Sari direct la conținut

Termoenergetica, la un pas de executare silită pentru datorii de peste 500 milioane lei / Care este riscul ca Bucureștiul să rămână fără apă caldă și căldură în plină iarnă

HotNews.ro
Avarie RADET, Foto: Hotnews / Clarice Dinu
Avarie RADET, Foto: Hotnews / Clarice Dinu

ELCEN a obținut în instanță trei titluri executorii impotriva Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și căldură din București, pentru datorii de 535 milioane lei. Astfel, ELCEN poate bloca oricând conturile Termoenergetica ceea ce ar putea conduce la intrarea în insolvență a companiei Primăriei Capitalei. Termoenergetica are în total datorii de aproape 800 milioane lei la ELCEN.

Surse din ELCEN, contactate de HotNews.ro, au declarat că se va încerca o eșalonare a datoriilor pentru a nu se ajunge la blocarea conturilor, dar situația financiară a Primăriei Capitalei nu este deloc roz. Mai exact, subvenția aprobată și prevăzută în bugetul Primăriei Capitalei este de 1 miliard lei, iar necesarul este de aproape 2 miliarde, în contextul majorării de acum câteva zile cu circa 27% a prețului la gigacalorie, aprobate recent de ANRE pentru ELCEN.

Într-o scrisoare transmisă de Termoenergetica către Primăria Capitalei și consilierii generali, compania atrage atenția că executarea silită și intrarea în insolvență ar avea drept consecință probleme cu alimentarea cu energie termică a Bucureștiului în plină iarnă. Termoenergetica cere, totodată, intervenție la nivel guvernamental.

 • „Dorim să atragem atenția cu privire la situaţia extrem de critică în care Compania Termoenergetica se află, existând riscul ca în perioada următoare faţă de companie să fie demarate proceduri de executare silită şi pe cale de consecinţă să intre în stare de insolvență, punând în pericol funcționarea serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului București în plin sezon rece.
 • Dorim să atragem atenţia asupra necesităţii de a se interveni la nivel guvernamental în contextul în care PMB nu dispune de resursele financiare pentru a sustine functionarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică a Bucurestiului pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023, pentru a evita consecintele negative a imposibilităţii de a asigura agentul termic pe durata acestei ierni”, se arată într-o scrisoare transmisă de Termoenergetica către Primăria Capitalei și consilierii generali, scrisoare obținută de HotNews.ro.

Mai exact, ELCEN a făcut demersuri în instanță pentru recuperarea unor datorii de 535 milioane lei de la Termoenergetica, aferente lunilor de consum martie – mai 2022, și a obținut ordonanţe de plată care reprezintă titluri executorii.

Reprezentanții Termoenergetica spun că au acumulat datoriile de circa 800 milioane lei către ELCEN din cauza faptului că Primăria Capitalei nu a plătit subvenția și pierderile de pe rețea, adică apa caldă scursă în pământ.

În scrisoarea transmisă de Termoenergetica municipalității se arată că aceste datorii se compun din:

 • circa 140 milioane lei restanța la subvenție pentru lunile aprilie-septembrie 2022;
 • capitalul social subscris și nevărsat de 36 milioane lei;
 • pierderile pe rețea în perioada 2020-2022 – 553 milioane lei (pentru anul 2020 – 128 milioane lei, 2021 – 240 milioane lei, iar restul este estimatul pe 2022). Bilanțurile energetice pe anii 2020 și 2021 sunt aprobate, deci pierderile sunt recunoascute, dar lipsește o hotărâre de Consiliu General prin care PMB să recunoască efectiv plata acestor pierderi.

În plus, reprezentanții Termoenergetica spun că subvenția de circa 1 miliard de lei, aprobată pentru 2022, nu este suficientă, necesarul fiind de circa 1,47 miliarde lei, iar după scumpirile la gigacalorie aprobate recent de ANRE, cu circa 27%, necesarul ar fi de circa 1,9 miliarde lei, ca prețul la populație să nu fie majorat.

 • „În cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, din data de 07.03.2022, a fost aprobat Bugetul PMB pentru anul 2022, unde la capitolul Energie termică, Subventii pentru acoperirea diferenţei de preț și tarif este prevăzută suma de 987.882,00 mii lei, sub nivelul bugetat în anul 2021 și mult sub necesarul anului 2022 având în vedere noile tarife practicate de companie și majorarea preţurilor la energia termică produsă de operatorii aflați în aria de reglementare a ANRE, respectiv suma de 1.470.000 mii lei, inclusiv cota TVA. (…)
 • Totodată atragem atenția asupra faptului că situația financiară a societătii urmează a se agrava în perioada următoare în contextul în care începând cu data de 01.11.2022 ANRE prin Dispozitiile nr. 1899, 1917 şi 1924 din 21.10.2022 a modificat preturile de cumpărare energie termică de la furnizorii: ELCEN, Cet Griviţa SRL şi Vest Energo SA şi vor genera o creştere semnificativă a preţului total de livrare al energiei termice.
 • Consecinta directă a deciziilor ANRE de majorare a tarifelor de cumpărare a energiei termice de la producător îl reprezintă creşterea componentei de compensaţie pe care PMB ar trebui să o susţină din bugetul acestei instituţii în contextul în care nici nivelul actual al subvenției nu este unul pe care PMB să-l poată asigura. Impactul majorărilor tarifului ca urmare al deciziilor ANRE este unul major în bugetul PMB până la concurenţa sumei de 1.920.000 mii lei, PMB neavând capacitatea de a susţine financiar acest nivel al compensaţiei pentru diferente de pret”, se mai arată în scrisoare.

Conform previziunilor financiare ale Termoenergetica, deficitul de cashflow, estimat la sfârsitul lunii decembrie 2022, se ridică la suma totală de 1.096.000 mii lei.

Primarul general, Nicușor Dan, a cerut încă de la începutul anului un ajutor de 1 miliard de lei de la Guvern, pentru termie, dar până acum nu a primit nimic. Primăria nu a obținut nici majorarea plafonului de îndatorare, ca să se poată împrumuta din piață pentru a rezolva problema.

Prețul la populație nu va fi majorat

Nicușor Dan a declarat și vineri că în această iarnă prețul la populație nu va fi majorat.

„În ceea ce privește prețul cu care ELCEN, furnizorul principal de energie termică furnizează către Termoenergetica, aici răspunsul este dat definitiv către ANRE, tariful a fost majorat. În zilele următoare Termoenergetica o să facă socoteala cât înseamnă producție plus transport plus distribuție, suma asta o să fie între 1.100 și 1.150 lei pe gigacalorie și urmează ca ANRE să o valideze. Ceea ce este important este că pentru populație prețul este cel stabilit în primăvară de Consiliul general, adică 350 și în această iarnă nu va fi majorat”, a explicat vineri Nicușor Dan.

Pierderi de 37% în 2021

Sistemul centralizat de termoficare din București a avut în 2021 pierderi de căldură de circa 37%, potrivit bilanțului energetic publicat de Primăria Capitalei. Asta înseamnă că din cele circa 4,7 milioane gigacalorii cumpărate de Termoenergetica în 2021, circa 1,7 milioane s-au pierdut. La un preț mediu de 300 lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, asta înseamnă o pierdere de circa 500 milioane lei.

Principala cauză a pierderilor de energie termică din circuitul primar o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua (65% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecința majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc – 1. 813 avarii remediate în circuitul primar în anul 2021) și deteriorarea izolației clasice a conductelor, se arată în document.

Alte cauze consemnate: supradimensionarea rețelelor față de consumurile actuale, dar și o lipsa a sistematizării rețelei.

„Pierderile în rețelele secundare aferente centralelor termice se ridică la un nivel acceptabil pentru astfel de sisteme, în condițiile date de funcționare. Pierderile de energie termică în rețeaua secundară au crescut de la 11,22% la 11,98%, în timp ce cantitatea de agent termic furnizata pentru încalzire și apă caldă de consum a scăzut cu 12,77%. Principala cauza a pierderilor de energie termică o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua secundară (aproape 50% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecință majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc -1.804 avarii remediate în circuitul secundar în anul 2021) și deteriorarea izolației clasice a conductelor, amplasate exclusiv în subteran”, se arată în raport.

Pentru reducerea pierderilor de energie se recomandă demararea programului de reabilitare a rețelelor termice primare și înlocuirea cu conducte preizolate, prevăzute cu sistem de detectare automată a pierderilor.

Se poate estima că reabilitarea întregului sistem de transport ar fi un proiect care s-ar desfășura pe cel puțin 20 de ani și ar costa cel puțin 1 miliard de euro. Calculele indică faptul că se poate ajunge la redimensionarea și înlocuirea a cca. 80% din totalul conductelor de transport, având vechime mai mare de 20 ani, dacă se va ține seama de debitele reale de agent termic rezultate din reducerea necesarului de energie termică maxim orar”, se arată în document.

Pentru reabilitarea sistemului de distribuție ar mai fi nevoie de încă 400 milioane de euro.

În 2020, sistemul centralizat de termoficare din București a avut pierderi de căldură de 36,63%. Pierderile tehnologice din rețeaua primară s-au ridicat la 28,91%, iar cele din rețeaua secundară la 11,39%. În comparație, în 2017, pierderile erau de doar 28,61%.

210 km de rețea de termoficare vor fi schimbați pe bani europeni

Primarul general, Nicușor Dan, a semnat contractele de proiectare și execuție pentru modernizarea a 210 km de rețea de termoficare pe bani europeni, valoarea investiției fiind de circa 260 milioane de euro, din care 200 milioane de euro fonduri nerambursabile. Lucrările ar urma să înceapă în primăvara anului viitor.

Lucrarea a fost împărțită în 5 loturi, cu o lungime de aproximativ 40 km fiecare, iar toate cele 5 asocieri care au câștigat licitația sunt ale unor constructori români:

 • Lotul 1 – Magistrala II SUD – Asocierea SC ELSACO ELECTRONIC SRL (Lider) – SC SICOR SRL (asociat) – SC ENERGOMONTAJ SA (asociat)
 • Lotul 2 – Magistrala II – III Grozăvești – Asocierea SC ELSACO ELECTRONIC SRL (Lider) – SC SICOR SRL (asociat) – SC ENERGOMONTAJ SA (asociat)
 • Lotul 3 – Magistrala V Grozăvești – Asocierea CONSTRUCTII ERBAȘU SA (Lider) – CONSIX CONSTRUCȚII SRL (asociat)
 • Lotul 4 – Magistrala Progresu – Berceni – Asocierea CONSTRUCTII ERBAȘU SA (Lider) – CONSIX CONSTRUCȚII SRL (asociat)
 • Lotul 5 – Magistralele II Sud, II-III Grozăvești, V Grozăvești, Progresu – Berceni, II Vest, I-II-III Vest – Asocierea SC ENERGOMONTAJ SA (Lider) – SC ELSACO ELECTRONIC S.R.L (asociat) – SICOR SRL (asociat) – IPCT INSTALAȚII S.R.L.(asociat)

Municipalitatea este în imposibilitate de a termina proiectul până la finalul anului 2023, singura soluție ca să nu piardă banii fiind fazarea pe următorul exercițiu bugetar.

Câți abonați deservește sistemul centralizat de termoficare din București

Potrivit datelor existente, Termoenergetica furizează energie termică pentru 10.032 de Asociații de proprietari/locatari din 8.091 de blocuri de locuințe, pentru 74 de cămine și 313 imobile/case, reprezentând aproximativ 1.170.000 de locuitori. Din totalul energiei termice furnizate de Termoenergetica, consumul populației reprezintă 92,21%.

Instalațiile sistemului centralizat de termoficare din București sunt compuse din:

 • 45 centrale de cvartal și o centrală termică de zona;
 • rețele termice primare – 423,27 km traseu / 851,84 km de conductă;
 • puncte tehnice – PT (646 buc.) și module termice – MT (308 buc.);
 • rețele termice secundare – 702,89 km traseu/2.763 km conducte de distribuție termoficare și 49,58 km traseu / 198,34 km conducte distribuție aferente CT;

Termoenergetica este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România.

Din punct de vedere al vechimii conductelor rețelei de termoficare, situația se prezintă astfel:

 • din cei 851,84 km de conductă de rețea primară de transport apă fierbinte, peste 65% este mai veche de 25 de ani, 10% are între 20 și 25 de ani, 11% între 10 și 20 de ani și doar circa 14% mai puțin de 10 ani.
 • din cei 2.763 km conducta rețea secundară – peste 45% are o vechime mai mare de 25 de ani, 14,4% între 20 și 25 de ani, 23% între 10 și 20 de ani și circa 17% mai puțin de 10 ani.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro