Sari direct la conținut

”Urmează o schimbare nevăzută în 500 de ani”. Associated Press și The Guardian, despre mesajele amenințătoare date de Viktor Orban în România la adresa Europei

HotNews.ro
”Urmează o schimbare nevăzută în 500 de ani”. Associated Press și The Guardian, despre mesajele amenințătoare date de Viktor Orban în România la adresa Europei
Prim-ministrul ungar Viktor Orban, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele rus Vladimir Putin, după întâlnirea lor de la Kremlin. Moscova - 5 iulie 2024 (Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a afirmat sâmbătă că UE alunecă înspre insignifianță într-un discurs dezlânat antioccidental în care a a avertizat despre o nouă ordine mondială, cu Asia în centru, în timp și-a anunțat și sprijinul pentru Donald Trump în cursa prezidențială din SUA, notează Associated Press, într- o analiză preluată de publicația britanică The Guardian, referindu-se la discursul de sâmbătă al lui Orban de la Băile Tușnad.

„Europa a renunțat să-și mai apere interesele. Tot ce face Europa astăzi este să urmeze necondiționat politica democraților americani chiar și cu costul autodistrugerii. Va avea loc o schimbare cum nu s-a mai văzut în 500 de ani. Ne confruntăm cu o schimbare a ordinii mondiale”, a spus Orban indicând China, India, Pakistan și Indonezia ca devenind „centrul dominant” al lumii.

Viitorul Ucrainei, „stat-tampon”

Orban a afirmat că Statele Unite au fost în spatele exploziilor din 2022 care au avariat gazoductul Nord Stream construit pentru a transporta gaze din Rusia în Germania, explozii pe care le-a numit „un act de terorism săvârșit la indicația evidentă a americanilor”. Orban nu a oferit vreo probă în sprijinul afirmațiilor sale.

Considerațiile liderului de dreapta vin în contextul criticile în creștere ale parternerilor săi europeni după ce a plecat într-o „misiune de pace” la Moscova și Beijing în această lună cu scopul de a intermedia un final al războiului din Ucraina. Orban este considerat ca fiind de departe liderul UE care are relațiile cele mai cbune cu Kremlinul.

În ce privește Ucraina, Orban și-a arătat îndoiala că această țară sfâșiată de război va deveni membru NATO sau UE. „Noi, europenii, nu avem bani pentru asta. Ucraina se va reîntoarce în poziția de stat-tampon”, a declarat acesta, adăugând că garanții internaționale de securitate „vor fin înscrise într-o înțelegere între SUA și Rusia”.

De la începerea războiului, Orban s-a diferențiat de ceilalți lideri din UE refuzând să furnizeze Kievului arme cu care să se apere împotriva forțelor rusești și, în mod constant, a întârziat, diminuat sau blocat eforturile de a trimite ajutor financiar Ucraine și de a impune sancțiuni Moscovei.

Orban folosește în mod obișnuit platforma oferită de Universitatea de Vară Tusvanyos din România pentru a indica direcția ideologică a guvernuliui său și pentru a lua în derâdere standardele Uniunii Europene, în care Ungaria a intrat în 2004, scrie Associated Press.

Ungaria deține actualmente președinția rotativă a UE, în timpul căreia Orban a promis „să facă Europa măreață din nou” și a sprijinit candidatura lui Trump la alegerile din acest an. Orban l-a vizitat de două ori în acest an la reședința din Mar-a-Lago a fostului președinte american.

Iritarea ambasadorului SUA la Budapesta

Orban a spus sâmbătă că candidatura lui Trump este menită „să tragă înapoi poporul american de la un stat liberal post-naționalist la un stat-națiune” și a reluat afirmațiile conservatorilor americani după care Trump a fost condamnat pe nedrept pentru a preveni candidatura sa.

„De asta îl vor în închisoare. De asta vor să-i ia bunurile. Și dacă asta nu merge, de asta vor să-l omoare”, a spus Orban referindu-se la tentativa de asasinat asupra lui Trump din această lună.

Ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, a răspuns comentariilor lui Orban într-o postare pe X afirmând că această retorică „riscă să schimbe relația Ungariei cu America”.

„Nu avem niciun aliat sau partener care să susțină atâtde deschis și fără răgaz un anume candidat la alegerile din SUA, fiind convins că asta va ajuta Ungaria, sau măcar pe el personal”, a spus Pressman care l-a acuzat pe Orban de colportarea teoriilor conspirației ale Kremlinului privind Statele Unite. „Cu greu ne-am aștepta la așa ceva de la un aliat”, a conchis diplomatul american.

Un nou discurs anti-imigrație

Nu este prima dată când Orban se folosește de festivalul din Transilvania pentru a provoca controverse. În 2014, Orban a declarat pentru prima dată intenția de a construi „un stat iliberal” în Ungaria, iar în 2022 a provocat un scandal internațional după ce a vituperat împotriva Europei pentru că devine o societate „amestecată rasial”.

Sâmbătă a reluat poziția sa mai veche împotriva imigrației, spunând că aceasta nu este răspunsul la îmbătrânirea populației ungare.

„Nici nu se pune problema creșterii unei populații în declin prin migrare. Experiența vestică a arătat că atunci când sunt mai mulți musafiri decât proprietari o casă nu mai este acasă. Este un risc care nu trebuie asumat”, a spus Orban.

Liderul aflat de cel mai mult timp în funcție, Orban a devenit un idol al unor conservatori populiști prin opoziția sa fermă față de imigrație și drepturile LGBT. De asemenea a îngrădit libertatea presei și a sistemului judiciar și a fost acuzat de către UE pentru încălcarea statului de drept și a standardelor democratice, se mai spune în analiza Associated Press.

INTERVIURILE HotNews.ro