Sari direct la conținut

Tentaculele „Afacerii Orlandino” ating varfurile din PSD Mures

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Tribunalul Mures s-a antepronuntat, ieri, in dosarul in care PNA l-a trimis in judecata pe fostul sef al Garzii Financiare din judet, Gheorghe Hutanu, sub acuzatia savarsirii infractiunilor de trafic de influenta, abuz in serviciu si complicitate la trafic de influenta.

Completul, cu toate ca nu s-a pronuntat in legatura cu o serie de exceptii invocate de aparatorul inculpatului, a trecut la audierea lui Hutanu. Aceasta, desi o eventuala admitere a exceptiilor respective ar fi putut duce la retrimiterea dosarului la Parchet.

In timpul audierii, fostul sef al Garzii Fianciare Mures a facut o serie de afirmatii dure la adresa fostei administratii social-democrate a judetului. „Trebuia sa fiu suspendat deoarece deranjam interesele unor politicieni locali din PSD”, a declarat inculpatul.

Potrivit spuselor sale, in acest scop a fost folosit atat un subaltern al sau, Dumitru Gheorghiu, care ar fi incercat sa ii ia locul, dar mai ales italianul Riccardi Orlandino si falsul general SIE Matei Marian Nicolae, in baza declaratiilor carora a si fost trimis in judecata.

Concret, in cazul fostului sau subaltern, ajuns peste noapte expert PNA si impotriva caruia facuse, la randul sau, plangere penala in urma unor sesizari venite de la agentii economici controlati de Dumitru Gheorghiu, Hutanu a declarat ca echipele de control venite de la Bucuresti au constatat ca acuzatiile facute la adresa sa nu se adeveresc.

In ceea ce priveste motivul politic care a stat la baza problemelor sale actuale, inculpatul a spus ca totul i se trage de la dorinta social-democratilor de a-l inlatura in 2001 de la carma Garzii Financiare. Mai mult, Hutanu a negat toate acuzatiile care i se aduc.

El a recunoscut, insa, ca este posibil sa fi intervenit pe langa comisarii institutiei pe care o conducea pentru a amana cu doua-trei zile un control la o societate din Targu-Mures.

Fostul sef al Garzii Financiare, caruia i se imputa ca ar fi cerut taxa de protectie de la italianul Riccardi Orlandino in cuantum de 30.000 de euro si ca ar fi oprit controalele la firma acestuia dupa ce a incasat o parte din suma, a mai spus in fata instantelor de judecata ca nu a luat nici un ban si ca toate sustinerile procurorilor sunt false, el neavand relatii de amicitie cu strainul.

Pentru a demonstra aceasta, Hutanu a cerut sa fie confruntat cu martorii PNA, lucru care i-a fost refuzat sistematic pe perioada urmaririi penale.

De asemenea, inculpatul a afirmat ca imediat dupa instalarea in functia de director al Directiei Generale a Finantelor Publice din judet a lui Lucian Savu, fost presedinte al PSD Targu-Mures, dosarul impreuna cu toate actele de control efectuate la firma lui Riccardi Orlandino au fost preluate de acesta si transferate Directiei de Control Fiscal, condusa de Tatiana Danescu, alt membru social-democrat pus in functie la aceeasi data.

„In timpul unei intalniri in care m-a chemat sa ma besteleasca, domnul prefect Toganel a sugerat ca Savu sa preia controlul la SC „Riccardi Trans” SRL”, a mai spus Gheorghe Hutanu.

El a adaugat ca inca de la instalarea lui Savu in fruntea DGFP a avut impresia ca acesta doreste sa scoata Garda Financiara din controalele de la firma italianului care era in relatii foarte bune cu mai multi lideri social-democrati.

Dupa audierea inculpatului, instanta a stabilit un nou termen de judecata pentru data de 14 iulie. Este al optulea termen de la trimiterea dosarului spre solutionare Tribunalului Mures.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro