Taxele de autorizatie pentru jocuri de noroc ar putea fi dublate. Societatile din domeniu ar putea fi obligate sa verse un capital social de cel putin 100.000 lei
Ministerul Finantelor intentioneaza sa majoreze taxele de licenta si de autorizare a jocurilor de noroc si sa modifice conditiile de functionare a societatilor care organizeaza astfel de jocuri. Potrivit unui proiect de lege, o societate care organizeaza jocuri de tip slot machine – masini mecanice sau electronice -, trebuie sa plateasca o taxa de licenta de 50.000 lei pe cinci ani, o taxa de autorizare anuala pentru fiecare masina de 3.500 lei si un capital social minim subscris si varsat de 100.000 lei. Totodata, trebuie sa detina cel putin 75 de mijloace de joc. Prin urmare, investitia de pornire pentru autorizarea unei afaceri in domeniul jocurilor de noroc „slot machine” ar putea fi de 412.500 lei.
Proiectul stabileste doua categorii de taxe: taxa de licenta pentru organizarea jocurilor de noroc si taxa de autorizatie pentru exploatarea jocurilor de noroc. Taxa de licenta se plateste integral pentru o perioada de cinci ani, iar cea de autorizatie se plateste anual in patru rate egale, trimestriale.
Taxele de licenta pentru jocuri de noroc ar putea ajunge pana la 500.000 lei, iar taxele de autorizatie sa se dubleze
Nivelul taxelor difera in functie de categoria de jocuri de noroc. Pentru jocurile loto taxa ar urma sa fie de 500.000 lei, iar pentru pariuri mutuale de 200.000 lei. Loteria Romana va avea monopol pentru cele doua jocuri.
Alte taxe de licenta ar urma sa fie de 200.000 lei pentru pariuri in cota fixa si jocuri de noroc caracteristice activitatii cazinourilor, de 50.000 lei pentru slot-machine si pentru bingo in sala.
Taxele de autorizatie pentru exploatarea jocurilor de noroc ar putea fi de 500.000 lei pentru jocurile loto, 200.000 lei pentru pariuri mutuale. Taxele de autorizatie pentru pariurile in cota fixa vor reprezenta 5 % din incasari, dar nu mai putin de 100.000 lei.
Pentru jocuri de noroc caracteristice activitatii cazinourilor, taxele de autorizatie sunt stabilite pentru fiecare masa speciala cu bile din cazinou la 200.000 lei in Bucuresti si 100.000 lei in provincie. Pentru alte mese de joc din cazinou, taxa este de 120.000 lei in Bucuresti si de 60.000 lei in restul tarii. In prezent, conform legislatiei in vigoare, taxele pentru mesele de joc cu ruleta din cazinouri sunt de 99.124 lei in Bucuresti si de 53.200 lei in provincie, iar pentru mesele de joc cu zaruri sau carti sunt de 6.680 lei in Capitala si 3.340 lei in teritoriu.
Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine, taxa de autorizatie ar ajunge la 3.500 lei, iar pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc la 45.000 lei, la care se adauga 7% din sumele incasate pe cartoanele de joc. Taxa actuala de autorizatie pentru o masina mecanica sau electronica este de 1.669 lei si de 20.870 lei plus 7% din incasarile pentru cartoane la jocurile de bingo plus 7% din cartoanele vandute.
Legislatia in vigoare mai stabileste o taxa de 5% din incasarile estimate pentru pariurile sportive, dar nu mai putin de 10.400 lei si de 15%, dar nu mai putin de 33.400 lei, pentru alte jocuri: pronostic, loterii, tombole, jocuri interactive sau de tip concurs organizate prin telefon sau alte mijloace de comunicatie. Taxa de autorizatie pentru jocurile transmise prin televiziune este de 18% din incasari, dar nu mai putin de 53.200 lei.
Conform reglementarilor actuale, taxele de autorizatie se platesc pentru obtinerea licentei de exploatare a jocurilor de noroc. Licenta este acordata anual, iar taxele se platesc in rate lunare.
Proiectul prevede doua taxe distincte pentru licenta si pentru autorizatie. Potrivit reprezentantilor Ministerului de Finante, aplicarea celor taxe ar fi necesara pentru ca, in anumite situatii, unele societatii se autorizeaza, dar nu functioneaza din diferite motive. Totodata, plata ar urma sa se faca o singura data pentru o perioada de cinci pentru un agent economic. In prezent, o societate trebuie sa plateasca taxele de fiecare data cand deschide un punct de lucru.
Proiectul stabileste un numar minim al aparatelor de joc pentru o societate
Proiectul vrea sa impuna conditii mai dure atat in privinta numarului minim de mijloace de joc pe care trebuie sa le aiba un organizator de joc pentru a obtine licenta, precum si in privinta numarului de mijloace de joc aflate intr-o locatie.
Astfel, o societate ar trebui sa detina cel putin 75 de masini mecanice sau electronice (slot machine). Totodata, intr-o locatie ar trebui sa se afle cel putin zece aparate de tip „slot machine”. Daca in aceeasi locatie se mai organizeaza si pariuri sau loto, societatea trebuie sa aiba minim doua masini de joc mecanice sau electronice. In egislatia actuala, numarul minim de mijloace de joc este de cinci.
Un cazinou va fi obligat sa aiba minim 12 mese de joc, iar o treime din acestea sa fie de ruleta.
Societatile din domeniul jocurilor de noroc ar urma sa verse un capital minim de pana la doua milioane lei
O noutate a proiectului este obligatia de a subscrie si de a varsa un capital minim. Societatile care activeaza in domeniul jocurilor de noroc va trebui sa aiba un capital social minim de 100.000 lei in cazul jocurilor bingo in sala si al jocurilor slot machine.
Nivelul capitalului ar urma sa fie de 300.000 lei pentru societatile care organizeaza pariuri in cota fixa, 500.000 lei pentru pariuri mutuale, un milion lei pentru jocuri caracteristice cazinourilor si doua milioane lei pentru loto. In prezent, societatile din domeniul jocurilor de noroc nu sunt obligate sa aiba un capital social minim diferit fata de al altor companii.
Proiectul defineste categoriile de jocuri de noroc legale: loto, pariuri mutuale si pariuri in cota fixa, slot machine, jocuri caracteristice cazinourilor si bingo.
Jocurile loto pot fi extrageri de numere, litere, bilete sau simboluri, iar mijloacele folosite pot fi urne, roti, cupe si altele. Proiectul arata ca jocurile loto nu se desfasoara in prezenta jucatorilor. Pariurile pot fi mutuale si, in acest caz premiul se distribuie proportional cu numarul variantelor castigatoare detinute de fiecare participant, sau pot fi in cota fixa, iar in acest caz organizatorul este cel care stabileste premiile pe baza unor criterii proprii si aduce la cunostinta participantilor cotele de multiplicare a taxei de participare.
Loteria Romana este, potrivit proiectului, unic organizator, pe intreg teritoriul tarii, pentru jocuri loto si pariuri mutuale. In legislatia in vigoare, Loteria Romana este unic organizator pentru: loto, expres, pronosport, loz in plic si „instant lottery” si este scutita de plata taxelor de autorizatie.
Finantele vor sa trimita cat mai repede proiectul in Parlament
Proiectul incadreaza la contraventii si infractiuni organizarea de jocuri de noroc prin internet sau intranet, prin sisteme de telefonie fixa sau mobila sau asimilate acestora, precum si prin intermediul retelelor de televiziune sau radio. De asemenea, sunt ilegale pariurile pentru lupte de caini, lupte de cocosi, curse auto, alba-neagra.
Jocurile prin internet sau intranet, precum si prin telefon sunt totusi permise daca regulamentele de joc sunt aprobate, iar sistemele de comunicare sunt destinate strict jocului.
O alta prevedere arata ca „organizarea si desfasurarea de jocuri sau activitati, indiferent de denumirea lor, prin care se propune unor persoane sa depuna sau sa colecteze bani ori sa se inscrie pe o lista, facandu-le sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise, indiferent cum se realizeaza aceasta colectare sau inscriere pe liste” constituie infractiune.
Proiectul ar urma sa intre in dezbaterea Parlamentului si sa intre in vigoare la 90 de zile dupa ce va fi aprobat. Reprezentantii Finantelor intentioneaza sa trimita proiectul de lege in Parlament in actuala sesiune, astfel incat sa se aplice cat mai curand.