Sari direct la conținut

Tensiuni în Kosovo după ce poliția a închis nouă oficii poștale sârbești / UE și Belgradul critică măsura

HotNews.ro
Protest al etnicilor sârbi în Kosovo, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Protest al etnicilor sârbi în Kosovo, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Guvernul kosovar a închis luni nouă oficii poștale sârbe din nordul Kosovo, susținând că acestea funcționau fără autorizație, declanșând imediat furia Belgradului, potrivit AFP.

Operațiunea a fost efectuată „pe baza suspiciunilor de funcționare ilegală a unor oficii poștale neînregistrate și fără autorizație”, a declarat poliția într-o declarație.

„Au fost identificate nouă locații”, în orașele predominant sârbești Leposavic, Mitrovica-Nord, Zvecan și Zubin Potok – toate acestea fiind locuite preponderent de comunitatea sârbă din Kosovo, se arată în declarație.

Operațiunea a provocat o reacție imediată din partea Belgradului, care a considerat-o drept o nouă „demonstrație de forță” din partea Pristinei.

Pentru Uniunea Europeană, a fost o „măsură unilaterală și necoordonată”.

„Facem apel la guvernul kosovar să își reconsidere decizia și să găsească o soluție negociată la această problemă în cadrul dialogului facilitat de UE”, a declarat luni seara purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au crescut de când banca centrală din Kosovo, care utilizează euro ca monedă națională, a interzis toate schimburile în dinari sârbi în această iarnă.

Tolerat anterior, dinarul permitea Serbiei să finanțeze un sistem de instituții paralele în Kosovo – școli, spitale etc. Mult timp, Belgradul a folosit oficiile poștale pentru a-și plăti angajații.
Din februarie, nu s-a ajuns la niciun acord care să permită Serbiei să continue plata salariilor, pensiilor și burselor către angajații sau foștii angajați ai structurilor finanțate de Belgrad prin intermediul instituțiilor bancare din Kosovo.

Poliția a închis deja ultimele șase sucursale ale băncii poștale sârbe în luna mai.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia nu au încetat niciodată de la războiul dintre forțele sârbe și insurgenții albanezi de la sfârșitul anilor 1990, care s-a soldat cu mii de morți și a condus la intervenția NATO împotriva Belgradului.

Kosovo și-a declarat ulterior independența în 2008, o decizie pe care Serbia a refuzat întotdeauna să o recunoască, iar aproximativ 100 000 de sârbi trăiesc încă în Kosovo.

INTERVIURILE HotNews.ro