Sari direct la conținut

Test "pe viu" pentru consilierii judeteni: sute de milioane de euro, fonduri UE pusi la bataie pentru gunoi

HotNews.ro
Test "pe viu" pentru consilierii judeteni: sute de milioane de euro, fonduri UE pusi la bataie pentru gunoi

Consilierii judeteni si partidele lor au acum ocazia sa demonstreze ca merita cu adevarat voturile oamenilor la alegerile locale din 5 iunie. Incepand cu 25 aprilie 2016, Ministerul Fondurilor Europene pune la bataie 654 de milioane de euro din noile fonduri europene destinate proiectelor de mediu, din care sume importante sunt prevazute pentru gropi de gunoi si sisteme de gestioare a deseurilor, bani pe care autoritatile locale trebuie sa ii ceara prin proiecte bine intocmite.

MFE a lansat oficial, marti, Ghidurile solicitantilor pentru proiecte in sectoarele: deseuri, biodiversitate, managementul riscului si calitatea aerului din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020.

Cei 654 milioane de euro pusi pe masa reprezinta 5,5% din alocarea totala aferenta programului, de 11,98 miliarde euro.

Cine si pentru ce lucrari trebuie sa obtina acesti bani:

Bugetul apelului este de aprox. 352 milioane euro, solicitantii eligibili fiind Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara constituite la nivelul judetelor (prin Consiliile Judetene) si Primaria Municipiului Bucuresti.

Se vor finanta:

– Proiecte fazate privind dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor la nivel judetean (aprobate si demarate in perioada 2007-2013 prin POS Mediu, dar nefinalizate pana la finalul anului 2015) – valoare de aprox. 282 mil euro;

– Proiecte noi privind dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor la nivel judetean pentru acele judete care nu au reusit sa obtina finantarea in perioada 2007-2013, dar si pentru construirea infrastructurii necesare pentru gestionarea deseurilor la nivelul municipiului Bucuresti – valoare de aprox. 70 mil euro.

Aceste proiecte au ca obiectiv extinderea si modernizarea infrastructurii existente in domeniul deseurilor pentru indeplinirea obligatiilor din Tratatul de Aderare si atingerea tintelor de reducere a cantitatii de deseuri depozitate si a cresterii gradului de reutilizare si reciclare a deseurilor, asa cum sunt prevazute in legislatia nationala si in directivele europene privind deseurile.

Tipul apelului este pe baza de lista de proiecte prioritare sau preidentificate.

Proiectele pentru acest sector se vor putea depune in perioada 25 aprilie 2016 – 31 decembrie 2018.

  • Ghidul pentru sectorul Biodiversitate vizeaza cresterea gradului de protectie si conservare a biodiversitatii prin masuri de management adecvate si refacerea ecosistemelor degradate (obiectivul specific 4.1) si promoveaza masuri de conservare a biodiversitatii in conformitate cu documentele de politica europeana si nationala in domeniu.

Tipurile de proiecte ce pot fi finantate vizeaza elaborarea/revizuirea de planuri de management pentru ariile protejate, precum si implementarea masurilor de protectie si conservare a ariilor naturale protejate prevazute in planurile de management aprobate.

Bugetul apelului este de peste 240 de milioane de euro, solicitantii eligibili fiind Custozi sau Administratori ai ariilor naturale protejate, respectiv institute de cercetare, universitati, ONG-uri, autoritati ale administratiei publice centrale si locale, precum si alte structuri in coordonarea sau subordonarea autoritatilor centrale sau locale.

Din alocarea toatala, aproximativ 27% (respectiv 66 de milioane de euro) sunt disponibili pentru ITI Delta Dunarii.

Apelul va fi de tip competitiv cu depunere continua. Proiectele pentru acest sector se vor putea depune in perioada 20 iunie 2016 (ora 10.00) – 30 iunie 2018 (ora 10.00).

Bugetul apelului este de peste 47 de milioane de euro, solicitantii eligibili fiind Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si institutiile aflate in subordine, sau institutii specializate care pot interveni pentru gestionarea unor situatii de urgenta specifice, numai in parteneriat cu IGSU. Tipul apelului este pe baza de lista de proiecte prioritare sau preidentificate.

Se promoveaza investitiile pentru consolidarea capacitatii de reactie a institutiilor cu rol in managementul situatiilor de urgenta, in caz de dezastre, pentru a diminua pierderile umane si materiale. Proiectele promovate urmaresc in special dotarea cu echipamente de interventie de tip multi-risc si crearea unor baze de pregatire profesionala.

Proiectele pentru acest sector se vor putea depune in perioada 25 aprilie 2016 – 1 februarie 2017

  • Ghidul pentru sectorul de Calitatea aerului vizeaza cresterea nivelului de evaluare si monitorizare a calitatii aerului la nivel national (obiectivul specific 4.2), bugetul apelului fiind de aproximativ 15 milioane de euro, iar solicitantul eligibil fiind Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Investitiile in acest domeniu urmaresc imbunatatirea sistemului national de evaluare si monitorizare a calitatii aerului, cresterea capacitatii de prognoza pe termen scurt si mediu si crearea premiselor pentru comunicare si protejarea populatiei. Tipul apelului este pe baza de lista de proiecte prioritare sau preidentificate.

Proiectele pentru acest sector se vor putea depune in perioada 25 aprilie 2016 – 31 decembrie 2018.

Ghidurile si documentele anexe pot fi consultate pe site-ul www.fonduri-ue.ro, sectiunea Programe -> Infrastructura -> POIM 2014-2020 -> Implementare Program (http://www.fonduri-ue.ro/poim-2014#implementare-program), iar cererile de finantare se vor depune prin intermediul aplicatiei electronice MySMIS 2014 (Tutoriale si linkul catre sistemul online, AICI).

La sfarsitul lunii martie, MFE a lansat Ghidul solicitantului aferent sectorului de apa si apa uzata, prin care sunt finantate investitii pentru cresterea gradului de acoperire a retelelor de apa potabila si a celor de canalizare, precum si pentru a indeplini angajamentele privind epurarea apelor uzate, cu o valoare a apelurilor de proiecte de aproximativ 2,8 miliarde euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro