The Economist: Politica inconsecventa a Romaniei
Sansele de revitalizare a reformelor in Romania sunt plapande din cauza actualei situatii politice, scrie publicatia The Economist in editia din 26 aprilie.
Prezenta la vot a fost scazuta si la alegerile din 2004, 2 milioane de romani, cu drept de vot, lucreaza acum in strainatate, iar conflictele politice au dus la o crestere a apatiei alegatorului, noteaza publicatia citata.
Cu aceste premise este aproape sigur ca domnul Basescu isi va relua mandatul, intrucat nu va fi intrunita acea majoritate de 9 milioane de cetateni care sa voteze in favoarea suspendarii.
Greu de imaginat ca domnul Basescu isi va relua mandatul cu o atitudine spasita in urma acestei experiente; pur si simplu nu-i sta in fire.
Potrivit The Economist, s-ar putea ca Basescu sa-si mai tempereze putin instictele agresive, dar e foarte probabil ca va continua atacurile la adresa guvernului cu scopul de a se asigura ca partidul sau -PD – se va contura ca principala forta politica triumfatoare in urma alegerilor parlamentare din 2008, mai scrie publicatia.
Parlamentul, pe de alta parte, nu-si va inmuia ostilitatea fata de Basescu in conditiile in care, desi stiau ca un referendum pentru demiterea presedintelui este sortit esecului, 322 de parlamentari au votat pentru suspendare, doar ca sa se razbune pentru loviturile incasate.
Romania va continua sa se chinuie cu un guvern minoritar si cu tensiuni intre presedinte si parlament. Ca atare, nu prea sunt motive de a spera ca tendinta reformista isi va reintra pe fagasul bun curand, concluzioneaza The Economist.