Sari direct la conținut

Thailanda a legalizat căsătoria între persoanele de același sex, o premieră pentru Asia de Sud-Est

HotNews.ro
Thailanda a legalizat căsătoria între persoanele de același sex, o premieră pentru Asia de Sud-Est
Activiști thailandezi și membri ai comunității LGBT sărbătorind în fața parlamentului decizia istorică a legiuitorilor (FOTO: Lillian Suwanrumpha / AFP / Profimedia)

Senatul Thailandei a adoptat marți în ultima lectură o lege privind egalitatea căsătoriei care deschide calea oficierii căsătoriilor între persoane de același sex, o premieră pentru o țară din Asia de Sud-Est, relatează Reuters.

Proiectul de lege a fost adoptat după două decenii de eforturi ale activiștilor și ale unor politicieni, inițiative anterioare în acest sens fiind respinse înainte de a ajunge în parlament.

Aproape toți senatorii din camera superioară a legislativului Thailandei au votat proiectul de lege, el având nevoie acum doar de promulgare din partea regelui Vajiralongkorn.

Activiștii pentru drepturile LGBT au numit adoptarea legii „un pas înainte monumental” întrucât Thailanda va deveni astfel prima țară din Asia de Sud-Est care legalizează căsătoriile între persoane de același sex, și doar a treia țară din Asia care face acest lucru, după Nepal și Taiwan.

„Suntem foarte mândri să scriem istorie”, a declarat Plaifah Kyoka Shodladd, un membru al comisiei parlamentare create pentru a dezbate subiectul egalității căsătoriilor.

„Astăzi dragostea a triumfat asupra prejudecăților (…) după ce am luptat timp de peste 20 de ani, putem spune astăzi că această țară are egalitate a căsătoriei”, a adăugat el.

Thailanda, o țară cunoscută pentru toleranța sa față de persoanele LGBT

Mass-media locală a transmis imagini cu atmosfera festivă din parlament și afara sa, unde activiști și parlamentari au fost fotografiați și filmați fluturând steagul curcubeu folosit de comunitatea LGBT.

Agenția Reuters notează că Thailanda, una dintre cele mai populare destinații turistice din Asia, este cunoscută deja pentru cultura sa LGBT „vibrantă” și toleranța față de persoanele gay.

La începutul lunii iunie mii de persoane au participat la un marș „Pride” pe străzile capitalei Bangkok, printre acestea numărându-se premierul Srettha Thavisin, care a purtat o cămașă cu culorile curcubeului.

„[Legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex] va sublinia leadership-ul Thailandei în regiune în privința promovării drepturilor omului și a egalității de gen”, notează o declarație de presă comună semnată de parlamentari, activiști și asociațiile care reprezintă cuplurile LGBT.

INTERVIURILE HotNews.ro