Sari direct la conținut

Terorismul islamic si Romania – cele mai grave crize. Cati teroristi ne-au "vizitat" in ultimii ani. Cum dejucau securistii lui Ceausescu atentatele teroriste, "cu vorba buna"

HotNews.ro
Antrenament al Brigazii Antiteroriste a SRI, Foto: SRI
Antrenament al Brigazii Antiteroriste a SRI, Foto: SRI

Peste 40 straini au fost declarati indezirabili pentru ca reprezentau o amenintare terorista la adresa Romaniei, in ultimii ani, potrivit datelor oficiale transmise de SRI la solicitarea HotNews. Doua cazuri importante de terorism cu conexiuni islamice s-au finalizat cu condamnarea celor in cauza, in Romania, dupa Revolutie.

In urma atentatelor teroriste din Franta, in care au murit 17 victime si 3 teroristi, autoritatile romane au considerat ca nivelul de alerta antitero poate ramane, totusi, la nivelul albastru-precaut, al doilea cel mai putin alert (dintr-un total de 5 trepte).

„In Romania, nivelul de alerta se mentine la acelasi nivel, in functie de informatiile pe care le avem disponibile si de evenimentele care indica un risc scazut de producere a unui atentat terorist pe teritoriul Romaniei”, a declarat purtatorul de cuvant al SRI, saptamana trecuta, la postul Realitatea TV.

In Romania, doar in anul 2008, in timpul summit-ului NATO de la Bucuresti, nivelul de alerta antiterorista a fost ridicat de la albastru-precaut la galben – moderat: „informatiile disponibile si evenimentele recente indica faptul ca exista risc terorist general, fiind posibil un atac terorist”. Treapta galben-moderat este una medie, peste aceasta situandu-se doua niveluri mai alerte: ridicat si critic. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii este institutia care decide un anumit nivel de alerta antiterorista.

Romania a fost ferita de atentate teroriste, chiar si in conditiile in care, inca din anul 2002, tara s-a implicat cu trupe in Afganistan si apoi Irak, in „Razboiul impotriva terorismului”, asa cum a denumit fostul presedinte american George W. Bush ofensiva de dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Potrivit celei mai recente statistici oficiale a SRI, comunicate la solicitarea HotNews, in perioada 2009-2013, un numar de 41 de cetateni straini au fost declarati indezirabili si expulzati de pe teritoriul Romaniei prin decizii ale justitiei, ca urmare a masurilor preventive luate de Serviciul Roman de Informatii.

Masurile preventive se iau in virtutea articolului 44 al Legii 535/2004, privind combaterea si prevenirea terorismului: „Impotriva cetatenilor straini sau apatrizilor despre care exista date sau indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare acte de terorism ori de favorizare a terorismului se dispune masura de declarare ca persoana indezirabila pentru Romania sau de intrerupere a dreptului de sedere in tara, daca impotriva acestora nu s-a dispus masura nepermiterii iesirii din tara, potrivit legii privind regimul strainilor in Romania”.

La aceste masuri se recurge daca nu pot fi probate eventuale fapte de terorism care sa atraga condamnarea celor in cauza.

HotNews prezinta un istoric al terorismului de factura islamica sau de problematica specifica Orientului Mijlociu care a vizat tinte de pe teritoriul Romaniei. Informatiile sunt cuprinse in cartea „40 de ani de antiterorism in Romania” si in „Calendarul contraterorism 2015”, editate de SRI, anul trecut.

  • Fost ofiter antitero din perioada comunista: „Nu stiam ce e ala fax”

Prima structura specializata in prevenirea si combaterea terorismului in Romania a fost infiintata in 1973, Sectorul ARTA al Securitatii lui Ceausescu. Structura a fost infiintata dupa atentatul terorist din 1972, de la Olimpiada de la Munchen, cand gruparea terorista palestiniana Septembrie Negru a ucis 11 sportivi israelieni si in politist vest-german.

Ofiterii de atunci povestesc, la 40 de ani de la infiintarea structurii antitero, cat de prost erau dotati: combinezoane tip auto, casca de motociclist, pistol Makarov, pistol-mitraliera Kalasnikov cu pat din lemn (nerabatabil), pusca de vanatoare care lansa gaze, pusca cu luneta, un autoturism Land Rover pe care il foloseau 6-7 luptatori.

Eram atat de prost dotati din punct de vedere tehnic (…) Nu aveam macar o vesta antiglont. Aveam, in schimb, niste combinezoane tip auto. (…) Si bocancul atat de incomod…”, isi aminteste colonelul (r) Dumitru Saitoc, in anul 2014, in cartea „40 de ani de antiterorism in Romania”, editata de SRI.

Securistii romani au fost si in situatii stanjenitoare fata de colegii straini. Prin 1973, un responsabil cu securitatea de la o ambasada din Bucuresti s-a oferit sa le dea romanilor informatii pentru prevenirea terorismului si le-a cerut un numar de fax pentru a le transmite documente.

Nu stiam ce e ala fax. Am zambit si i-am spus: <>. Eram cu Bleort: <>. <>. <>„, povesteste un alt fost ofiter ARTA, col (r) Ion Georgescu.

Faxul modern, cu transmisie telefonica, iesise pe piata inca din 1964, in SUA, fiind produs de Xerox.

Ulterior, echipamentul si armamentul unitatilor antitero romanesti au fost upgradate succesiv, odata cu evolutia acestor unitati. In prezent, Brigada Antiterorista din SRI foloseste pistolul-mitraliera HK MP5 de provenienta germana in locul Kalasnikovului, costumul nomex in locul combinezonului tip auto, casca antiglont de kevlar in locul celei moto, vesta antiglont etc.

  • Cum au dejucat securistii romani, „cu vorba buna”, un atentat in Bucuresti

In anul 1973 este consemnata probabil prima criza determinata de teroristi din Orientul Mijlociu in Romania: organizatia terorista palestiniana Septembrie Negru voia sa atace Ambasada Israelului la Bucuresti. Incidentul, povestit de fosti securisti antitero, ilustreaza rolul de mediator pe care Ceausescu voia sa-l joace in Orientul Mijlociu si explica de ce, totusi, Romania nu a fost lovita de organizatiile din aceasta zona.

In 1973, securistii au recrutat ca informator un palestinian de origine siriana al carui frate facea parte din organizatia terorista Septembrie Negru. Informatorul le-a spus securistilor romani ca fratele lui a introdus arme in Romania, pe la Giurgiu, iar intr-o sapatamana urma sa atace Ambasada Israelului in Romania, impreuna cu un grup intreg de palestinieni.

Daca pentru cetatenii romani oprimati de regimul comunist, Securitatea lui Ceausescu era „ciuma”, cu teroristii arabi securistii erau mai degraba „muma”. Colonelul (r) Ion Botofei povesteste in cartea din 2014 ca securistii au dejucat atacul terorist planuit in 1973 mai mult cu vorba buna decat cu armamentul din dotare.

Pentru misiunea asta cu Amabasada Israelului la Bucuresti, grupul (terorist – n.r.) se cazase la hotelul ala care a cazut la cutremur, langa ROMARTA, pe Calea Victoriei. Acolo i-am prins pe toti – ii aveam in filaj. Aveau in jur de 25-26, pana in 30 de ani. Le-am spus sa fie copii cuminti, ca la noi in tara tinem si la palestinieni, nu numai la israelieni si la altii…„, relateaza col (r) Botofei.

Securitatea nu numai ca nu i-a bagat la beci pe teroristii arabi, dar i-a lasat sa mai stea putin in Bucuresti, dupa ce, in prealabil, autoritatile comuniste romanesti desfasurasera forte impresionante pentru protectia Ambasadei Israelului.

Au fost cooperanti si ei si i-am facut sa renunte la actiune: s-au dus pe langa Ambasada Israelului si au vazut ce forte erau acolo, ce dispozitive erau si au comunicat prin Iugoslavia ca este imposibil a se actioneze”, mai povesteste fostul luptator antitero.

Ulterior, Securitatea i-a dus cu trenul pana la Giurgiu pe teroristii palestinieni si le-a dat drumul sa plece, mai spune Botofei.

  • Cum a scapat Romania de atentate grave: Regimul comunist si Securitatea jucau la doua capete

Romania a fost ocolita de atentate teroriste, iar daca s-au petrecut nu au vizat tinte romanesti, ci obiective straine de pe teritoriul tarii noastre. Colonelul (r) Botofei are si o explicatie: Ceausescu avea relatii de prietenie si cu tarile arabe, si cu Israelul, iar aceste raporturi ar fi fost intretinute si la nivelul serviciilor de securitate. Din marturiile securistilor, desi Romania era membra a Pactului de la Varsovia, ei cooperau strans si cu forte antitero din state NATO. In paralel, regimul comunist avea relatii si cu teroristii care atacau tarile NATO.

In 1972, 11 sportivi israelieni si un politist vest-german au fost ucisi in atacul terorist executat de organizatia palestiniana Septembrie Negru, la Olimpiada de la Muchen.

Peste cativa ani, Abu Daoud, liderul organizatiei teroriste, a venit si in Romania, impreuna cu un alt membru al grupului terorist care a lovit la Munchen. Acesta din urma a devenit informatorul securistului Ion Botofei, dupa cum povesteste el.

Ulterior, serviciile speciale israeliene (cel mai probabil unitatile de asasini Kidon ale Mossad) l-au reperat pe Abu Daud in Bulgaria si s-au dus dupa el sa-l execute.

„L-au prins intr-o cafenea. Au tras in el vreo 3-4 gloante, dar nu s-a lipit niciunul de el. Norocul lui… Cand s-a intamplat treaba asta, am intrat nitel in panica. Zic <>„, povestste colonelul Botofei.

Batranul securist sustine ca o sursa i-ar fi spus lui ca initial spionii israelieni voiau sa-l omoare pe teroristul palestinian in Romania, unde acesta mai fusese.

„O sursa de asta – daca ma minte aia, mint si eu – mi-a spus: <>. Pe mine ma cunoasteau si niste evrei care au venit in Romania cu Ben Gurion (premier al Israelului in doua randuri: 1948- 1954, 1955-1963). Mi-au zis: <> Ne-a ajutat Dumnezeu„, sustine fostul securist antitero.

Noi asta reusisem sa facem prin reteaua care am avut-o, sa influentam sa nu se actioneze pe teritoriul Romaniei„, conchide el in cartea realizata de SRI in 2014.

Masacrul de la Munchen a determinat si crearea unitatii antitero GSG 9 din Germania de Vest. Prezenta amicala a atacatorului numarul 1 de la Munchen la Bucuresti nu a impiedicat, insa, Securitatea lui Ceausescu sa aiba relatii de cooperare stranse cu GSG 9.

In decembrie 1977 in cadrul Securitatii comuniste avea sa se constituie celebra USLA (Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista). Pentru pregatirea acesteia, in prealabil, securistii au primit asistenta si de la forte speciale straine, inclusiv GSG 9, desi romanii si vest-germanii faceau parte din blocuri militare antagonice – Pactul de la Varsovia, respectiv NATO.

Faceam foarte multe aplicatii atunci si veneau delegatii straine la greu… Aplicatiile noastre erau bine apreciate si echipa de la GSG9 a venit si ne-a felicitat„, sustine colonelul (r) Ion Georgescu.

Principalele incidente teroriste de origine islamica pe teritoriul Romaniei

In anii ’70, organizatiile teroriste din Orientul Mijlociu urmareau in special scopuri politice si nationale, fiind sprijinite masiv si de sovietici. Treptat, pana in zilele noastre, terorismul din Orientul Mijlociu a virat catre scopuri si motivatii in primul rand religioase:

  • 1977 – Ocuparea ambasadei Egiptului si bataia de la Plesita. Egiptul condus de Anwar Sadat negocia in secret Acordurile de la Camp David cu Israelul, care aveau sa conduca la pace intre cele doua tari. In Egipt, intelegerile lui Sadat cu israelienii erau respinse de Fratia Musulmana, organizatie fundamentalist islamica. Acesta este contextul in care, in 1977, 100 de studenti arabi (irakieni) fundamentalisti au ocupat Ambasada Egiptului la Bucuresti. „I-am evacuat pe toti, dar nu i-am arestat, pentru ca asa trebuia…”, povesteste col (r) Aurel Dascalu, cel care a condus operatiunea antitero atunci. Usurinta cu care studentii arabi ocupasera ambasada l-a enervat atunci si pe Nicolae Plesita, care era atunci prim-adjunct al sefului Securitatii. „Au profitat ca statia de autobuz era chiar acolo, in strada Polona: s-au dat jos si au venit gurpuri-grupuri si au ocupat-o. Ce bataie zdravana am mancat pentru asta de la Plesita!”, spune col (r) Ion Botofei, in cartea citata. Tortionar al regimului comunist, Nicolae Plesita avea sa apara si dupa Revolutie in emisiuni TV in care se lauda cum ii ancheta pe disidentii anticomunisti romani, printre care si scriitorul Paul Goma. Plesita a murit in 2009, cu gradul de general (in rezerva) si cu pensia aferenta.
  • 1983. Pe fondul Razboilui Civil Libanez (1975-1990), in care Siria s-a implicat masiv, doi cetateni libanezi au pastruns, cu acte false, in Romania si au incercat sa se imbarce intr-un avion pe ruta Bucuresti-Damasc, cu scopul de a detona bombe incendiare in momentul in care avionul ateriza in Siria. USLA si alte autoritati romanesti i-au prins atunci pe teroristi si i-au expulzat din Romania, ca indezirabili, inainte ca ei sa poata actiona.
  • 1984. Viceconsulul Ambasadei Iordaniei la Bucuresti, Azmi Al-Mufti, a fost asasinat de catre Ahmad Mohamed Ali Al-Hersh, un iordanian de origine palestiniana aflat la studii in Romania. Atacul a fost comandat de organizatia terorista palestiniana Abu Nidal, aflata in conflict cu dinastia Hasemita a Iordaniei, in urma Razboiului Civil din Iordania (1970-1971). Asasinul a fost caondamnat la 20 de ani de inchiosare, in 1985.
  • 1985. Adepti ai organizatiei fundamentaliste islamice sunnite Fratii Musulmani au plasat bombe improvizate la doua masini parcate in complexul studentesc Grozavesti. Atentatul ii viza pe liderii studentilor sirieni din Romania, care erau considerati fideli ai regimului Hafez Al-Assad (tatal actualului presedinte sirian Bashar Al-Assad) din Siria, de orientare shiita, insa foarte laicizat. La insistentele unui superior, doi ofiteri USLA au incercat sa dezamorseze una dintre bombe, desi nu aveau echipamentul necesar (Sursa: calendar Contraterorism 2015, SRI). Incercarea le-a fost fatala. Cealalata bimba a fost dezamorsata, ulterior, cu echipament de specialitate.
  • 1993. Dupa Revolutie, locul USLA a fost luat de Brigada Antiterorista (BAT), in cadrul Serviciului Roman de Informatii. 3 echipe BAT au intervenit in vara lui 1993, cand 15 studenti sudanezi au sechestrat persoalul ambasadei Sudanului la Bucuresti. In timpul incidentului studentii sudanezi au aruncat su sticle incendiare in ambasada. In cele din urma echipele antitero romaesti au evacuat personalul ambasadei si i-au capturat pe atacatori.
  • 2003-2005. Al-Qaeda si romanii. Incepand cu 2002, Romania a trimis trupe in Afganistan, in misiuni NATO, ca urmare a atentatelor teroriste de la 11 Septembrie 2001 de la New York. In perioada 2003-2005, Inspectoratul pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului a depistat la Iasi o „celula de inspiratie Al-Qaeda”, potrivit SRI. Concret, un saudit care se pregatise intr-o tabara Al-Qaeda din Afganistan, a inceput sa recruteze, la Iasi, studenti pakistanezi, palestineni, sudanezi, omanezi, pe care „intentiona sa-i pregateasca tot in Afganistan, pentru a-i implica ulterior in actiuni teroriste, inclusiv pe teritoriul national„, sustinea SRI. In 2005, strainii au fost declarati indezirabili pe o perioada de 15 ani si expluzati din Romania.
  • 2005. Jurnalistii romani Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci, impreuna cu ghidul lor irakiano-american Mohammad Munaf, au fost rapiti in Irak. 56 de zile au fost tinuti ostatici, rapitorii cerand pentru eliberarea lor retragerea trupelor romanesti si occidentale din Irak. Conducatorul rapirii a fost omul de afaceri romano-siarian Omar Hayssam, care avea sa fie condamnat la 20 de ani de inchisare pentru terorism, in absentia, de catre judecatorii din Romania. In cazul lui Hayssam procurorii au aratat ca sirianul nu avea scopuri ale teroristilor islamisti sau motivati politic. In 2005, in plina criza a ostaticilor, Hayssam s-a oferit public sa trimita o recompensa de 2 milioane de dolari teroristilor, pentru eliberarea jurnalistilor. In rechizitoriu, procurorii au sustinut ca astfel Hayssam incerca sa scoata din Romania cele 2 milioane de dolari si sa fuga din tara, in conditiile in care in Romania avea conturile blocate intr-o investigatie avansata intr-un caz de frauda si criminalitate organizata. In 2006, cand era anchetat, Omar Hayssam a fugit din Romania, de sub nasul autoritatilor. Directorul SRI de atunci, Radu Timofte, seful Serviciului de Informatii Externe, Gheorghe Fulga, si procurorul general Ilie Botos, au demisionat atunci. In 2013, in timpul razboiului civil din Siria, Hayssam a fost adus din tara araba in Romania si incarcerat.
  • 2006 – teroristul in slapi. La 35 km de Timisoara, autoritatile romane l-au capturat pe Florian Lesch, cel care avea sa fie consemnat drept primul terorist fundmentalist islamic roman. In timpul capturarii sale, el se afla la volaul unei masini in care avea doua butelii de gaz si un telefon mobil la care era cuplat un aprinzator electric de aragaz. Autoritatile sustineau atunci ca Lesh ar fi vrut sa foloseasca buteliile ca dispozitiv expliziv imporivizat, la Timisoara. In anul 2008, Lesch avea sa fie condamnat definitiv la 12 ani de inchisoare pentru terorism. Potrivit SRI, el se convertise la Islam la finalul anilor ’90 si „s-a autoradicalizat sub influenta internetului”. La vremea resectiva, o buna parte a presei a considerat ca Lesch nu era un terorist, ci doar o persoana cu probleme de sanatate mintala. „Teroristul cu buteliile” si „Teroristul in slapi”, i-au ramas poreclele lui Florian Lesch, in presa.
  • 2009-2013. Potrivit datelor oficiale furnizate de SRI, la solicitarea HotNews, in perioada 2009-2013, in urma masurilor preventive luate de serviciu 41 de cetateni straini suspectati de legaturi cu organizatii teroriste, au fost declarati indezirabili si expulzati de pe teritoriul Romaniei, in urma unor decizii ale instantelor de judecata. In anul 2009, nu a fost declarat indezirabil niciun strain, ca urmare a vreunor masuri antitero.
  • In anul 2010, 15 straini au fost declarati indezirabili, in urma masurilor preventive luate de SRI, potrivit sursei citate. „Situatia de securitate in domeniul antiterorist a avut ca repere: caracterul neprogramatic si aria limitata a activitatilor de propaganda fundamentalist-islamica si de prozelitism, dublate de preocuparea pentru evitarea asocierii cu structuri teroriste„, se arata in Raportul de activitate al SRI pe anul 2010.
  • In anul 2011, 3 straini au fost declarati indezirabili. In acel an, SRI sustine ca a contracarat „demersurile de extindere a influentei in Romania a unor exponenti ai radicalismului islamic de tip wahhabit”. Organizatii teroriste ca Al-Qaeda si Stat Islamic sunt cunoscute ca avand ideologie wahhabita. Tot in 2011, in urma actiunilor SRI, a fost arestat un cetatean strain „semnalat cu opinii pro-talibane”, impreuna cu membrii unei grupari de trafic de migranti, pe teritoriul Romaniei, potrivit Raportul de activitate al SRI. Conform Calendarului Contraterorism 2015 (al SRI), irakianul Mohamad Al-Dulaimi a fost trimis in judecata pentru terorism in decembrie 2011. El a creat o retea de migranti ilegali prin care au ajuns in Romania o serie de membri ai Al-Qaeda in Irak care voiau sa se duca in Europa de Nord-Vest, sustine SRI. In octombrie 2011, irakianul a fost condamnat la 1 ani si 4 luni de inchisoare pentru infractiuni privind regimul frontierei de stat, iar in anul 2013 a mai primit 4 ani de inchisoare pentru constituirea unui grup infractional organizat.
  • In anul 2012, 15 straini au fost declarati indezirabili in Romania, ca urmare a masurilor antitero ale SRI. In acel an, la Burgas, in Bulgaria, organizatia terorista libaneza Hezbollah a comis in atentat terorist sinucigas in care au murit 7 persoane (inclusiv teroristul kamikaze). Tinta a fost un autocar in care se aflau turisti israelieni. Ulterior, s-a constatat ca unii dintre teroristii careu au planuit atentatul de la Burgas au tranzitat si teritoriul Romaniei. „Transformarea tarii noastre din tinta generica in tinta explicita a fost pusa in evidenta atat de atentatul de la Burgas, cat si de declaratiile ideologului jihadist Omar Bakri (care a indicat tara noastra ca posibila tinta)„, a consemnat SRI in Raportul de activitate pe anul 2012. In acest document, SRI se plangea ca unele autoritati si firme din domeniul turismului din Romania nu respectau obligatiile de siguranta prevazute de lege: „deficiente in monitorizarea video a spatiilor publice si a altor obiective de interes public care ar putea fi vizate de atentate teroriste, respectiv incalcarea regulilor de inregistrare a turistilor„.
  • In anul 2013, 8 cetateni straini au fost declarati indezirabili, ca urmare a masurilor preventive antiteroriste ale SRI, conform statisticii furnizate de serviciul special. Potrivit SRI, in 22 august 2013, Curtea de Apel Bucuresti a dispus declararea ca indezirabil pentru Romania pe o perioada de 15 ani a cetateanului tunisianul Ghouila Tarek, suspectat de terorism. Tunisianul desfasura „activitati de propaganda jihadista/de tip Al-Qaida si recrutare de adepti ai jihadului derulate preponderent, dar nu in exclusivitate, pe internet”, conform SRI. De asemenea, in 7 noiembrie 2013, patru apatrizi, de nationalitate afgana – Abdaljalil Khan, Ahmadzai Faisal, Mansoor Shah Ghafoory si Shafi Ahmad – au fost declarati indezirabili de catre autoritatile romane pentru o perioada de 15 ani. Strainii au intrat ilegal in Romania, continuand sa mentina conexiuni cu retelele de migratie ilegala si sa se implice in astfel de activitati, sustine SRI. „Pe teritoriul romanesc, membrii grupului, adepti ai unei grupari teroriste din Afganistan afiliate Al-Qaeda, desfasurau activitati de propaganda islamica extremista si radicalizare”, sustine SRI.

NOTA: Analiza abordeaza unele aspecte legate de fenomenul terorist de natura islamista sau cu problematica specifica Orientului Mijlociu si Nordului Africii (MENA). Incidentele teroriste de alta natura si origine nu au fost cuprinse in aceasta analiza.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro