Sari direct la conținut

REPORTAJ. Efectul Viktor Orban. „Pe mine mă sperie UE și pare înfricoșătoare chiar dacă zâmbesc”. Cum a fost primit şi ce a spus premierul Ungariei la Tuşnad

HotNews.ro
Participanții la tabara de la Tusnad asculta discursul lui Viktor Orban. FOTO: Stefania Gheorghe

„Traduce pe înţelesul nostru ce se întâmplă în lume, ca să înţelegem. E un lider adevărat, are viziune şi poate să prevadă ce se va întâmpla”, spune o femeie venită din Ungaria, după ce a ascultat discursul de o oră şi jumătate ţinut de Viktor Orban la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad. Reporterii HotNews.ro au fost la Tuşnad şi au văzut efectul discursului lui Viktor Orban asupra publicului din România.

„E o datorie creştină să acţionezi dacă vezi ceva rău”, a spus Viktor Orban în faţa miilor de oameni care i-au ascultat discursul de o oră şi jumătate de la Băile Tuşnad. În timp ce Uniunea Europeană vrea război, el susţine că are „o misiune de pace”.

Discursul liderului de la Budapesta este punctul central al evenimentului de Tuşnad, numit oficial „Tabăra studenţească și universitatea de vară gratuită Bálványosi” şi cunoscută colocvial „Tusványos”.

Tema din acest an este „Pe drumul drept”. Orban este o prezenţă constantă la Tuşnad încă de la primele ediţii ale evenimentului. În acest loc îşi reîntâlneşte prietenii din România şi colaboratorii de la Budapesta. Dar, mai ales, se află într-un mediu relaxat în prezenţa a mii de votanţi, apropiaţi ai FIDESZ sau doar interesaţi de politică.

Pentru Viktor Orban, este mediul perfect pentru a-şi reafirma puterea şi ideile pe care le promovează. În cele aproape 100 de minute în care le vorbeşte participanţilor, prim-ministru anunță, de cele mai multe ori, planurile sale pentru politica din anul următor, scrie presa maghiară.

„Anul acesta e o situaţie mai bună”

La ediția de anul trecut a evenimentului, Viktor Orbán s-a plâns că MAE român i-a stabilit ce are voie și ce nu să vorbească. „După ce anul trecut au încercat să ne spună ce putem vorbi şi ce nu putem vorbi, anul acesta ne-au invitat la Bucureşti. Iar asta e o situaţie mult mai bună, care ne bucură”, a declarat Balázs Orbán, directorul politic al lui Viktor Orbán, într-un interviu pentru publicul HotNews.ro.

Anul acesta, atenţia îndreptată asupra speech-ului ţinut de premierul maghiar a venit în contextul în care Ungaria are președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi al „misiunii de pace”. Orban spune că vrea să unească Europa şi să pună capăt războiului din Ucraina, având astfel discuţii cu Volodimir Zelenski, Vladimir Putin, Xi Jinping și Donald Trump. Vizitele externe ale lui Viktor Orbán au provocat un val de reacții din partea liderilor europeni, care au respins asocierea cu poziția lui Orbán, motivând că premierul Ungariei nu a avut niciun mandat pentru a reprezenta Uniunea Europeană în „misiunea de pace”, a scris Politico.

7.000 de persoane s-au înregistrat pentru a participa la discursul anual al premierului Ungariei, supranumit „Concertul lui Orban”. Înregistrarea prezenţei la discurs s-a făcut separat, iar participanţi au avut acces doar în baza unui cod QR, din motive de securitate.

Reporterii HotNews.ro au fost vorbit cu oamenii despre ce înseamnă pentru ei mesajul transmis de liderul de la Budapesta.

„Trump să vină în Europa, să dea la o parte gunoaiele şi să stea lângă Orban”

„Pe mine mă sperie UE și pare înfricoșătoare chiar dacă zâmbesc”, spune Akos Szilagyi, un bărbat de 50 de ani. E cetăţean american, a trăit 25 de ani în SUA şi este un adevărat militant al politicii promovate atât de Viktor Orban, cât şi de Donald Trump.

Akos Szilagyi, venit din SUA pentru discursul lui Viktor Orban. FOTO: Ștefania Gheorghe

Poartă un tricou albastru, din poliester, pe care care este înfăţişat portretul lui Viktor Orban şi mesajul „Patriotul, speranţa Europei”. Sub mesaj, este înfăţişată o gorilă, pe care Akos a ales-o astfel încât să fie cât mai urâtă. „Priviţi ce este pe gorilă! Are semnele Uniunii Europene”.

Akos Szilagyi este unul dintre cele câteva mii de persoane care au venit, sâmbătă dimineaţă, la Tuşnad, pentru a asculta discursul deja consacrat pe care Viktor Orban îl ţine la finalul Universităţii de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad.

Bărbatul este un admirator al premierului de la Budapesta, crede că popularitatea acestuia este în ascensiune şi îşi pune speranţa în rezultatul alegerilor din SUA pentru ca liderul Ungariei să-şi desăvârşească statutul de lider internaţional: „Sunt cetățean american și sigur o să-l votez pe Trump. După alegeri, mă aştept ca Trump să vină în Europa, să dea la o parte toate gunoaiele și să stea lângă Orban, care acum e exclus de UE”.

Tricoul cu Orban, uniforma participanţilor la discurs

„Concertul” lui Viktor Orban este programat să înceapă de la ora 10:30. Spectatorii ajung însă cu mai bine de o oră înainte de cuvântare şi nu-i deranjează deloc să stea în picioare, sub razele soarelui dimineţii: organizatorii le-au pus la dispoziţie pălării speciale, albe, cu însemnele evenimentului.

Unii dintre ei au ales costumaţii speciale pentru eveniment: tricouri cu portretul liderului de la Budapesta, banderole cu drapelul Ungariei sau al Ţinutului Secuiesc ori tricouri cu harta Ungariei Mari sau tricouri cu grafică în stil american, pe care scrie „Make America Hungary Again” (Faceţi America din nou Ungaria, parafrază la sloganul lui Donald Trump, Faceţi America din nou măreaţă, n.r.).

Înaintea cuvântării, organizatorii împart participanţilor bileţele pe care aceştia pot scrie ce întrebări au pentru premierul Ungariei. Întrebările sunt: ce îi dă putere să rămână singurul lider normal, ce părere are despre diversitatea de la deschiderea Jocurilor Olimpice sau ce încearcă să facă pentru a reduce propaganda de gen.

Sunt puse la dispoziţie şi căşti pentru traducerea simultană a discursului, chiar dacă acestea se vor dovedi nefuncţionale. În faţa scenei pe care va urca Viktor Orban e forfotă. Lumea încearcă să ajungă cât mai aproape de scenă, chiar dacă spaţiul din faţă este rezervat oficialităţilor. Toată lumea e curioasă să asculte mesajul celui mai important personaj de la eveniment.

Csaba, în vârstă de 63 de ani, locuieşte în România şi vine adesea la „Tusványos”.

„Vreau să-l văd în direct, nu la televizor, pe prim-ministrul Ungariei. Nu aştept ceva spectaculos, vreau doar să-l văd. Cred că e un om deştept, uns cu toate alifiile, dar cred că a greşit într-un singur aspect: neglijează puţin populaţia Ungariei”, crede bărbatul, gândindu-se la atenţia pe care Viktor Orban o acordă problemelor internaţionale.

„O dată la 100 de ani se naşte un Viktor Orban”

„Ungaria. Unelte grele”, scrie pe tricourile familiei Orban, care a venit pentru prima oară la Tuşnad pentru a-l asculta pe Viktor Orban.

„Ne aşteptăm la surprize de data asta, pentru că mergem peste tot pe unde merge şi el, pentru că-l admirăm foarte mult. Suntem de acord cu toate politicile lui, e un politician adevărat. Şi credem, aşa cum se zice despre el, că doar o dată la 100 de ani se poate naşte un om ca Viktor Orban”, e părerea lor despre liderul de la Budapesta.

Barabas şi Barabas, ambii de 19 ani, au venit din Budapesta să participe la festival, dar mai ales să asculte discursul lui Viktor Orban. În ziua cuvântării, unul dintre ei a ales să poarte tricoul lui special cu portretul premierului maghiar.

„Este unul dintre evenimentele anuale preferate şi aşteptăm în fiecare an să venim aici. Ne aşteptăm la un discurs foarte fain, în care domnul Orban o să descrie cum vede el lucrurile, în ce direcţie mergem şi din care o să avem de învăţat. L-am votat şi îl sprijinim în continuare, pentru că a făcut multe lucruri pentru tineri: de exemplu, eu încă nu am 25 de ani şi nu trebuie să plătesc taxe, lucru pentru care sunt recunoscător”, spune Barabas, îmbrăcat cu portretul lui Orban.

Şi el şi prietenul său urmăresc actualitatea politică şi sunt la curent cu ultimele apariţii ale politicianului pe care-l simpatizează. „Liderii europenii greşesc atunci când le e teamă de Orban”, spune celălalt Barabas. „Oamenii de rând sunt de acord cu el chiar şi în Europa, chiar dacă liderii europeni i se împotrivesc”, îi place să creadă.

Discursul lui Orban începe cu promisiunile făcute României

„România este al treilea partener ca importanţă al Ungariei”, spune Viktor Orban în debutul discursului său, după ce afirmă ironic că anul acesta nu a primit „instrucţiuni diplomatice” de la Bucureşti despre ce să spună şi ce să nu spună pe scenă, potrivit transcrierii de pe portalul maghiar Index. Alături de el, pe scenă sunt Laszlo Tokes şi Zsolt Nemeth, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Ungariei.

Apoi, le spune ascultătorilor ce i-a promis omologului său român, Marcel Ciolacu, în întâlnirea de la Bucureşti: o cale ferată de mare viteză care să facă legătura între Budapesta și București și aderarea României la Schengen.

Liderul maghiar lasă în urmă „prietenia frumoasă” cu România şi „recordurile în relaţiile economice şi comerciale” dintre cele două ţări, pentru a vorbi despre „problemele internaţionale” cu care Ungaria se confruntă şi despre felul în care încearcă el să rezolve crizele mondiale. Se plânge că „misiunea” lui de pace a fost condamnată de Bruxelles, dar spune că nu poate renunţa la ea, pentru că e „o datorie creştină să acţionezi dacă vezi ceva rău”. Şi asta, adaugă el, în timp ce Uniunea Europeană „sprijină războiul” – „Războiul e pace pentru Bruxelles”, continuă, parafrazându-l pe George Orwell.

Mike Tyson, Matrix și pilula roșie și o promisiune

Primeşte aplauze atunci când îi îndeamnă pe ascultători să fie conştienţi şi să vadă adevărul. „Războiul a scos la iveală situaţia reală din Europa. Războiul este pastila roşie din Matrix, care ne arată realitatea”.

„La reuniunile Consiliului European, s-a spus cu pompă că sancțiunile și excluderea din sistemul SWIFT vor îngenunchea Rusia și politica rusă. Mike Tyson a spus odată: «Toată lumea are un plan până când primește un pumn în gură»”. Iar Europa, în viziunea sa, a primit acest pumn în gură, pentru că, spre deosebire de ruşi, nu şi-a învăţat lecţia. Astfel, „Europa a renunțat să-și protejeze propriile interese și urmăreşte interesele americane chiar și cu prețul autodistrugerii”, crede Orban.

Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ungariei vorbește, și la Tușnad, despre „pericolele” migraţiei, ale ideologiei de gen sau ale globalismului. De aceea, spune el, suveranitatea Ungariei este mai importantă ca oricând, precum şi „păstrarea limbii şi menţinerea îndrumării morale a creştinismului”. Un exemplu în acest sens poate fi Donald Trump, susţine Orban, întrucât candidatul la preşedinţia SUA „vrea să-și tragă țara înapoi într-un stat național, motiv pentru care alegerile au o miză uriașă. De aceea vor să-l bage în închisoare, de aceea vor să-i ia proprietatea, de aceea vor să-l omoare”.

Discursul se încheie cu o promisiune: „Societatea maghiară trebuie să fie atât solidă, cât și flexibilă: trebuie dat un nou impuls proceselor demografice, aici este nevoie de un stat autosusținut, iar acest lucru nu trebuie rezolvat prin migrație. De aceea, alocația fiscală pentru copii trebuie dublată anul viitor”. Aplauze.

Laszlo Tokes: „Dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem”

Lângă Viktor Orban, pe scenă s-a aflat și Laszlo Tokes.

După ce în discursul său l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României”, Laszlo Tokes le spune reporterilor HotNews.ro, la finalul discursului, că regretă atitudinea politicienilor români faţă de „fraţii maghiari”.

Laszlo Tokes a vorbit pentru HotNews.ro despre miza discursului şi despre anvergura prietenului său: „Un politician renumit şi un european ieşit din rând. Prezenţa lui aici e o ocazie de a face reclamă misiunii sale de pace”.

În legătură cu politicienii români, Tokes are un regret: „Mi se pare că dragostea noastră este unilaterală. Dacă voi nu ne vreţi, noi ce să facem? Dar noi şi atunci vrem pe fraţii noştri români”.

„Traduce pe înţelesul nostru ce se întâmplă în lume”

După „concertul” de o oră şi jumătate, perimetrul din faţa scenei se goleşte în câteva clipe. E momentul în care aceştia analizează şi comentează declaraţiile premierului. „Pentru mulţi dintre participanţi, discursul este ca un curs intensiv despre politica internaţională, care include şi starea naţiunii”, explică un jurnalist din Budapesta.

„Traduce pe înţelesul nostru ce se întâmplă în lume, ca să înţelegem. Iar mesajul principal este «Nu vă temeţi, nu aveţi frică!». În misiunea lui pentru pace, asta este foarte important”, spune Molnar Tiborne Anna, în vârstă de 65 de ani.

A venit din Budapesta, a stat în picioare pe tot parcursul discursului şi este încântată că a văzut, pe scena de la Tuşnad, liderul politic pe care ea îl caută. „Eu sunt din Mica Ungarie. Pe Orban îl consider un lider adevărat, pentru că are viziune şi poate să prevadă ce se va întâmpla. Este un om foarte important. Foarte rar se naşte un politician de nivelul lui. E foarte bun şi atât de charismatic!”, spune femeia.

„Sunt două ordini globale în Europa, care intră în conflict. Una vrea ca Europa să fie subordonată Americii, iar cealaltă vrea ca Europa să fie despre națiuni: ungurii să rămână unguri, românii să rămână români, germanii, germani. Noi am vrea ca femeia să poate fi respectată ca femeie, să ne păstrăm sărbătorile și să ne păstrăm cultura și limba”, rezumă Janos Fekete, un alt participant, punctele care l-au interesat din discursul premierului.

„Cei de la Bruxelles vor să ne spună ce să facem și cum să gândim. Ungurii nu au ascultat în trecut comanda din Rusia și nu o vor asculta nici pe cea din Uniunea Europeană. Suntem mereu niște rebeli. Orban trebuie să fie îndrăzneț, mai ales când riști totul ca la jocul de cărți”, crede și István, membru Asociaţiei pentru Secuime, cu sediul la Budapesta.

„Este un om foarte important la nivel internațional. Are o strategie bine definită și caută parteneri care să susţină această viziune”, spune Tamas Albert, un fierar în vârstă de 69 de ani din Odorheiu Secuiesc, care a venit special pentru discursul lui Orban la Tuşnad.

Ce scrie presa internațională despre discursul lui Orban din România

Viktor Orban a devenit un model pentru unii populiști conservatori datorită poziției sale ferme împotriva migrației și drepturilor LGBTQIA+, notează The Independent în contextul prezenței lui Orban la Tușnad.

Publicația americană ABC News consideră că Orban își folosește discursul de la Universitatea de Vară „Tusvanyos” pentru a stârni controverse, așa cum a făcut și în trecut. În 2014, Orban și-a anunțat dorința pentru crearea unui stat „iliberal” în Ungaria, iar în 2022 a criticat UE pentru transformarea într-o societate mixtă, făcând referire la valurile de migranți. În acelaşi an, europarlamentarii au declarat Ungaria o „autocrație electorală”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro