că sunt multe lucruri ascunse, iar oamenii se vor simți protejați să le spună.

Întrebat, de asemenea, despre comisia de anchetă a protocoalelor secrete, șeful ALDE a răspuns că aceasta va trebui să aibă o finalitate.

„Care e finalitatea pe care o văd eu? Pe baza audierilor să fie capabilă să facă o analiză și să facă recomandări. Și pentru acest lucru cred că ar fi binevenită prezența unor personalități juridice. Și din alte țări”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat dacă, în opinia sa, trebuie demiși directorul SRI, Eduard Hellvig, și procurorul general Augustin Lazăr, Tăriceanu a răspuns: „Nu pot să spun, dar comisia mă aștept să facă unele recomandări. Nu știu dacă poate comisia să facă astfel de recomandări (de demitere – n.r.), nu cred. Sunt tentat să cred că nu poate să facă așa ceva. Poate, în schimb, să constate anumite defecțiuni la nivel legislativ, de funcționare instituțională, de încălcări de lege și să facă recomandări în acest plan. Dar să propună înlocuiri, nu cred”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro