Sari direct la conținut

Tedros (OMS): Omicron pare să aibă o rată crescută de reinfectare, dar simptome mai puţin severe

HotNews.ro
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, Foto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, Foto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat miercuri că varianta Omicron a coronavirusului pare să aibă o rată mai mare de reinfectare, dar provoacă simptome mai puţin severe decât varianta Delta.

„Date preliminare din Africa de Sud indică un risc mai mare de reinfectare cu Omicron” a persoanelor vindecate de Covid-19 sau vaccinate, „dar sunt necesare mai multe date pentru a trage concluzii mai ferme. Există, de asemenea, unele dovezi că Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta, dar din nou este prea devreme pentru a avea o certitudine”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în cursul unei conferinţe de presă la Geneva, potrivit AFP și Agerpres.

Pentru a obţine mai rapid o imagine mai exactă a caracteristicilor variantei, el a cerut tuturor ţărilor să contribuie la evaluarea sa prin transmiterea datelor lor către organizaţie. Pentru a combate mai bine varianta Omicron, directorul OMS a cerut de asemenea tuturor ţărilor să-şi continue eforturile în ceea ce priveşte vaccinarea şi restricţiile.

Directoarea ştiinţifică a OMS, dr. Soumya Swaminathan, a revenit asupra studiilor preliminare publicate în ultimele zile care par să arate că varianta face vaccinul de la Pfizer şi BioNTech mai puţin eficient, şi a cerut cea mai mare prudenţă în interpretarea lor.

„Există o mare variaţie în reducerea eficacităţii anticorpilor, care merge de la 4 la 5 ori mai puţin la 40 de ori mai puţin în aceste studii diferite”, care se limitează numai la studierea efectului asupra anticorpilor, „când ştim că sistemul imunitar este mult mai complex”, a spus ea.

„Este prematur să se concluzioneze că reducerea activităţii de neutralizare a anticorpilor trebuie să aibă ca rezultat o scădere semnificativă a eficacităţii vaccinurilor”, a adăugat Swaminathan.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro